Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '17

 
Kategori
Deneme
 

Neden balık yemeliyiz

Neden balık yemeliyiz
 

görsel netten alıntı


Veteriner Hekim olan eşim balık, et, tavuk alacağı zaman güvendiği kişilerden inceleyerek alır. Kendisi emekli olmadan evvel bu konuda görevliydi Fethiye’de balık et tavuk satan yerleri denetlerdi. Bu konuda bizleri de bilgilendirirdi. İşte o bilgiler:

Her balık, her mevsimde yenmez. Ekim ayında, Karadeniz balıkları Marmara’ya geçer. Palamut ve lüfer bu mevsim yenilir. Kasım ayı, hamsi, levrek, istavrit yenilmeye başlanır. Aralık’ta, palamut, hamsi, mezgit yenilmelidir. Balık her hafta en az 2 defa sofrada olmalıdır..Balık satın alma ve pişirme konusunda önemli püf noktaları vardır: Balıkları taze tüketmek gerek, buzlukta bekletmek doğru olmaz. Eve aldığınız balıkları buzdolabında dondurup yeniden çözüp pişirmeyin. Taze tüketin. Evde bulunan buzlukların balık muhafaza etmesi için uygun ısısı eksi iki derece civarında olmalıdır. Yani birçok buzlukta bu ısı olmadığı için buzlukta tutulan balık dahi bir günde bozulabiliyor.  

Balık yemek için nedenler: Balık içerisinde olan omega-3 yağ asitleri ve sağlıklı protein olması nedeni ile son derece faydalıdır. Balığın faydaları saymakla bitmez. Kalp hastalıkları, Alzheimer, depresyon ve kemik erimesi, saç ve deri güzelliği, çocukların gelişimi için çok faydalı olan balık, haftada en az 2 defa yenilmelidir.

Size fırında yaptığım çupra balığının tarifini veriyorum:

Kişi adedine göre balıklar alınır dış ve içleri iyice temizlenir yıkanır suları bir süzgeç yardımı ile süzülür. Bir kâsenin içine hafif su ile ezilmiş içine 2 diş ezilen sarımsak ve arzuya göre karabiber, tuz, yarım çay bardağı sıvı yağ konulur hepsi iyice çırpılır balıkların iç ve dışına iyice sürülür. Fırın tepsisinin üstüne yanmaz kâğıt serilir ve balıklar dizilir. Önceden 250 derecede ısıtılmış fırında pişirilir pişen balıklar fırın kapatıldıktan sonra 10 dakika daha içinde bekletilir ve servis tabağına alınır sıcak olarak servise sunulur. İsteyen yanında marul salatası veya ince doğranıp tuzla ovulmuş ve üstüne sumak serpilmiş soğanla da yiyebilir. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..