Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sakız çiğnememiz için nedenler!

Sakız çiğnememiz için nedenler!
 

Toplumumuzda bazı kendiliğinden yerleşmiş kurallar, insan sağlığını bile etkileyecek duruma gelmiş!

Biliyorsunuz bizim toplumumuzda, toplum içinde sakız çiğneyene iyi gözle bakılmaz!

Hele birde bu sakızı çiğneyen kadın ise, aha bu kadın toplum içinde sakız çiğniyor. Bu kadın o yolun yolcusu! Gibi yakıştırmalar hemen yapılmaya başlanır.

Ha bu kadar hor görülmeye rağmen ülkemizde sakız çiğnenmiyor mu?

Elbette çiğneniyor. Bu kadar faydalı bir maddenin kullanılması, herkesin sağlığı açısından gerekli olduğu uzman görüşü ile ortaya çıkmış durumda.

Gelin bu sakız çiğnemenin ne gibi faydaları varmış, bu konuda uzmanlar ne demişler? Hep birlikte bakalım;

Sakız çiğnemenin stres ve endişeyi azaltıyor olabileceği uzmanlar tarafından bildiriliyormuş.

Avustralya'nın Swinburne Üniversitesi'nden bir uzmanlar ekibi, stresli ortamda, sakız çiğnemenin kişilerin davranışlarına olan etkisini araştırmışlar.

Stresi artırıcı ve verimi engelleyici birçok faaliyeti yapmaları istenen yaş ortalaması 22 olan 44 kişi 2 gruba ayrılmış.

Bu faaliyetleri yaparken sakız çiğnemesi istenen gruptakilerin stres oranının, sakız çiğnemeyenlere göre yüzde 10-17 az olduğu, stres hormonu kortizolün az salgılandığı görülmüş.

Araştırmacılar ayrıca sakız çiğneyenlerin faaliyetlerdeki genel başarısının diğerlerine göre belirgin oranda fazla olduğunu tespit etmişler.

Araştırma sonuçları uluslararası bir kongrede sunulsa da araştırmanın bir bölümüne, dünyanın ilk sakız üreticisi Wrigley grubuna bağlı Wrigley Bilim Enstitüsü'nün mali destek vermesi dikkat çekici bulunarak, uzmanların yaptıkları bu araştırmaya kuşkuyla bakılmasını sağlamış.

Ayrıca yere atılan sakızların ayakkabının tabanına yapışmasının yarattığı stresin ne oranda olduğu bilindiğinden, sakız çiğnemeye bir taraftan da öylesine karşı çıkılıyormuş.

Wrigley Bilim Enstitüsü'nün geçen yıl Japonya'da dokuz kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada, sakız çiğnemenin beyindeki kan akımını yüzde 40 artırabileceğini ve hafızayı olumlu etkileyebileceğini göstermiş.

İşte sakız değil mi diye burun kıvırdığımız ve her bakkalda bulunan ve fiyatı çok ucuz olan bu faydalı maddeyi kullanmamız için bir neden.

Şimdi bu yazıyı okuyanların aklına şöyle bir soru gelebilir. Sakız imalatçıları ile bir ortaklığınız mı var? Hayır, hiçbir ortaklığım yok. İnsana ne faydalıysa, sağlıklı yaşam için ne gerekiyorsa benim onlarla ortaklığım var!

Herkese sağlıklı ve stressiz günler…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..