Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Neden şişmanlıyoruz?

Neden şişmanlıyoruz?
 

Bu gün, hemen hepimizin sorunu olan kilolarımız hakkında konuşalım, bilgi paylaşalım istedim.

Neden Şişmanlıyoruz?

Son 20 yıldır insanlar şekersiz tat­landırıcı kullanımını artırmış ve yağdan gelen toplam kalori yüz­desini azaltmıştır. Buna ek olarak, yağ yerine geçen ürünler mevcut hale gelmiştir. Tüm bunlara baka­rak, nüfusun ortalama kilosunun düştüğünü düşünebilirdik. Aksine, artmaya devam ediyor.

Peki bunun sebebi nedir? En basit açıklama şu ki, daha fazla yiyoruz. Yenen yiyeceklerin çoğu şekersiz veya düşük yağlı olabi­lir, ancak tüketilen toplam kalori miktarı gittikçe artıyor. Çokça şekersiz ürün kullanmamıza rağmen, daha fazla şeker yiyo­ruz; daha düşük yağlı yiyecekler yememize rağmen, tükettiğimiz toplam yağ daha fazla oluyor.

Kilo Vermek

Sağlıklı bir kiloya ulaşma ve bunu korumaya ilişkin en iyi yöntem, sağduyunuza başvurmaktır. Kilo vermek için, yakabildiğinizden daha az kalori tüketmeniz gerekir.

Egzersiz yapmayı günlük yaşan­tınıza dahil etmek ve çoğunlukla sağlıklı yiyeceklerden – çeşitli, den­geli ve ölçülü olarak seçilmiş seb­zeler, meyveler ve tahıllı ürünler­den – oluşan bir beslenme biçimi benimsemek, sağlıklı bir kiloda kal­manıza yardımcı olacaktır.

Kilo vermeniz gerekiyorsa, yavaş kilo vermeye (haftada 1 kilodan fazla olmayacak şekilde) vurgu yapan bir program araştırın.

Sağlıklı ve sağlıksız vücut ağırlığı ve tipi

Amerika’daki yetişkinlerin 1/3'ünden fazlası sağlıksız bir kiloda ve kilo fazlası nedeniyle belli hastalıklara yakalanma risk­leri daha yüksek.

Vücut ağırlığı beş sınıfa ayrı­lır: zayıf, normal, kilolu, obez ve morbid (hastalıklı) obez (en şişman sınıf).
Normal – kabul edilebilir -kilodaki insanlar dışında kalan­ların, daha fazla sağlık sorunuyla karşılaşabildiklerine dair bilimsel bulgular olduğu için bu sınıflan­dırma sistemi yaratılmıştır.

Örneğin, kilolu, obez veya morbid obez olmak, tip 2 diyabete yakalanma ve yük­sek kan basıncı riskini artırır. Ne kadar kilolu olursanız o kadar risk altındasınız demektir. Ek olarak, diyabet veya yüksek kan basıncı, kalp hastalığına yakalanma ve inme riskini de artırabilir.

Kilolu muyum?

Sağlıklı bir kiloda olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu, vücut kitle indeksinizi hesaplamaktır. Boy-kilo çizelgelerini kul­lanmak da diğer bir yöntemdir. Bu yöntemler genellikle iyi yol gösteri­cilerdir ancak kusursuz değillerdir. Örneğin, kas yağdan daha ağırdır; dolayısıyla, çok formda olmanıza rağmen, boyunuza karşılık gelen kilo çizelgelerinin en tepelerinde bir kiloda olabilirsiniz.

“ELMA” mıyım, “ARMUT” mu?

Yalnız kilonuz değil, vücut şekliniz de risk konusunda belirleyicidir. Eğer varsa, kilo fazlanızın vücudu­nuzun neresinde biriktiği önemlidir.

Eğer bel çevrenizde, karın böl­gesinde kilo fazlanız varsa (ki bu durumda vücudunuz elmaya ben­zer bir görünüme sahip olur), kalp rahatsızlığı, yüksek kan basıncı ve diyabet riskiniz daha yüksektir.

Aksine, kilo fazlanız belden aşağı bölgede, kalçada, popoda ve üst bacaklarda ise (ki bu durumda vücudunuz armuta benzer bir görünüme sahip olur), hastalık riski daha düşüktür. Elma şeklindense armut şeklinde bir vücuda sahip olmanın neden daha iyi olduğuna dair bazı teoriler vardır, ancak konu hâlâ gizemini koru­maktadır.

Cumartesi, Temmuz 11, 2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..