Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '19

 
Kategori
Eğitim
 

Nasıl İş Bulabilirim?

İş hayatına katılmadan önce birçok kariyer sitesine girerek iş ilanlarına bakacaksınız ve o sitelerden yaptığınız onlarca yüzlercce başvuruya yanıt gelmediğini görünce umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılacaksınız. Ama bunu yapmadan önce yapmanız gereken bir şey var. Kariyer sitelerinde iş aramayın demiyoruz elbette.
 
İş Bulma Yöntemleri
Ama kariyer sitelerinden daha önce kariyer merkezlerine ve iş yerleştirme bürolarına uğramanızı öneririm. Bu merkezler işe yerleşmek için çırpınan yeni mezunları arıyorlar. Belki istediğiniz işi bulamayabilirsiniz. Ama en azından özgüveniniz açısından daha iyi bir durumda olacaksınız. Bu merkezlerde istatistiksel veriler bulmanız da mümkün.
 
Yani o sektörde hangi mezuniyet isteniyor. Hangi sertifika programlarına katılma şartı aranıyor, hangi dil bilmesi isteniyor vs… Ayrıca bu merkezlerde ve bürolarda başka hizmetlerde alabilirsiniz. Mesela özgeçmiş hazırlama konusunda size destek olabilirler. Ya da sizi bazı kariyer seminerlerine yönlendirirler. Nasıl iş bulabilrsiniz sorusunu yanıtlayabilecek başka bir yere de yönlendirebilirler.
 
Eğer belli bir şirkette çalışmak istiyorsanız, yani çalışacağınız şirket kafanızda belliyse o şirkete kariyer siteleri üzerinden başvurmak yerine şirketin web sayfasında başvuru yapabilirsiniz. Böylece bu şirketin İK departmanıyla iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın.! İş arama sürecinde en önemli olan nokta iş arayan kişinin ruh sağlığıdır. Psikolojik çöküntünün fazla olduğu bu dönemde mümkün olan en kısa zamanda iş bulmak için yabancı dil, sertifika programları ve staj gibi eklentileri gözden geçirin.
 
Nasıl İş Bulurum?
İş arayışı meşakkatli bir dönemdir. Görüşmelere gidersiniz, zaman ayırırsınız, görüşmelere gitmek için mali bir külfete katlanırsınız, tüm nitelikleri taşıdığınız halde ret cevabı ile karşılaşabilirsiniz. Bu tarz yaklaşımlar sizin psikolojinizi bozar, sinirleriniz bozulur; bir süre sonra da iş arayışlarından bıkabilir ve arayışı bırakırsınız. Ancak buna gerek olmadığını belirtelim. Bu dönemi en etkin şekilde geçirebilirsiniz. Online olarak kariyerinize değer katacak eğitimlere ücret ödemeden katılabilir, CV'nizi zenginleştirebilirsiniz.
 
Çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili iş ilanlarını gözden geçirin. Aranılan niteliklere bakın ve eksik bilgileriniz ve sertifikalarınız var ise işsizlik döneminizde bunları tamamlamaya çalışın.
 
İşkur'a Danışan Olarak Başvuruda Bulunun
İlk olarak CV'nizi işkur.gov.tr portalına kaydederek iş ve meslek danışmanlığı konusunda devlet desteği alın. Devletin yeni mezunlar için işbaşı eğitim programları bulunuyor; bu programlardan fayda sağlamak için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer internet üzerinden uygun bir işyeri bulur ve işbaşı eğitim programı kapsamında işyerine girmek istediğinizi de belirtirseniz işyerinin maddi anlamda devletten sağladığı teşvikler olduğundan avantajlı duruma da geçmiş olacaklardır. Önemli olan bu program desteği kapsamında girebileceğiniz uygun bir iş bulmaktır. İşkur'un size atadığı iş ve meslek danışmanıyla karşılıklı görüşün ve tavsiyelerini isteyin.
 
Farklı Uzmanlık Alanları ile İlgili Tekliflere Açık Olun
Mesleğiniz konusunda diretmeyin. Bazı sektörler yeni mezun ya da birkaç yıllık çalışma deneyimi olan mezunları alıyorlar ve kendi bünyelerinde açtıkları kurslarla yetiştiriyorlar. Örneğin bankalar bunu iyi bir şekilde başarıyor. Bu tip tekliflere de açık olun.
 
 
Toplam blog
: 26
: 1653
Kayıt tarihi
: 10.03.16
 
 

2005 yılında işletme bölümünden mezun olduktan sonra 2010 yılın insan kaynakları yüksek lisansına..