Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Nasılsınız? İyi misiniz?..

Nasılsınız? İyi misiniz?..
 

Cumhur ne demek? Türk Dil Kurumu Sözlüğü şöyle yazıyor: Cumhur: Halk... Topluluk... Cumhurbaşkanı da, cumhurun başı, yani, “<ı>Halkın Başı” anlamına geliyor. Peki, başbakan ne demek? Adı üstünde, “<ı>Bakanların Başı”.. Demek, halkın başına cumhurbaşkanı... Bakanların başına ise, başbakan, deniyor. Bir ülkede seçimler olur... Ve cumhurbaşkanı en fazla oyu alan partinin liderini, “<ı>Bakanlar Kurulu”nu kurma görevi ile donatır. Başbakan da, belirli bir dönem birlikte çalışacağı bakanları belirlerr... Ve dolayısıyla da, onların “<ı>baş”ı olur... Başbakan “<ı>İcra”nın başıdır... Yani, yürütmenin. Dolayısıyla, Bakanlar Kurulu, (adından da anlaşılacağı üzere) işleri yürütür... Yani, Bakanlar, işlere “<ı>bakar”... Başbakan ise, işlere “<ı>bakan” bakanların başıdır... Bu açıdan da kendisine, bakanlara –bakan kişi anlamında, baş-“<ı>bakanr denir... İşte bu tespit, cumhuriyet idare biçiminin en temel öğesidir.

Bir ülkede başbakan, mensubu olduğu siyasi partinin görüşleri ile, eğilimleri ile yüklüdür... Onlarla bağlıdır; yükümlüdür. Ancak, halkın başı konumundaki cumhurbaşkanı, Anayasa gereği (siyasi partilerin bu çeşitli eğilimleri karşısında) tarafsızdır; yansızdır. Ancak, cumhurbaşkanı, cumhuriyet rejiminin de başıdır!.. Dolayısıyla cumhurbaşkanı olacak kişi, cumhuriyetten yana olmak zorundadır... Cumhurbaşkanı, cumhuriyetin temel ilkelerine bağlı olmaya mecburdur!.. Cumhuriyeti cumhuriyet yapan unsurlara, ilkelere ve kurallara bağlı olmak zorundadır!.. Dolayısıyla cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Devrimleri’ne gönlü ile, dimağı ile, bilinci ile ve bütün mukaddesatı ile bağlı olmak ve kendisini bu ideale adamış bir aydın zorundadır!.. Cumhuriyetimizin temel ilkeleri Anayasamızın 2. maddesinde açık olarak saptanmıştır:

Şöyle yazıyor Anayasa: CUMHURİYETİN NİTELİKLERİ: MADDE 2 - Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devleti’dir. Demek ki cumhurbaşkanı, her şeyden önce, Atatürk milliyetçiliğine bağlı olacaktır... Yani, Türkiye’nin <ı>tam bağımsızlığını savunacaktır...

Ve yine cumhurbaşkanı, demokratik ve LAİK ve sosyal bir hukuk devletine tabi ve bağlı olacaktır... Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın 174. maddesinde ayrıntıları ile ifadesini bulan “<ı>devrim Kanunları”nın gereklerine harfiyen uyacaktır… Uymak ne kelime... bu kanunların ülke sathında eksiksiz ve tavizsiz olarak uygulanması için varını yoğunu ortaya koyacaktır. <ı>Bu kanunlar, Anayasamızın deyimi ile, “<ı>Türk toplumunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyeti’nin lâiklik niteliğini koruma amacını” gütmektedir... Bu kanunlar arasında, Ö Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu, Ö Eğitimin Birliği Kanunu, Ö Efendi, Bey, Paşa gibi Lâkap ve Unvanların Kaldırıldığına dair Kanun; Ve Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun... yer alıyor.

Lütfen dikkat buyurun hanımlar ve beyler... Ve özellikle de gençler!.. Bu saydıklarımız, Türkiye Cumhurbaşkanının sahip olması gereken vazgeçilemez niteliklerdir... Şimdi... şöyle bir çevrenize bakın ve (lütfen) görün: Hâlihazırda ve yakın geçmişimizde, halkın <ı>“başkanı” olan ve olmayı sürdüren kişileri bir bir gözden geçirin... Ve ülkenin sizlere emanet edildiği gerçeğini de bu “<ı>bakış”ınızın üzerine dikkatlice, yerleştirerek, [lütfen] cevap verin: - Nasılsınız; iyi misiniz?.. www.soruyusormak.com www.dnm-ler.com

 
Toplam blog
: 913
: 485
Kayıt tarihi
: 30.01.09
 
 

1942 yılının Şubat ayında Bursa'da (Mehmet Kemalettin'den olma, Emine İffet'ten doğma olarak) dün..