Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Neler oluyor orada?

Neler oluyor orada?
 

Buzlar neden eriyor diye yazdığım blog yazımda sorduğu soruların cevabını bulmak için daha fazla beklemeye gerek kalmadı.

Bakın Küresel ısınmanın marifetleri bir, bir ortaya çıkmaya başladı.

Daha yeni yazdığım Kürüse ısınmanın ilk felaketi isimli blog yazımda Gana, Atlas Okyanusu kenarındaki bir kasabasının, eriyen buzlar nedeniyle yükselen suların, kasabayı yuttuğunu! Bu kasabanın yer değişimi için 90.000$ gerektiğini, ancak bu yardımı kimsenin yapmadığın! Oysa Fillerin birbirine gözdağı vermek için Karadeniz’i oyun alanı olarak seçtiği ve hususta milyar $ harcadıkları tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşirken, yeni, yeni küresel Isınma felaketi ile karşı karşıya kalındığı haberleri medyada ve internet sitelerinde yer almaktadır.

Bakın Küresel Isınmanın açtığı yeni bir faaliyet alanı daha.

Küresel ısınmayla eriyen on binlerce yıllık dev buzullar yüzünden Kuzey Kutbu’nun dört yanı insanlık tarihinde ilk kez suyla çevrilmiş.

Bu konuda İngiliz Independent on Sunday gazetesinin manşetten verdiği habere göre, buzulların erimesiyle Kuzey Kutbu’nun kuzeybatıda Kanada çevresindeki ve kuzeydoğuda Rusya çevresindeki geçitleri, 125 bin yıldır ilk kez aynı anda açılmış.

Almanya’daki Bremen Üniversitesi’nin NASA uyduları aracılığıyla elde ettiği görüntülerde Kanada yakınlarında bulunan boğazdaki buzların geçen hafta eridiğini, ondan birkaç gün sonra da Rusya çevresindeki geçidin açıldığı görülüyormuş.

İki geçit daha önce hiç aynı anda açılmamış. En son 2005’te yalnızca kuzeydoğudaki, 2007’de ise sadece kuzeybatıdaki boğaz, buzulların erimesiyle açılmış.

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi buzul uzmanları, durumu tarihi bir olay olarak nitelendirmişler. Kuzey Kutbu’nun bir ölüm sarmalı içine girdiğine dikkat çeken uzmanlar 2008’de eriyen buzul alanının, 518 bin kilometre kare olduğunu ve bu erimenin 2005’in yılındaki erimeye çok yaklaştığını da belirtmişler.

Kuzey Kutbu’ndan gemi taşımacılığı yapan büyük şirketler de yavaş, yavaş rotalarını buzulların erimesine göre değiştirerek büyük karlar elde etmeye hazırlanıyorlarmış.

Ancak, burada da dünya rant paylaşımında olduğu gibi şimdiden yeni, yeni kavgalar ortaya çıkmaya başlamış! Açılan geçitlerin hangi ülkelere ait olduğu sorunu Kuzey Kutbu’na komşu olan ABD, Rusya ve Kanada gibi birçok ülke arasında şimdiden bir krize neden olacağı gözlenmekteymiş.

Öte yandan bilim adamlarına göre, çok yakında böyle bir sorun da kalmayacakmış.

Çünkü en geç 2030’te yaz aylarında buzulların tamamen erimesiyle Kuzey Kutbundan doğrudan geçiş mümkün olacakmış.

Yine bir başka araştırma da ise 2013 yılında Temmuz ortasından ve Eylül ortasına kadar Kuzey Kutbu’nda hiç buz kalmayacağı tahmini yapılıyormuş.

İşte insanoğlu yaşadığı dünyayı kendi eli ile yavaş, yavaş yok etmektedir.

Bizde bir laf vardır hani “Bir deli bir kuyuya bir taş atar, o taşı kırk akıllı çıkartamazmış” o hesap, bir tarafta dünyanın sonu yaklaşırken, öbür yanda silahlanma, nükleer silah tehdidi, ülkelerin dünyayı paylaşma arzuları, gövde gösterileri almış başını gidiyor.

Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinin Küresel Isınma nedeniyle yaklaşan çevre felaketi ile ilgili tedbir almaya niyetinin olmadığı görülüyor.

Her ülke birbirlerini kullanmaya çalışıyor! İşte Gürcistan örneğinde olduğu gibi! Sarosun iktidara getirdiği Şakaşvilinin, dünyayı nasıl iki kutuplu hale getirdiğini hep birlikte görüyoruz

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..