Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '16

 
Kategori
İlişkiler
 

Networking toplantılarında sık yapılan bir hata : İnsanları Mülakat etmek

Networking toplantılarında sık yapılan bir hata : İnsanları Mülakat etmek
 

Bir sosyal ve/veya iş networking toplantısında veya kafede tanışan insanlardan bazılarının en sık yaptıkları hatalardan biri karşılarındaki kişi ile mülakat yapıyormuş gibi peş peşe bir çok soru sormalarıdır. “Ne iş yapıyorsunuz / nerede okuyorsunuz , nerelisiniz ?” herkesin tanışınca ilk sordukları sıkıcı ilk iki sorudur. Arkasından aldıkları cevaplara göre bazen de cevaplarla alakasız sorular sorar, iyi dinlemez ve aldıkları cevabı dinlemediklerini gösteren sorular sormaya devam ederler. Sonuçta diğer kişi kendisini iş mülakatında ya da karakolda ifade veriyormuş gibi hisseder, sıkılır ve bu konuşmadan kurtulmanın bir yolunu arar. Bazen her iki taraf birbirini sorguya çeker. Böyle bir iletişim etkili değildir, taraflar birbirleri hakkında birçok bilgi toplasa dahi bağ kurulamaz. Bu bir iş ve /veya sosyal tanışma / networking toplantısı ise o kişiyi o toplantıda en az 10 kişi aynı şekilde sorguya çekecek ve sıkıntıdan patlatacaktır. Bu şekilde tanışan insanların yüzde 99’u birbirlerini ne iş yapmak ne arkadaşlık ne de flört için aramaz. Aldıkları iş kartlarını da masalarda bırakıp toplantıdan öyle ayrılırlar.
Bunun sebebi etkili iletişim kurmayı bilmemektir. Tanıştığımız kişiye herkesin sorduğu “ ne iş yapıyorsunuz ? nerelisiniz ?” soruları ile sohbete başlamamak peş peşe iki sorudan fazla sormamak gerekir. Etkili iletişim için iki soru sorduktan sonra sohbetin gittiği yönde bir şeyler söylemek ve karşı tarafa da soru sorma ve/ veya bir şeyler anlatma fırsatı vermek şarttır. Arkasından tekrar iki soru sorulabilir. Bu şekilde karşımızdaki kişi sorguya çekildiğini hissetmez. Toplantıdaki insanlardan birçoğu birbirlerini sorguya çekecekleri için çekmeyenlerin farklı bulma ve toplantıdan sonraki günlerde birbirlerini hatırlama ve arama ihtimali yüksektir.
 
Networking toplantılarına katılan kadınlardan birçoğu toplantıda telefon numarasını / mailini değiş tokuş yaptığı ve tanıştığı erkeklerin bir çoğundan ertesi hafta boyunca :” Buluşalım kahve içelim” teklif telefonları ya da mailleri alır. Kadını tanıştığında mülakat modunda sorguya çekmiş olan erkeklerin büyük bir çoğunluğunun kadınlara gönderdikleri mailler ve ettikleri telefonlar cevapsız kalır. Çünkü kadın sorguya çekilmekten çok sıkılmış, ve kendisini sorguya çeken kişi de iletişim kurmayı ve ilişki başlatmayı bilmediğini göstermiştir.
İletişim / ilişki kurmak ve devam ettirmek her yaşta öğrenilmesi gereken bir beceri bir sanattır. Bu sanatı öğrenmeden tanışan kişiler arasında etkili bağ kurulamaz, ilişki devam etmez. En önemli kriterlerinden biri tanışmalarda mülakat moduna girmemek ve “ne iş yapıyorsunuz ? nerelisiniz ?” gibi kalıplaşmış sıkıcı sorularla konuya girmemektir.
 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..