Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '18

 
Kategori
Efsaneler
 

Nazar Boncuğu

Nazar Boncuğu
 

Nazar boncuğunun kökeni, M.Ö 4000'lerdeki Mısır efsanesine dayanır.

Aslı, Isis'in oğlu şahin başlı Horus'un gözüdür. Horus, eski Mısır dinine göre şahin başlı olarak tasvir edilen gök (güneş) tanrısıdır. Bir rivayete göre İsis ile Osiris’in oğullarıdır.

Efsaneye göre İsis Horus’a, Osiris öldükten sonra hamile kalmıştır. Kötülüğün temsilcisi olarak bilinen Seth (Osiris’in kardeşi), Osiris’i öldürür fakat Isis’in büyüleri sayesinde Horus doğar. Horus babasının intikamını alır, Seth’i öldürür ve Mısır tahtına çıkar. Her sabah yeryüzüne bereket ve ışık getirmek için yeniden doğduğu söylenir.Firavunlar kendilerini Horus'un yeryüzündeki cisimleşmiş halleri olarak gördükleri için Mısır'ın, Ra ile birlikte en önemli tanrılarından biridir. Horus'un gözü eski Mısır tasvirlerinde İlâh Horus'un “Ay gözü” de denilen sol gözüne verilen addır.

Şahin başlı Horus’un yırtıcı kuşların keskin bakışıyla tasvir edilmesi, kişinin hiçbir hareketini gözünden kaçırmayan bir tanrı oluşunu, yani vicdanın gözünden hiçbirşeyin kaçmayacağını simgeler.Horus’un gözü, manevi anlamıyla, vicdanın gözünden hiçbir şeyin kaçmayacağını, insanın iç âlemindeki her niyetini ve yaşamdaki her davranışını gözden kaçırmayan bu merhametsiz  yargıcın keskin bakışını sembolize eder. Bu vicdanın 24 saat kapanmadan açık kalan gözüdür. Bu yüzden Güneş ve Ay, Horus’un gözleri olarak ifade edilir. Çünkü Güneş ve Ay’ın her ikisi nöbetleşe, gece ve gündüz insanın üzerinden eksik olmaz, Horus’un 24 saat açık kalan gözleri gibi. (Bu nedenle Horus'un gözü güneşle temsil edilen Ra'nın gözü olarak da ifade edilir.)Horus’un gözü, biçimsel anlamıyla, Tanrı’nın "bir"liğini (tekliğini) matematiksel olarak gösteren bir semboldür.

Shemuel Bensusan

 
Toplam blog
: 12
: 505
Kayıt tarihi
: 06.10.17
 
 

Oyun Kurucu ..