Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Nasıl Öğrendiğinizi Öğrenin, Öğrenme Stilinizi Keşfedin

Nasıl Öğrendiğinizi Öğrenin, Öğrenme Stilinizi Keşfedin
 

Herkes biraz farklı öğrenir. Bazıları en iyi dinleyerek öğrenirken bazıları görsel öğrenicidir. Çoğu kişi öğrenme stillerinin bir kombinasyonu ile en iyi öğrenir. Öğrenme stilinizi bulmak çok yararlı olabilir. İster bir öğrenci olun ister sadece bilgi tabanınızı genişletmeye çalışan birisi olun, farklı konulardaki anlayışınızı en iyi şekilde nasıl geliştireceğinizi öğrenebilirsiniz.

Yöntem 1

Farklı Öğrenme Stillerini Keşfetmek

1. Farklı öğrenme türleri hakkında bilgi edinin. 

Öğrenme stilinizi anlamak için öğrenme türleri arasındaki farkı anlamak önemlidir. Konuyu araştırmak için kullanabileceğiniz birçok kitap ve internet sitesi bulunmaktadır. Yerel kütüphanenize başvurun veya referans kütüphanecisine sorun. Veya okulunuzdaki rehberlik danışmanından bazı bilgiler isteyin.

Çoğu kişi, ortak olan yedi farklı öğrenme stili olduğunu kabul eder: görsel, işitsel, sözlü, fiziksel, mantıksal, sosyal ve yalnız. İnsanlar çoğu kez bu stillerden birkaçıyla ilişkilendirilir.

Okulunuzun rehber danışmanından bazı bilgiler isteyin. Bu kişi tüm stilleri biliyordur.

2. Görsel öğrenmeyi deneyin. 

Biraz araştırma yaptıktan sonra, farklı öğrenme stilleri ile denemeye başlayın. Tarzınız hangisinin olduğunu bulmak için yeni bir öğrenme yöntemi denemek faydalı olabilir. Görsel öğrenme ile başlayabilirsiniz, yani resim ve diğer görselleri kullanarak öğrenebilirsiniz.

Temel konuları anlamanıza yardımcı olmak için görüntülere güvenip güvenmediğinizi kendinize sorun. Örneğin, Biyoloji metninizi okurken diyagramları yazılı içeriğe göre daha yararlı buluyor musunuz?

Öğrenmekte olduğunuz konuyla ilgili daha fazla resim eklemeyi deneyin. Geçmiş testler için eğitim görüyorsanız, anahtar konuları gösteren bir grafik yapın. Bu yardımcı olursa, görsel bir öğrenci olabilirsiniz.

Görsel öğreniciler genellikle çok içgüdüseldir. Kendinizi bir asansörden çıkarken bulmanın yollarını bilmek isteyebilirsiniz.

3. İşitsel öğrenme ile deneme yapın. 

İşitsel veya sesli, ses ve müzik yoluyla etkili bir şekilde öğrenmenize izin verirsiniz. Bunun sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz, çalışma oturumlarına biraz zaman ayırarak ses ekleyin. Ders kitabınızın seçilen bölümlerini yüksek sesle okuyarak başlayabilirsiniz.

Konsepti tam olarak kavrayabilmek için yüksek sesle bir şey duymanız gerekiyorsa, bir işitsel öğrenci olabilirsiniz. Malzemenin sizin için yararlı olup olmadığını anlamak için anahtar kavramları bir sınıf arkadaşına tekrarlayarak deney yapın.

Okurken kendinizi konuşurken buluyor musunuz? Bu, işitsel öğrenmeyi ifade eder. İşitsel bir öğrenci olduğunuza dair bir diğer ipucu ise, resimleri ve yazılı kelimeleri öğrenirken sık sık rahatsız oluyorsunuzdur.

Bir sonraki çalışma oturumu sırasında materyali hatırlamanıza yardımcı olmak için birkaç kafiye hazırlayın. Bu yardımcı oluyorsa, muhtemelen işitsel bir öğrenicisiniz.

4. Kelimeleri öğren. 

Sözlü öğrenciler hem sözlü hem de yazılı kelimelerden en rahat öğrenirler. Eğer hevesli bir okuyucuysanız, muhtemelen sözlü öğrenme konusunda rahat edersiniz. Okuma, bilgiyi saklamanın en etkili yollarından biridir.

Konuşma içeren bir ders veya sunuyu dinlemeyi en rahat şekilde yapıp yapamadığınızı kendinize sorun. Sözlü öğrenciler genellikle grup projelerine veya etkinliklerine direnirler.

Çalışırken, materyalin yazılı taslaklarını hazırlıyor musunuz? Bu, sözel öğrenmenin sizin tercihiniz olduğunun bir göstergesidir.

Sözlü öğrencilerin söylediği yaygın cümleler "Sözcük için sözcükleri söyle" ve "sonra konuşalım" dır. Muhtemelen "Başka bir deyişle" gibi şeyleri de söyleyeceksiniz.

5. Öğrenmek için hareketi kullanın. 

Fiziksel öğrenme, öğrenme stilinin diğer yaygın bir türüdür. Fiziksel öğreniciler ellerine, dokunma hissine ve fiziksel aktiviteye güvenirler. Hareket, fiziksel öğreniciler için bilgi saklamak için anahtardır.

Bir derste oturup düşünmek sizi sinirlendirirse, fiziksel aktivite ile daha iyi öğrenebilirsiniz. Bu sizin fiziksel aktivite ile öğrendiğinizin bir işaretidir.

Fiziksel bir öğrenci olup olmadığınızı öğrenmek için rutine biraz hareket eklemeyi deneyin. Okurken ayakta kalmayı deneyin.

Mümkün olduğunca çok fiziksel nesneler kullanın. Bilgiyi fiziksel olarak geçirebilmeniz için flashcardlar yapmayı deneyin.

6. Mantık araştırın. 

Deneyebileceğiniz bir başka öğrenme stili mantıklı öğrenme yöntemidir. Mantıksal öğreniciler, cevap bulmak için mantık ve sistemleri kullanmayı tercih eden bulmaca gibidirler. Matematikte iyi olan insanlar genellikle mantıklı öğrenicilerdir.

Mantıklı bir öğrenci olup olmadığınızı belirlemek için, materyal hakkında düşünme biçiminizi yeniden düzenlemeyi deneyin. Bütün resmi değil, her bir parçaya bakın.

Örneğin, İkinci Dünya Savaşını okuyorsanız, savaşı kim kazandı diye düşünmeyin. Niçin ve nasıl olduğunu düşünerek zaman geçirin.

Bağlantı kurmak mantıklı öğrenmenin anahtarlarından biridir. Farklı konular arasında net çizgiler çizmeyi doğal bir şekilde yapıyor olmanız durumunda muhtemelen mantıklı bir öğrenicisinizdir.

7. Başkaları ile öğrenin. 

Bazı insanlar, diğer insanlarla etkileşime girdiği zaman en iyi öğrenirler. Sosyal öğreniciler, gruplar halinde veya en az bir başkasıyla iyi öğrenirler. Başkaları ile çalışmayı tercih ederseniz, sosyal bir öğrenci olabilirsiniz.

Bir grup projesinin varlığı sizi heyecanlandırıyor mu? Tek başına oynamaya korkuyor musun? Muhtemelen toplumsal öğrenmeye yatkınsınızdır.

Toplumsal öğrenmenin sizin için uygun olup olmadığını anlamak için bir çalışma grubu oluşturmayı deneyin. Konuyu birlikte çalışmak için okuldan sonra bir veya daha fazla sınıf arkadaşının katılmasını isteyiniz.

Diğer insanlar size materyal konusunda sıklıkla yardım etmek istiyorlarsa, o da sosyal bir öğrenci olduğunuzun başka bir göstergesidir. İnsanlar, öğrenmekte olduğunuz şeyi tartışmaktan hoşlanmanızı fark edecektir.

8. Yalnız öğrenme. 

Öğrenme tarzının bir diğer yaygın türü ise, yalnız öğrenme olarak bilinir. Yalnız öğrenciler en iyi bağımsız olarak çalışırlar. Başkalarından yardım almadan en etkili iseniz, bu stil sizin için uygun olabilir.

Bir konuyu anlamak için tek başınıza vakit geçirmek hoşunuza gidiyor mu? Bu, yalnız bir öğrenci olduğunuzun bir göstergesidir.

Bilgiyi ezberlemeye çalışmak yerine, tek kişilik öğrenciler içeriğin her yönünü düşünmek için arkalarına yaslanıp zaman ayırmaktan hoşlanırlar.

Yalnız öğrenciler, çoğu zaman önceden plan yapmak ister. Ayrıca genellikle yaşamın birçok yönü için bireysel hedefler belirler.

Yöntem 2

Öğrenme Stilinizi Belirleme

1. Kendinizi değerlendirin. 

Farklı öğrenme stillerini denedikten sonra, hangi stilin sizin için daha iyi olduğunu açıklığa kavuşturmak için biraz zaman harcayabilirsiniz. Bu, öğrenme stilinizi belirlemek için hızlı ve basit bir yoldur. Birçok saygın internet sitesi, yanıtlarınıza dayalı olarak öğrenme stilinizi analiz edecek çevrim içi sınavları sunar. İnternette saygın bir site arayın ve sınava girin.

Açıkça bir ürün satan siteleri kullanmaktan kaçının. Eğitim kaynaklarına odaklanan siteleri arayın.

Testi başlatın. "Ne tür bir kitapla eğlenmek istersiniz?" Gibi soruları yanıtlamaya hazır olun. Veya "Sıraya girerken ne yapmanız daha olası?"

Çoğu değerlendirme, çoktan seçmeli. Tamamlanması genellikle 5 ila 20 dakika sürer.

Doğru veya yanlış cevapların olmadığını unutmayın. Herkes biraz farklı öğrenir ve bu tamamdır.

2. Öğrenme deneyimlerinizi değerlendirin. 

Öz-değerlendirme sonucunuz size hangi öğrenme stilinin uygun olduğuna dair iyi bir fikir verebilir. Bununla birlikte, kişisel tercihlerinizi düşünmek için biraz zaman ayırmanız önemlidir. En unutulmaz öğrenme deneyiminizden bazılarını tekrar düşünün.

Belki ilkokulda öğrendiğiniz tarihteki bir savaşı öğrendiğinizi canlı olarak hatırlıyorsunuzdur. Öğretmeniniz size bir savaşçı modeli yapmanızı istediğinden mi kaynaklanıyordu? Bu, fiziksel bir öğrenci olduğunuz anlamına gelebilir.

Belki lisede edebiyat en sevdiğiniz sınıftır. Öğretmeniniz bir şiiri yüksek sesle okuduğunda gerçekten sizde bir izlenim bıraktı mı? Daha çok sözlü bir öğrenci olabilirsiniz.

Kendiniz hakkında bildiklerini alın ve öz-değerlendirme sınavının sonuçlarıyla birleştirin. Bu, öğrenme stilinizi iyi bir şekilde açıklayabilir.

3. Bir eğitmenle konuş. 

Öğrenme stilinizi belirlemek için ek geri bildirim almak faydalı olabilir. Mevcut veya geçmiş öğretmenlerinden biriyle konuşun. Eğitmeninizin eğitiminiz hakkında sizinle konuşacak bir zamanı olup olmadığını sorun.

Soracak bazı sorular hazırlayın. "Öğrenmemle ilgili belirli gözlemleriniz var mı?" gibi bir şey söylemeyi deneyin.

Ayrıca, "Öğrenmekte zorlandığım bir konuyu veya beceriyi fark ettiniz mi?"

Öğretmeninizden öğrenme kalitenizi nasıl artıracağınızla ilgili öğrenme ipuçlarını isteyin. Mümkünse birden fazla kişiyle konuşun.

4. Bulgularınızı teste koyun. 

Öğrenme stilinizi anlamaya başladıktan sonra, eğitim deneyiminizi daha hızlı ve kolay öğrenebilmeniz için uyarlayabilirsiniz. Örneğin, görsel bir öğrenci olduğunuzu düşünüyorsanız, ilk önce yeni bir konuya hazırlanırken resim veya grafikler arayın. Kendinizi daha iyi tanımak için, bilgiye erişmenizi ve hatırlamanın en iyi yolunu bulacaksınız.

Belki de biyoloji ders kitaplarında okuduğunuz bölümü anlamakta zorlanmaktasınız. Fotosentez hakkındaki paragraf mantıklı değilse, çevrim içi görüntüler aramayı deneyin. Bir çizelge veya resimleme, bilgilerin kalıplaşmasına yardımcı olabilir.

İşitsel bir öğrenciyseniz, Türkçe gibi büyük ölçüde sözel konulara başlamak zor olabilir. Arkadaşınıza metnin bölümlerini yüksek sesle okumaya çalışın.

Belki kendinize örme gibi yeni bir beceri öğretmeye çalışıyorsunuz. Fiziksel bir öğrenciysen, nasıl örülmüş olacağına ilişkin bir açıklama okuyarak hayal kırıklığına uğramak için fazla zaman harcamanıza gerek yok. Bunun yerine, iğneleri alıp ellerinizle öğrenmeye başlayın.

Yöntem 3

Öğrenme Stilinizden Yararlanma

1. Daha etkili çalışın.

Öğrenme stilinizi bilmek bilgiyi daha etkili bir şekilde kavramanıza yardımcı olabilir. Beyninizin öğrenebilmesi için en iyi yolu seçerseniz, kavramları daha çabuk öğrenirsiniz. Çalışma oturumlarınızı öğrenme stilinize göre düzenleyin.

  • Sosyal bir öğrenciyseniz, bir çalışma grubu oluşturun. Sınıf arkadaşlarınla birlikte çalışmak için her hafta belirli bir saat ve yerde katılmalarını isteyin.

  • Sosyal öğreniciler, okul dışı grup ayarlarında da en iyi öğrenirler. Örneğin, sosyal bir öğrenci, bir yemek kitabı okumak yerine bir grupla yemek dersi alarak en iyi seçimi yapmış olur.

  • Yalnız bir öğreniyorsanız, yalnız olacağınızı bildiğiniz zaman öğrenim oturumlarınızı planlayın. İhtiyacınız olan tek başına vakit geçireceğinizden emin olmak için, gerekirse, oda arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle bir zaman çizelgesi hazırlayın.

2. Öğrenme stillerini birleştirin. 

Çoğu kişi öğrenme stillerinin bir kombinasyonu kullanarak en iyi öğrenir. Bir konuyu veya dersi seçmek için farklı yöntemler kullanmaktan korkmayın. Öğrenme stillerini birleştirmek, öğrenme hızınızı gerçekten artırabilir.

  • Not almak için farklı yöntemler kullanın. Öğrenme beceriniz, en iyi sözlerle hatırlanıyormuş gibi görünüyorsa, konuyu tekrar edin. Ancak bir resim yardımcı olursa, bilgiyi işleme koymanıza yardımcı olması için notlarınızda bir diyagram çizmekten çekinmeyin.

  • Sözlü bir öğrenciyseniz, muhtemelen çoğunlukla kelimelere güveniyorsunuzdur. Bazen, alternatif bir stil kullanmak yararlı olabilir.

  • Örneğin, piyanoyu çalmayı öğrenmeye çalışıyorsanız, kesinlikle kayıtları dinlemek ve bir fikir edinmek için pratik yapmak isteyeceksiniz.

3. Algılarınızı kullanın. 

Öğrenme stilinizi belirledikten sonra bilginizi artırmak için tüm duyularınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, bir işitsel öğrenen iseniz, işitme değerinizi öğreneceksiniz. Sadece şeyler yazmak yerine ders kaydetmek için bir teyp kullanmayı deneyin.

  • Fiziksel öğreniciler hareket ederken en iyi öğrenirler. İşinize devam ederken kelime listenizi zihinsel olarak gözden geçirmeyi deneyin.

  • Ayrıca, okurken veya yazarken ayakta durmaktan da yararlanabilirsiniz. Fiziksel öğreniciler, oturmadıklarında daha fazla bilgi sahibi olurlar.

  • Görsel bir öğrenciyseniz, ustalaşmak istediğiniz konseptin resimlerini çizmeyi deneyin. Ayrıca evinizde bilgi ile ilgili yapışkan notlar hazırlayabilirsiniz. Bilgileri düzenli olarak görmek sizin için anahtardır.

4. Güçlü yönlerinizi bilin. 

Yeni bir konsept kavramaya çalışırken, bilgiyi beyninize iletmenin en etkili yolunu arayın. Öğrenme stilinize uyan bir yöntem seçin. Birden fazla yöntem kullanmaktan korkmayın.

  • Yalnız öğrenen bir öğrenciyseniz, çalışmak için sakin bir yer bulun. Çok meşgul olmayan bir kütüphane veya bir kafe deneyebilirsiniz.

  • Kendinize rahatlık bölgesinin dışında adım atmaya meydan okuyun. Soru soran veya sınıf arkadaşıyla notları karşılaştırarak tek kişilik öğrenme stilinizi tamamlayın.

  • Güçlü taraflarınıza oynamak önemlidir, ancak zihinsel kaslarınızı esnek kılmak da iyi bir fikirdir. Bazen öğrenme yönteminizi değiştirmeye çalışmalısınız.

5. Daha verimli öğrenin. 

Öğrenme stilinizi belirledikten sonra, muhtemelen zihinsel yeteneklerinizde bir değişiklik göreceksiniz. Yeni bir konsept ile büyük olasılıkla öğrenmeniz daha az zaman alacaktır. Muhtemelen bilgileri daha iyi muhafaza edeceksiniz.

  • Alışkanlıklarınızı öğrenme stilinize uyacak şekilde uyarlarsanız, sonunda her konuyu incelemek için daha az zaman harcamanız gerekir. Bu, öğrenmeye daha az zaman harcayacağınız anlamına gelmez - sadece, daha kısa sürede daha fazla bilgi edinebileceğiniz anlamına gelir.

6. Güven kazanmak. 

Yeni beceriler veya bilgiler öğrenerek daha rahat hissedecekseniz, kendinize güvenebilirsiniz. Kendine güvenen öğrenciler daha hızlı ve etkin öğrenme eğilimindedir. Yeni bilgiler aramaya daha yatkındır.

  • Kendine güvenen öğrencilerin konuşmaları daha olasıdır. Bu bilgi tabanınıza eklemek için mükemmel bir yoldur.

7. Performansınızı geliştirin. 

Öğrenme tarzınızı bilmek okul dışında da yardımcı olabilir. Bilgilerinizi iş performansınızı iyileştirmek için kullanın. Daha üretken olabilecek ve değerinizi artırabileceksiniz.

  • Belki görsel bir öğrencisiniz. İşiniz satışlarla ilgili ise, çizelgelerinizi ve grafiklerinizi kullanarak çıktısını takip ettiğinizden emin olun. Eğilimleri ve iyileştirme yollarını daha kolay bulabileceksiniz.

  • İşiterek öğrenen iseniz, patronunuza performansınız hakkında sorular sorarak alacağınız geribildirimler ile performansınızı gözden geçirmek için geribildirimleri kaydedip kaydedemeyeceğinizi sorunuz. Geri bildirimi daha sonra tekrar dinleyebilir ve bilgileri daha iyi özümseyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 8
: 1712
Kayıt tarihi
: 13.01.18
 
 

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Eğitim Yöneticiliği ve Deneticiliğini (2000), Yüksek Lisans, F..