- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Neden şişmanlıyoruz?
Bu gün, hemen hepimizin sorunu olan kilolarımız hakkında konuşalım, bilgi paylaşalım istedim.
Neden Şişmanlıyoruz?
Son 20 yıldır insanlar şekersiz tatlandırıcı kullanımını artırmış ve yağdan gelen toplam kalori yüzdesini azaltmıştır. Buna ek olarak, yağ yerine geçen ürünler mevcut hale gelmiştir. Tüm bunlara bakarak, nüfusun ortalama kilosunun düştüğünü düşünebilirdik. Aksine, artmaya devam ediyor.
Peki bunun sebebi nedir? En basit açıklama şu ki, daha fazla yiyoruz. Yenen yiyeceklerin çoğu şekersiz veya düşük yağlı olabilir, ancak tüketilen toplam kalori miktarı gittikçe artıyor. Çokça şekersiz ürün kullanmamıza rağmen, daha fazla şeker yiyoruz; daha düşük yağlı yiyecekler yememize rağmen, tükettiğimiz toplam yağ daha fazla oluyor.
Kilo Vermek
Sağlıklı bir kiloya ulaşma ve bunu korumaya ilişkin en iyi yöntem, sağduyunuza başvurmaktır. Kilo vermek için, yakabildiğinizden daha az kalori tüketmeniz gerekir.
Egzersiz yapmayı günlük yaşantınıza dahil etmek ve çoğunlukla sağlıklı yiyeceklerden – çeşitli, dengeli ve ölçülü olarak seçilmiş sebzeler, meyveler ve tahıllı ürünlerden – oluşan bir beslenme biçimi benimsemek, sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olacaktır.
Kilo vermeniz gerekiyorsa, yavaş kilo vermeye (haftada 1 kilodan fazla olmayacak şekilde) vurgu yapan bir program araştırın.
Sağlıklı ve sağlıksız vücut ağırlığı ve tipi
Amerika’daki yetişkinlerin 1/3'ünden fazlası sağlıksız bir kiloda ve kilo fazlası nedeniyle belli hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksek.
Vücut ağırlığı beş sınıfa ayrılır: zayıf, normal, kilolu, obez ve morbid (hastalıklı) obez (en şişman sınıf).
Normal – kabul edilebilir -kilodaki insanlar dışında kalanların, daha fazla sağlık sorunuyla karşılaşabildiklerine dair bilimsel bulgular olduğu için bu sınıflandırma sistemi yaratılmıştır.
Örneğin, kilolu, obez veya morbid obez olmak, tip 2 diyabete yakalanma ve yüksek kan basıncı riskini artırır. Ne kadar kilolu olursanız o kadar risk altındasınız demektir. Ek olarak, diyabet veya yüksek kan basıncı, kalp hastalığına yakalanma ve inme riskini de artırabilir.
Kilolu muyum?
Sağlıklı bir kiloda olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu, vücut kitle indeksinizi hesaplamaktır. Boy-kilo çizelgelerini kullanmak da diğer bir yöntemdir. Bu yöntemler genellikle iyi yol göstericilerdir ancak kusursuz değillerdir. Örneğin, kas yağdan daha ağırdır; dolayısıyla, çok formda olmanıza rağmen, boyunuza karşılık gelen kilo çizelgelerinin en tepelerinde bir kiloda olabilirsiniz.
“ELMA” mıyım, “ARMUT” mu?
Yalnız kilonuz değil, vücut şekliniz de risk konusunda belirleyicidir. Eğer varsa, kilo fazlanızın vücudunuzun neresinde biriktiği önemlidir.
Eğer bel çevrenizde, karın bölgesinde kilo fazlanız varsa (ki bu durumda vücudunuz elmaya benzer bir görünüme sahip olur), kalp rahatsızlığı, yüksek kan basıncı ve diyabet riskiniz daha yüksektir.
Aksine, kilo fazlanız belden aşağı bölgede, kalçada, popoda ve üst bacaklarda ise (ki bu durumda vücudunuz armuta benzer bir görünüme sahip olur), hastalık riski daha düşüktür. Elma şeklindense armut şeklinde bir vücuda sahip olmanın neden daha iyi olduğuna dair bazı teoriler vardır, ancak konu hâlâ gizemini korumaktadır.
Cumartesi, Temmuz 11, 2009