Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Nefes ve bütünsel sağlık

Bütünsel sağlık dediğimde, bedensel, zihinsel ve ruhsal dengeyi kasdetmekteyim. Çünkü sağlık = denge demek. Doğal olan süreç sağlık olarak ifade ediliyor. Bu dengenin bozulması ise hastalık olarak. Hastalığı iyileştirmeye odaklanmaktan ziyade, sağlığın ne olduğunu, nasıl devam ettiğini, nasıl meydana geldiğini ve nasıl korunacağını öğrenirsek odağımızı olumlu bir yöne çevirmiş oluruz.

Öncelikle bedenimizin muhteşem bir zekası olduğunu kabul ederek işe başlamalıyız çünkü bu, sürece güvenmemizi sağlamakta ve bilincimiz vasıtasıyla bu inancı beslediğimizde vücudumuz da buna olumlu bir tepki vermektedir. İkinci olarak üst sistem alt sistemi etkiler kanunu gereğince ve her şeyin bir titreşim olduğu gözönüne alınırsa bedeni içten ve dıştan kuşatan üst sistemin bir enerji titreşimi olduğunu söyleyebiliriz. Bu üst sistemi tetikleyebilirsek alt sistem olan vücutta da değişiklikler meydana gelecektir. Üst sistem olan enerji titreşimini tetikleyebilmek için kullanılabilecek en kuvvetli aracımız NEFES'imizdir. Nefes öyle mucizevi bir oluşumdur ki insana hayat vermesinin yanında, bu hayatı dengeli bir şekilde devam ettirmesinin de yegane unsurudur.

Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, eğer doğru nefes alamıyorsak zihin ve vücut arasında bir ayrışma meydana gelir, vücudunuz ile bağınız kopar. Bütün bedeni bilinçaltı olarak kabul edelim. Böylece Zihin ile Beden (bilinçaltı) arasında bir çatışma meydana gelir ve duygusal birikimler bedeninizde toplanmaya başlar ve bunlara isim veririz mesela korku, heyecan, sıkıntı, üzüntü.... vb. Bu birikim, denge denilen sağlık halini bozmaya başlar. Bedensel ve zihinsel hastalıklar ortaya çıkar.

Çözüm ise Nefes'imizdir, nefesimiz bize alt sistem olan bedenimizle bağ kurdururken aynı zamanda üst sistem olan titreşim alanını da tetiklemektedir. Yoğun ve ritmik nefes hiç deneyimlemediğiniz kuvvette bir enerji yaratır ve birikmiş olan zihinsel ve duygusal blokajlar, kalıplar serbest kalmaya, akmaya, çözülüp kaybolmaya başlarlar. Bunun için herhangi bir zorlama yapmanız yada irade kullanmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken, nefesinize teslim olmaktır. Zor nefes alan kişiler şuna dikkat etmeliler, nefes; hayatınıza, bedeninize, bütünselliğinize, dengenize işaret eder. Eğer zor nefes alıyorsanız, sizin, hayata, kendinize, bedeninize... karşı bir direnciniz, bir reddetme haliniz,
kabullenememe ve içerleme halinizin olması çok yüksek bir olasılıktır. Nefes alırken tıkandığınızı hissettiğiniz anda bu sözümü hatırlayıp direncinizi farkedip onu serbest bırakırsanız birden nefesinizin açıldığını daha derin soluklar alabildiğinizi ve derin nefes alabilme sürenizin uzadığını göreceksiniz.

Lütfen şimdi hazır bu yazıyı okumuşken sadece ağzınızı kullanarak bütün diyafram ve akciğerleriniz dolacak şekilde 7 dakika boyunca derin nefesler alın, 2 nefes arasında duraklamayın. Sürekliliği sağlayın, nefesi alış ve verişiniz pürüzsüz ve kesintisiz olsun. Eğer sorunsuz bir şekilde 7 dakika boyunca tarif ettiğim şekilde nefes alabildiyseniz. Şimdi de sizi rahatsız eden bir olayı düşünün ve oluşan duygunun vücudunuzda nerede olduğuna dikkat edin. Ör: göğsünüzde mi, karnınız damı vs... bunu tespit ettikten sonra 10 dakika yine aynı nefesi o
bölgeye odaklanarak yapın. Sanki nefesi o bölgenizden alıyormuş gibi odağınızı oraya çevirin. 10 dakikanın sonunda duyguyu tekrar kontrol edin ve bir farklılık oluşup oluşmadığına dikkat edin ve eğer isterseniz bu deneyiminizide bizimle paylaşın. Bu ufak ve bir örnek niteliği taşıyan çalışma nefesi birazda olsa deneyimlemenizi amaçlamaktadır.

 
Toplam blog
: 46
: 881
Kayıt tarihi
: 11.01.09
 
 

Emotional Freedom Techniques (EFT), Deep PEAT, Bilinçaltı Enerji Salınım Tekniği (BEST), Sedona Yönt..