Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ne konuşuyoruz

Bunu herkes söylüyor herkes yazıyor da hiç kendinizde dikkat ettiniz mi ben ne diyorum veya ne düşünüyorum diye?

Yaptığım görüşmelerimde dikkat ettiğim en büyük konulardan bir tanesi de ağzımızdan çıkan kelimeler veya düşündüğümüz konular. Bu düşündüğümüz ve konuştuğumuz şeyler hayatımıza o kadar büyük bir yön veriyor ki bunun bir defa farkına vardığımız da offf ya biz ne yapmışız ve ne yapıyoruz dememek elde değil.

Bu konuyu eski çağda filozoflar o zamanlarda bulmuşlar ve insanın iyi olmasını ve mutlu olmasını ve bunların nasıl olacağını araştırmışlar bunlar için birçok yol bulmaya çalışmış ve bir çok yaklaşım bulmuşlardır.

Hatta Sokrates demiş ki “KENDİNİ BİL”. Bence burada kendini bilme konusu,  bizim söylediklerimizi bilmemiz olarak çevirmemiz mümkün. Bu da kendimizi bilmek olmaz mı? Bence olur. Yine Sokrates diyor ki “Kendini bil” ve “bildiğini sanma yanılgısına kapılma” diyor. İşte önemli olan nokta burası. Niye mi? Çünkü dedim ya başta da bunları birçok yerde okuduk ve birçok yerde yazıldı bu konular, ama ne oldu? Biz okuduk ve hmm evet ya buna dikkat etmek gerekir doğru ya dedik ama sonra ne oldu yine aynısını yaptık. Yani yine bildiğimizi sandığımız yanılgısına kapılmadık mı? Peki kapıldık. Bu yanılgı ne oldu sonuç olarak. Bu kimi etkiledi sizce? Ne yazık ki bizi etkiledi. Yani biz bildiğimizi sandık ve yine bildiğimiz yanılgısına kapıldık ve yine olan bize olmadı mı?

Peki ne diyoruz, ne oluyor?

Ne mi diyoruz! O kadar çok şey düşünüyoruz ki ve söylüyoruz ki farkında olmadan bunlar ciddi şekilde bizi etkiliyor ve sonuçta şunu söylüyoruz “bak dediğim oldu.” Evet harikasınız dediğiniz oldu. Siz bunu kötü söylediyseniz kötü söylediğiniz, iyi söylediyseniz iyi söylediğiniz oldu. Bu iyiyse sorun yok da eğer kötü söyleyip kötü olduysa sorun var ki bazen bu kötü olanı daha çok yapıyoruz. Bu söylediklerimizde ve düşündüklerimizde bugüne gelene kadar çevreden aldığımız bilinçaltımıza kaydettiğimiz o kadar çok konu var ki. Biz bunların bazılarını olumlu olarak görüyoruz ve konuşuyoruz ama o kalıplaşmış ve ağzımıza söylerken hoş gelen kelimeler şöyle bir düşündüğünüzde offf bu ne diyormuşum ya böyle dersiniz hatta belki de dediniz. Doğrusu bazen söylediğimiz yanlışı kabul etmek istemediğimiz zaman bile oluyor. Peki sonra ne yaptınız o kelimeyi kullanmaya devam mı ettiniz yoksa o her ağzınıza ve aklınıza geldiğinde değiştirdiniz mi? İşte çözüm için önemli olan nokta kesinlikle burası.

Bence kendimizi öncelikle kendimiz için bilelim. Ne diyoruz biz ve bu ne manaya geliyor? Olumlu mu bu yoksa olumsuz mu? Bu sözü eskiden beri söylüyoruz da bu bana iyi mi kötü mü bir etki  yapar?

Sözlerimi söyle tamamlamak istiyorum;

Sokrates’in dediği gibi “ SORGULANMAMIŞ HAYAT YAŞAMAYA DEĞMEZ” ve

“Bir düşünce ekersin, bir eylem biçersin

Bir eylem ekersin, alışkanlık biçersin

Bir alışkanlık ekersin, karakter biçersin

Bir karakter ekersin, kaderini biçersin” hatırlatmak istedim gerisi sizin seçiminiz.

 

Saygı ve Sevgilerimle

 

KUTEM Coaching and Training

www.kutem.net 

 
Toplam blog
: 4
: 151
Kayıt tarihi
: 14.01.13
 
 

Profesyonel Koçluk ( Yaşam Koçluğu, Öğrenci Koçluğu, Aile Koçluğu, İlişikiler Koçluğu, Yönetici K..