Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '07

 
Kategori
Mimarlık
 

Ne yapar mimar?

Yüzyıllar boyu "ev" insanoğlu için en önemli mekan olmuştur. Kah kerpiçten, kah taştan örerek duvarlarını, o en mahrem mekanları yaratmıştır insanoğlu. İlk başta herkes kendi işini yaparken toplu yaşam gitgide iş bölümünü zorunlu kılmış. İnsanlar artık kıyafetlerini terzilere diktirir, saçlarını berbere kestirir olmuşlar. Evleri ise ustalara, mimarlara teslim etmişler.

Ancak zaman içinde herkes kendini biraz doktor, biraz avukat, biraz mimar zannetmeye başlayınca ortaya bir sürü gerçekte doktor olmayan doktorlar; mimar olmayan mimarlar çıkmış. Günümüzde hiçbir mimari formasyona sahip olmayan müteahitlerin patates baskı yöntemiyle yaptığı evlerde oturup, mimarın tam olarak ne iş yaptığını bile bilmeden mimarlara atıp tutan çok fazla insan var. İstanbul'da kaç ev vardır gerçekten bir mimar tarafından tasarlanan. Vaziyet planıyla, hakim rüzgar yönüyle, güneşiyle, enerji tasarrufu hesaba katılarak tasarlanan kaç ev vardır? O kadar bihaber ki insanlar mimarın ne yaptığından, hatta "içmimar" ile aynı olduğunu zannediyorlar. Soru hep aynı "iç mimar mı? Dış mimar mı?" Mimarları sadece evlerinin içlerini dekore ettirecekleri insan olarak gören zihniyet zannedildiği kadar az da değil.

Hayatlarımızı etkisi altına alan televizyon sayesinde mimarlar da kendilerini biraz daha ifade edebildiler. Son dönemlerde yayınlanan bir kaç reytingi yüksek dizide başlıca karakterlerin mesleklerinin mimar olması insanları biraz daha aydınlatmaya başlamıştır umarım.

"Peki ne yapar bu mimar?"

Mimar yaşam mekanlarını tasarlar, gerektiğinde içerisinde yer alacak dolabıyla, vazosuyla; gerektiğinde dış çevresinde oluşturulacak yapay gölüyle, aydınlatma elemanlarıyla. Mekanın fonksiyonunu yerine getirmesini sağlarken ona estetik katmayı da başaran insandır mimar.

 
Toplam blog
: 17
: 4410
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

Yazmayı seviyorum, fikirlerimi paylaşmayı da seviyorum. Dolayısıyla işte burdayım. ..