Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

Neredesin sen?...

Neredesin sen?...
 

Şöyle bir öğrencilik yıllarımıza dönelim. Öğretmen derse gelir “Bugünkü konumuz çocuklar…” diye başlar…

Aynen onun gibi… Ders verecek değilim ama girişi öyle yapmak istiyorum…

Bugünkü konumuz bayanlar ve baylar, Zahit AKMAN ve RTÜK ve de RTÜK üyelerinin yasa dışı davranışları…

Gelelim konuya…

<ı>“Radyo ve Televizyonların Kuruluş<ı> ve Yayınları Hakkında Kanun…”

Kanunun Numarası <ı>“3984”, ve <ı>13.4.1994 tarihinde kabul edilmiş, <ı>20.4.1994 ve 21911 sayılı <ı>“Resmi Gazete”de yayınlanmış, yine yasanın yürürlük maddesine göre de aynı tarihte yürürlüğe girmiş.

Eeeeee… Ne var bunda? Meclis kanun yapmış, yürürlükte, bundan doğal bir şey olabilir mi?

Olmaz da <ı>“Doğal” olmayan tarafını anlatacağım zaten ben size…

Topu topuna 42 maddeden oluşan bu kanunun 9 numaralı bir maddesi var, şöyle yazıyor kanunda, aynen aktarıyorum…

<ı>“Yasaklar ve denetim[2]<ı>

<ı>Madde 9 – <ı>Üst Kurul üyeleri ile üçüncü derece dâhil üçüncü dereceye kadar kan ve sıhrî hısımları, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, radyo ve televizyon hizmetleri alanında Üst Kurulun görev ve yetki alanına giren konularda herhangi bir yüklenme işine giremez, özel radyo ve televizyon şirketlerinde ve bu şirketlerin doğrudan veya dolaylı ortaklık bağı bulunan şirketlerde ortak veya yönetici olamazlar.

<ı>Üst Kurul üyeleri, üyelikleri süresince resmî veya özel başkaca hiçbir görev alamaz, özel veya kamu yayın kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren konularda doğrudan veya dolaylı olarak taraf olamaz ve bu konularda hiçbir menfaat sağlayamaz, siyasî partiye üye olamazlar. Amacı sosyal yardım ve eğitim işlerine yönelmiş derneklerle vakıflardaki görevler ve kooperatif ortaklığı bu hükmün dışındadır.

<ı>Üst Kurul üyeleri, kendileri veya üçüncü derece dâhil üçüncü dereceye kadar kan ve sıhrî hısımlarıyla ilgili konularda müzakere ve oylamaya katılamaz.

<ı>Yukarıdaki esaslara aykırı davrananlar görevlerinden çekilmiş sayılır. Bu husus Üst Kurul tarafından re’sen veya yapılacak müracaatın değerlendirilmesi sonunda karara bağlanır.

<ı>Üst Kurul Sayıştay’ın denetimine tabi olup, Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporları en geç otuz gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur.”

Hiç lafı evirip çevirmeden sorumu yöneltmek istiyorum…

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri… Neredesiniz?

Aslında nerede oldukları belli, Ankara’nın mutena semtlerinden Bilkent’te bir binaları var, orada otururlar… Devletin verdiği her tülü olanakları da kullanarak…

Ama… Yayınlara <ı>“Yasaları uygulama” konusunda da ne yaptıklarını bilmezsiniz, kendi iç işlerinde de…

Yukarıda verdiğim kanun maddesinin 4. Fıkrası hükmü <ı>(Yukarıdaki esaslara aykırı davrananlar görevlerinden çekilmiş sayılır…) bugüne kadar Zahit AKMAN hakkında neden uygulanmadı?

Hadi diyelim ki kurul üyelerinden altısı AKP’nin kontenjanında zaten olmazdı, peki diğer üç üye bugüne kadar neden gündeme getirmediler, neden bu konuda ses çıkarmadılar?

Şimdi CHP Genel Başkanı çıkmış <ı>“Üyeler gereğini yapsın” diyor…

Üyeler gereğini yapabiliyordu da bugüne kadar niye söylemedin veya kontenjanından oraya üye olanları bu konuda uyarmadın?

Bugün kurul toplandı ve gündeminde bu da var…

Zahit AKMAN’ın üyeliğinin sona erdirilmesi…

Eğer bu yönde bir karar verilirse, belki de ilk kez <ı>“Özerk bir kuruluşta” böylesi bir karar verilmiş olacak, bu da gelecek için önemli bir ilk olacak…

Gerçi <ı>“Bu saatten sonra ne faydası olur” demeyin, geleceğe hiç değilse fayda…

Zahit AKMAK 14 Temmuzdaki seçimde adaylığını koymama kararı almış. Vallaha koysa daha iyi olurdu, hiç değilse direnişi anlam kazanırdı… Hem anlam kazanırdı bir konuda(!) hem de örnek olurdu!...

Bir <ı>“Neredesin sen” derken şarkı söylemiyoruz, soruyoruz…

Sorumuza da cevap alamayacağımızı bile bile üstelik…

<ı>10 HAZİRAN 2009

 
Toplam blog
: 146
: 576
Kayıt tarihi
: 17.01.09
 
 

Yazacak belki bir çok şey vardır, ancak sadece "Yazmak en büyük tutkum" desem!... Sonrasında da zate..