Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '20

 
Kategori
Tiyatro
 

Neden Tiyatroya gitmeliyiz ?

Türkiye'de bir insan ömrü ortalama 80 yıl,  tabi Allah kaza bela vermez ise. Bu hayatta evlilik, iş hayatı, çocuk yetiştirme, idealler ve hayatın sonuna doğru hastalıklarla geçiririz.

Bir insanın hayatta yaşayabileceği tecrübeler kısıtlı, en fazla bir iki ülkede yaşarız, bir iki meslek edinebiliriz.

Tiyatro öylemi, sahnenin karşısına koltuğa otururuz önünüzden bin bir hayatlar geçer, bir gün İngiltere prensi, bir gün bir katil, bir gün Evliya sahneden geçer bin bir hayat bin bir oyun birçok tecrübe karşınıza gelir geçer. Normal hayatta bu kadar tecrübeyi yaşayamayız en azından tiyatroda fikir sahibi olur daha doğrusu bu kişiliklere şahit oluruz. Normal bir hayata bu kadar şeyi görmemiz mümkün değildir.

Bu yazımda Tiyatro ya neden gitmeliyiz? sorusuna Kültür üzerinde cevap arıyacağım. Bir de Tiyatro kültürü artırır mı ? Artırır ama önce "kültür ne demek?" onu sorgulayalım. Kültür, insanoğlunun maddi ve manevi olarak ürettiği, yarattığı her şey: Gelenekleri, görenekleri, dili, dini, edebiyatı, giyimi, mimarisi, yemekleri vs.

Tabi ki tek tiyatro seyretmekle kültür artmaz ama en azından seyrettiğimiz oyundaki hikayenin  hangi koşullarda, hangi durumlarda işlendiğini sorgularız. İster istemez insan sorar : "Bu hikayeyi kim yazmış? arkadaş" der ve araştırırız. Bunların bize ne faydası var? derseniz cepte para yok, hastalık var sorun üzerine sorunlar var gel de tiyatro'ya git diye düşünebilirsiniz ? İşte o zaman tiyatro, sinema ve kitap okumalıyız. Sebep ise inanın bizim başımıza gelen büyük felaket dediğimiz şeyler bir tek bizim başımıza gelmemiş.

İnsanlık tarihinden bu yana her bireyin yaşadığını geçmişte bir çok insan yaşamıştır. Bunları öğrenmek için tiyatro, sinema ve kitap okumalı ve oturduğumuz yerden dünya ya açılmalıyız. Bundan büyük lüks mu var hayatta. İyi Seyirler

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..