Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

New Yorker'ın kapak ustası

New Yorker'ın kapak ustası
 

Uyumayı nerede olursa olsun severim...


1954 yılında Mesudiye Ordu’da doğdu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümünde öğrenim gördü. Halen aynı kurumda yeni adı ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapıyor. 1977 yılından beri karikatür ile ilgilenen sanatçı, şimdiye kadar 23’ü uluslar arası olmak üzere toplam 64 ödül kazandı. Ulusal ve uluslar arası birçok karma serginin yanı sıra New York’da olmak üzere dokuz kişisel sergi açtı. New Yorker Dergisi’nin kapağında üç kez, The Forbes Dergisi’nin kapağında bir kez, The Atlantic Monthly, The New York Times gibi dergilerde karikütür ve illustrasyonları yer aldı. Sanatçı aynı zamanda 1998 yılı Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü’nün de sahibidir.

Kaynak: http://www.gurbuz-de.com/

Yukarıdaki özgeçmiş Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun kişisel web sitesinden alınmış bir özgeçmiştir.

Ancak onun yaptıkları, bana göre gündelik hayatımız içinde her an gözümüzün önünde olan fakat bizim göremediğimiz ancak onun sanatçı gözünün görebildiği eserlerdir. Onun zekâsı ve çizimlerindeki yumuşaklık onu bu kadar farklılaştırıyor. Aykırı gibi görünenin aslında aykırı olmadığını bizi anlatıyor Gürbüz Doğan Ekşioğlu.

Gürbüz Doğan Ekşioğlu bir kediseverdir ve sık sık eserlerinde kedileri kendisine konu olarak alır. Aslında sadece kedisever değildir, bütün hayvanları sever ve kuşlar ve güvercinleri de kendisine konu edinir. Çizimlerinde baktığınızda çok basit gibi görünür; ama asıl zor olan da “çok zor olanı, bu kadar basit anlatabilmektir bana göre.”

Aşağıdakiler onun http://www.photoshopmagazin..com/ da yapmış olduğu röportajdan derlemedir.

“Karikatür, içinde çok fazla duyguyu barındır. Bu duygunun sert bir biçimde dışarı vurulması, özet olarak anlatılmasıdır. Öğrenciydik, Anadolu’dan gelmiştik ve siyasi fikirlerimiz de buna yardımcı oluyordu. Şimdiki gençler gibi sadece tüketimle ilgilenmiyorduk. Üretim nedir, işçi nedir, insan ve insan hakları nedir, bunları biliyorduk.

Buna yönelik olan kültürümüz, çelişkileri daha çok görmemize neden oluyordu. “Mesela aklıma ilk gelen esprilerden biri şöyleydi: Yoksul bir kadın var, giyecek bir şeyi yok ve “Ne giyeceğim” diye düşünüyor. Başka tarafta zengin bir kadın var, her taraf elbise dolu ve o da “Ne giyeceğim” diye düşünüyor..

Toplamda altmış dört ödülü var fakat yıllardır yarışmalara katılmıyor, çünkü jüri üyesi. En büyük ödülü 1984 yılında Aydın Doğan karikatür yarışması’ndan. (O zamanlar ismi Simavi Karikatür Yarışması) Otuz beş ülke arasından “gagasında ağaç uçuran kuş” çizimi ile birinciliği kazanmış.

Yaratıcılığını; babasının mizahı çok sevmesine, annesinin duygusal bir kadın olmasına bağlıyor. O duyarlılık ile mizaha yönelik zekâ birleşiyor, eğitimin de katkısıyla yapıtlarının ortaya çıktığını söylüyor, Gündüz Doğan Ekşioğlu. Fakat çalışmayı da asla yadsıyamayacağını söylüyor. Yetenekli olmanın tek başına yetmediğini, söylüyor.

1925 yılından beri yayınlanan New Yorker dergisine kapak yapmaya devam ediyor. New Yorker dergisininin kapakları, dünyanın en önemli sanatçılarına yaptırılıyor. Türkiye’dense sadece Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun işleri kapak olmuş.

Çalışma süreci ise, sürekli gözlem yaparak ve yanında sürekli dfter taşıdığını aklına bir şey geldiğinde hemen çizdiğini ifade ediyor Gürbüz Doğan Ekşioğlu.

Kedi figürünü çalışmalarında çok sık kullanıyor ve kedileri çok seviyor. Kedilerin gururlu ve özgürlüklerine düşkün olduğunu, ayrıca çok güzel ve estetik olduğunu da söylemeden geçmiyor, Gürbüz Doğan Ekşioğlu.

Daha fazla eserini görmek için www.sanalmuze.org/ sergiler bölümüne girebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 246
: 1012
Kayıt tarihi
: 15.02.08
 
 

..