Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '21

 
Kategori
Hukuk
 

Nafaka Davası

Boşanmaya karar veren çiftlerin birbirlerine ve çocuklarına ilişkin yardım yükümlülüklerini ifa etmesi için açılan dava nafaka davası olarak adlandırılır. Boşanma davasının sürdüğü esnada nafaka talebinde bulunulabileceği gibi aynı zamanda boşanma davasından ayrı bir şekilde de nafaka davası açılabilir. Nafaka davasının açılacağı mahkeme Aile Mahkemesi olup, Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleri bakar. İştirak nafakası, tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası olarak üç farklı şekilde nafaka çeşidi vardır.

İştirak Nafakası

Tedbir nafakası başlığında görüleceği üzere; tedbir nafakası, boşanma kararının kesinleşmesi zamanına kadar çocuklara verilen nafakadır. Ancak iştirak nafakası; boşanma kararının kesinleşmesinden sonra verilen nafaka olarak tanımlanır. 

Tedbir Nafakası

Boşanmak isteyen bireylerin boşanma davası tarihinden boşanma yahut ayrılık kararı kesinleşinceye kadar verilen nafaka tedbir nafakası olarak adlandırılır. Boşanma davası açıldığı zaman, dava süresince hâkim;

  • Barınma (TMK 186/1)
  • Geçim (TMK 185/3)
  • Malların yönetimi (TMK 223, 242, 244, 262, 263, 264, 267, 215)
  • Çocukların bakımı ve korunması (TMK 185/2)

Noktasında geçici önlemleri re’sen alır (TMK 169). Herhangi bir işten veya gelirden yoksun veya yardıma muhtaç eş yararına TMK 185/3 ve 186/3 uyarınca, mahkemece tedbir nafakasına hükmedilir. Tarafların kusurlu durumuna, tedbir nafakasına hükmedilirken bakılmaz.

Yoksulluk Nafakası

Boşanma sebebiyle ekonomik durumu olumsuz etkilenen, boşanma noktasında kusuru karşı taraf ile eşit ya da daha az olan kimse geçimi sağlamak ve hayatını idame edebilmek için karşı taraftan ekonomik gücü oranında nafaka isteyebilir. Yoksulluk nafakası söz konusu olduğunda nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Boşanma davası esnasında talep edilen nafakanın reddine bir kadar verildi ve kesinleştiyse daha sonra nafaka talep edilemez. Nafaka için hiç talep ve karar bulunmuyorsa bu durumda boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren TMK 178 uyarınca bir yıl içinde nafaka istenebilir. 

Boşanma Davasından Ayrı Nafaka Davası

Nafaka davasının boşanma davasından sonra da açılabileceğini ifade etmiştik. Eğer boşanma davasından ayrı nafaka davası açılması söz konuysa burada nafaka alacaklısının yerleşim yeri dikkate alınır. İlgili yerleşim yerindeki mahkeme yetkili mahkemedir. Nafaka talep eden birey bir haklı sebep sunmalıdır ancak çocukların faydasına nafaka söz konusuysa ayrı yaşamada haklı sebep olup olmasına bakılmamaktadır. 

 

 
 
Toplam blog
: 3
: 104
Kayıt tarihi
: 23.09.20
 
 

Avukat Aydın Aydar Boşanma Davalarında 30 yılı aşkın deneyimle, profesyonel avukatlık hizmeti verme..