Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '17

 
Kategori
Deneme
Okunma Sayısı
264
 

Neden balık yemeliyiz

Neden balık yemeliyiz
 

görsel netten alıntı


Veteriner Hekim olan eşim balık, et, tavuk alacağı zaman güvendiği kişilerden inceleyerek alır. Kendisi emekli olmadan evvel bu konuda görevliydi Fethiye’de balık et tavuk satan yerleri denetlerdi. Bu konuda bizleri de bilgilendirirdi. İşte o bilgiler:

Her balık, her mevsimde yenmez. Ekim ayında, Karadeniz balıkları Marmara’ya geçer. Palamut ve lüfer bu mevsim yenilir. Kasım ayı, hamsi, levrek, istavrit yenilmeye başlanır. Aralık’ta, palamut, hamsi, mezgit yenilmelidir. Balık her hafta en az 2 defa sofrada olmalıdır..Balık satın alma ve pişirme konusunda önemli püf noktaları vardır: Balıkları taze tüketmek gerek, buzlukta bekletmek doğru olmaz. Eve aldığınız balıkları buzdolabında dondurup yeniden çözüp pişirmeyin. Taze tüketin. Evde bulunan buzlukların balık muhafaza etmesi için uygun ısısı eksi iki derece civarında olmalıdır. Yani birçok buzlukta bu ısı olmadığı için buzlukta tutulan balık dahi bir günde bozulabiliyor.  

Balık yemek için nedenler: Balık içerisinde olan omega-3 yağ asitleri ve sağlıklı protein olması nedeni ile son derece faydalıdır. Balığın faydaları saymakla bitmez. Kalp hastalıkları, Alzheimer, depresyon ve kemik erimesi, saç ve deri güzelliği, çocukların gelişimi için çok faydalı olan balık, haftada en az 2 defa yenilmelidir.

Size fırında yaptığım çupra balığının tarifini veriyorum:

Kişi adedine göre balıklar alınır dış ve içleri iyice temizlenir yıkanır suları bir süzgeç yardımı ile süzülür. Bir kâsenin içine hafif su ile ezilmiş içine 2 diş ezilen sarımsak ve arzuya göre karabiber, tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ konulur hepsi iyice çırpılır balıkların iç ve dışına iyice sürülür. Fırın tepsisinin üstüne yanmaz kâğıt serilir ve balıklar dizilir. Önceden 250 derecede ısıtılmış fırında pişirilir pişen balıklar fırın kapatıldıktan sonra 10 dakika daha içinde bekletilir ve servis tabağına alınır sıcak olarak servise sunulur. İsteyen yanında marul salatası veya ince doğranıp tuzla ovulmuş ve üstüne sumak serpilmiş soğanla da yiyebilir. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Elinize sağlık Nahide hanımcığım, bu yöntemle pişirilirse muhtemelen ev de fazla kokmaz, ailece seviyoruz balığı ve taze tüketmeyi uygun buluyoruz. Teşekkürler değerli bilgileriniz için afiyet olsun saygılarımla selamlıyorum

Cemile Torun 
 13.02.2017 0:06
Cevap :
Sevgili Cemile Kardeşim! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim canım. Balığın faydaları saymakla bitmez.Selam sevgiler sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  13.02.2017 9:11
 

Sevgili Hocam, Ben de balıktan anlarım desem yalan olur. Yazdıklarından bilmediklerimizi öğrendik. Kaleminize sağlık. Her hafta mutlaka balık alır, soframıza koyarız. Pahalı da olsa her keseye uygun balık çeşidi var. Hamsi, sardalye ucuz. Herkesin mutlaka yemesini tavsiye ederim. Saygı ve selamlar.

abdurrahman balcilar 
 09.02.2017 13:14
Cevap :
Sayın Balcılar! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Her kişinin balık yemesi şart ama ne yazık ki dar gelirliler alıp yiyemiyorlar. Sağlık ve mutluluk dileklerimle saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  09.02.2017 18:48
 

Balık yiyelim de sen paradan haber ver...Nenem de balık yemeği çok severdi....Yüreğinize sağlık...

Abdülkadir Güler 
 09.02.2017 11:16
Cevap :
Sayın Hocam! Evet balık seviliyor ama ne yazık ki dar gelirliler alıp yiyemiyorlar. Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  09.02.2017 18:50
 

Merhaba sayın Çelebi, Ben her mevsim kendi tuttuğum balıkları yemesini seviyorum. tabii bu olanağı olmayanlar çok dikkat etmeliler. Saygı ve selamlar...

izmirli doksanyedi 
 06.02.2017 13:31
Cevap :
Sayın İzmirli! Ne mutlu size kendi tuttuğunuz balıkları yemeniz büyük bir şans. Değerli Yorumunuza çok teşekkür ederim. Selam ve saygılar iyi geceler.NAHİDE ÇELEBİ  06.02.2017 19:05
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1877
Toplam yorum
: 11452
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1030
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster