Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '07

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Nefes Darlığı Düşmanı: Ebegümeci

Nefes Darlığı Düşmanı: Ebegümeci
 

Ebegümeci bitkisini Ege’li olanlar bilir. Doğa’da vahşi olarak yetişen Ebegümeci’nin yemekleri de yapıldığı için kırsal alanda tarlalara, diğer ürünler arasına ekimi de yapılmaktadır. Ebegümecigiller familyasında yer alan aynı cinsten 1500 kadar tür bitkinin genel adı ebegümecidir. Dünyanın hemen hemen her yerinde yaygın olan ebegümeci türleri, tüm iklim koşullarına ve her toprağa uyum göstermiş, iki ya da çokyıllık otsu bitkilerdir. Ebegömeci, Kazankarası

Küçük yapraklı ebegümeci (Malva Vulgaris), çit, yol ve eski duvar kıyılarında, harabeliklerde, ama yalnızca insanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişir. Büyük yapraklı ebegümeci (Malva Grandfolia) ve öteki değişik cinsleri genellikle çiçek ve sebze bahçelerinde yetişir. Anadolu'da 8 çeşit ebegümeci türü yetişmektedir. Bu bitkilerin hepsi de yapraklarında, çiçeklerinde ve saplarında (bamyada olduğu gibi) bir sümüksel madde içerirler. Küçük yapraklı bitkinin uzun saplarının ucundaki yapraklar yuvarlak ve çentiklidir. Açık pembeden eflatun rengine kadar değişebilen renkte çiçek açarlar. Bir de yuvarlak meyvesi vardır. Çiçekleri, yaprakları ve sapları, Haziran'dan Eylül'e kadar toplanabilir. Bitki, kurutulduğunda özelliklerinin bir bölümünü yitireceği için, elden geldiğince taze kullanılması gerekir.

Ebegümeci özellikle kaynatılıp, suyu çay gibi tüketilebilir. Bu çay özellikle mukoza iltihaplarında, gastrit, mesane iltihabı, mide ve bağırsak mukoza iltihabında ve ağız boşluğu iltihabında olduğu kadar, mide ve bağırsak ülserinde de rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca, akciğer balgamlanmalarında, bronşiyal nezlede, öksürük ve aşırı ses kısıklığında özellikle önerilir. Gırtlak ve bademcik iltihabı ve ağız kuruluğunda da başarıyla kullanılabilir. Kullanımı: Bitki, sümüksel özelliğinin yitirilmemesi için, geceden soğuk suya koyularak demlenmelidir. Günlük kullanım için 2 veya 3 bardak ılıklaştırıp, gün boyunca yudumlanarak içilmelidir. Nefes darlığına yol açan akciğer amfizemi bile ebegümeci çayı ile iyileştirilebilir. Bu durumda, günde en az 3 bardak çay içilmeli ve süzüldükten sonra geriye kalan yapraklar iyice ısıtılarak bronşların ve akciğerin üstüne geceleyin kompres olarak uygulanmalıdır. Oldukça ender görülen gözyaşı azlığı durumunda da, gözlere ebegümeci banyosu ve kompresi uygulandığında, çok iyi sonuçlar alınabilir. Kaşınan ve yanan yüz alerjilerinde de, yüzü ılık ebegümeci çayı ile yıkamak rahatlatıcıdır. Ebegümeci dıştan, kırıklardan veya damar iltihaplarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlarda, şişmiş ayak ve ellerde kullanılır. Kaşınan ve yanan deri alerjilerinde yapılan ebegümeci çayı yıkamaları çok rahatlatıcıdır. Bu durumlarda, ayak ve el banyoları yapılmalıdır.

Ebegümecinin gırtlak hastalıklarında başarı sağladığı görülmüştür. Özellikle, gırtlak iltihabını iyileştirdiği bilinmektedir. Gırtlak rahatsızlığı olanlar, iki buçuk litre suya geceden bitki eklenerek demlenmeye bırakılmış gün boyunca, 4 bardak çay şeklinde içerek ve gerisiyle de derin gargaralar yaparak, bu rahatsızlıktan kurtulabilirler. Gırtlak, ağız boşluğu ve burun kuruluklarında da gün boyunca elden geldiğince sık gargara yapılmalıdır. Özellikle kırsal kesimdeki evlerin çevresinde, tarlalarda yetişen ebegümeci, günümüzde kentleşme, betonlaşma ve havanın kirlenmesiyle azalmaya yüz tutmuştur. Tarlalar, bahçeler, evlerin etrafı betonlaştırıldığı için, bitkinin yaşam alanı daraltılmaktadır. Bugün semt pazarlarında hatta manavlarda şimdilik bulunabilmektedir.

Ebegümecinin kullanım şekilleri çok çeşitlidir.

Çay şeklinde hazırlamak: Yalnızca soğuk suda demlendirilmelidir. Yarım tatlı kaşığı bitki (ince kıyılarak kurutulmuş olmalıdır), orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, sabahleyin süzülür ve ılıklaştırılır.
Ayak ve El Banyoları: İki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki, 4-5 litre soğuk suya akşamdan eklenir, ertesi gün, elin veya ayağın dayanabileceği kadar ısıtılır ve süzülür. Süzülen su ile yaklaşık 15-20 dakika yıkanılmalıdır.
Bitki Kompresi: Çay süzüldükten sonra artan posalar biraz suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa haline getirilir ve bir bezin üstüne yayılarak, sıcak sıcak uygulanır. Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir. Kompres süresi isteğe göre düzenlenebilir.

Ebegümeci ilaç olarak kullanılmasının yanı sıra yemek olarak da yenebiliyor. Çok da lezzetlidir. Yapılması da çok basittir. Harika bir tadı vardır. O zaman yemeğin tarifini de vereyim : ½ kilo ebegümeci, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 iri soğan, 100 gram kıyma, 1 çorba kaşığı salça, 2 su bardağı su, 2 çorba kaşığı pirinç, 4 diş sarımsak, ¼ su bardağı, limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, ½ demet nane şeklindedir. Yapılışı: Ebegümeci yapraklarını ayıklayın, gücelce yıkayın ve istediğiniz büyüklükte doğrayın. Bir tava tencerede yağda soğanı kıymayı kavurun. Ebegümeçlerini üstüne ilave edin ve biraz karıştırın. Daha sonra üstüne suyu ilave edin. Ebegümeciler yumuşayınca pirinçleri yıkayıp üstüne serpin. Pirinçler de pişince sarımsakları tuzla ezip, limon suyu ile yemeğe ilave edin, kısa bir süre kaynattıktan sonra ateşten indirip, servis yapın. İsterseniz yerken üstüne yoğurt ilave edebilirsiniz.

../..
 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..