Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '12

 
Kategori
Sinema
 

Müzelik kahramanların dönüşü

Müzelik kahramanların dönüşü
 

“Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı” özdeyişi sinemanın kültleşmiş aksiyon kahramanları için geçerli olmasa gerek. Nur değil de, dolar yağmasa 80 milyon dolarlık bir yatırımı “Cehennem Melekleri 2” filmine yapmaya kim cesaret ederdi? Yaş ortalaması 61 olan aksiyon ekibine bir göz atalım; Stallone 65, Schwarzenegger 66, Norris 71, Willis 55, Statham 45, Van Damme 52, Landgrun 55… Sonuç olarak seksenli yılların aksiyonlarını özleyenlere selam çakan, en önemlisi kendisini tiye alan bir film var karşımızda. Aforizmatik ağır abi cümleleri, kahramanların geçmiş filmlerine yapılan göndermeler oldukça eğlendirici.

Bu kahramanların fırtına gibi estiği yıllarda, doksan sonrası ortaya çıkan bilgisayar destekli, akıl almaz aksiyon sahnelerinin yerlerinde yeller esiyordu. Dövüş tekniklerini sonuna kadar kullanan kalın kaslı Stallone, Schwarzenegger gibi aksiyon oyuncuları, Amerikan militarizmini yücelten çok filmle ergen erkek seyircilerin gönüllerini fethediyordu. Vücut çalışan gençler kendilerine örnek olarak bu ikiliyi alırdı. Full kontakt karate şampiyonu Chuck Norris ise yetmişli yılların başlarında başladığı sinema kariyerini doksanların ortalarına kadar sürdürdü. Hızla seyreden bir arabaya uçan tekme atmasıyla sinema tarihinde bir ilke imza atan Norris, çekik gözlü Bruce Lee’nin Amerikalı karşılığı oldu. Kickbox dünya şampiyonluğundan sinemaya atlayan Belçika doğumlu Jean Claude Van Damme ise elliden fazla filmde dövüş sanatını icra etti. İsveçli Dolphe Landgrun seksenli yıllarda iki kez Avrupa karate şampiyonu olduktan sonra Rocky’nin rakibi İvan Drago olarak kendini tüm dünyaya tanıttı. Tüm bu oyuncuların hala fit olması, aksiyonlarda oynamalarına imkan veriyor. Yüzlerindeki kırışıkların ise iyi bir Photoshop çalışmasından geçtiği muhakkak.

Hikaye soğuk savaş yıllarına göndermeler ile dolu. Rusların komünizm döneminde Arnavutluk dağlarında bir madende sakladıkları Plütonyumu bu kez Rus Mafyası ele geçirerek dünyaya pazarlamak niyetindedir. Meseleye bir şekilde bulaşan Stallone ve ekibi en genç elemanlarının gözlerinin önünde öldürülmesinden sonra intikam için yemin eder ve çetenin peşine düşer. Geçtikleri bir köyde erkeklerin Mafya tarafından kaçırılarak zorla madende çalıştırıldıklarını öğrenirler. Köye gelen çeteye karşı “Yedi Samuray” türü bir ders verirler. Yollarına Rusların Amerikan kasabası gibi inşa edip, soğuk savaş yıllarında ajanlarını eğittikleri terk edilmiş bir köy çıkar. Film sonuç olarak geçmiş ile bağlarını hiçbir şekilde koparmıyor.

Başlangıçtaki yaklaşık yirmi dakika süren aksiyon tek kelime ile müthiş. Schwarzenegger’in “tam müzelik bir ekip” veya Terminatör’e gönderme ile “işte geri döndüm” sözleri, Stallone’un Norris’e eski filmine atfen “Sen Yalnız Kurt değil miydin?” sorusu emekli kahramanların geçmişle kurdukları mizahi çatının bazı örnekleri. B sınıf aksiyonlardan alıştığımız tek cümlelik cool replikler veya duygusal olsun diye konulmuş, arkada kemanların cayır cayır ağladıkları komik/ciddi konuşmalar filmde aksiyon kadar dikkat çekiyor. Yönetmen Simon West seksenlerin B sınıf aksiyonlarını harfiyen taklit eden bir film kotarmış. Finalde iyi ve kötünün Stallone-Van Damme arasındaki dövüş ise tüm şablonları tamamlıyor.

Orta yaş seyirciyi geçmişe götüren, yeni jenerasyona ise “eskiden işte böyleydi” derken eğlenmeyi ve eğlendirmeyi ihmal etmeyen bir film Cehennem Melekleri. İyi ki çevirmişler.

 

CEHENNEM MELEKLERİ 2-THE UNEXPENDABLES 2
YÖNETMEN: SIMON WEST
OYUNCULAR: SILVESTER STALLONE, ARNOLD SCHWARZENEGGER, BRUCE WILLIS, JASON STANTHAM,CHUCK NORRIS, JEAN CLAUDE VAN DAMME.

FİLMİN NOTU: 3 (5 ÜZERİNDEN)

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..