Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Resminizi geliştirmeniz için derinlik çalışmları

Resminizi geliştirmeniz için derinlik çalışmları
 

kuşlar serisinden-45x45


Resmi oluşturan ögeleri ele aldığımızda derinlik, boşluk, espas diye çeşitli isimlerle açıklamaya gideceğimiz temel bir mesele vardır. Pratik olarak resim yapmak nedir diye açıklayacak olursak resim yapma işini kabaca espas(derinlik, boşluk) yaratma işi olarak açıklayabiliriz. Yarattığınız boşlukların, derinlikleri resminizi ortaya çıkarır. Tuvali tam karşınıza alınız. Resmin size en uzak olmasını istediğiniz yerine (tuvalin orta üstlerine doğru) açık gri bir leke koyunuz. En yakın olmasını isteğiniz yerine de koyu siyah bir leke koyunuz, sonra tuval biraz daha uzağa koyarak bu iki leke arasındaki mesafeyi ve arasında gidip gelebilecek ara tonlarda lekelerden oluşmuş ve bir kompozisyon düşününüz. Bu egzersiz resim kurgulamanızda size yardımcı olacaktır. Ortaya çıkan resim derinlik duygusu yüksek bir resim olacaktır. Örneğin bir manzara resminin alt yapısını böyle oluşturabilirsiniz.Çünkü bir ufuk çizgisi belirlediniz ve geniş bir ton aralığında bir çalışma yaptınız.Resim yapmak düşünsel manada tam olarak bilgelik isteyen bir iştir ve teorisiyle ilgilenmediğiniz taktirde bu işi kıvırmanıza imkan yoktur.Uzun zaman resim teorisiyle ilgili okuma ve meraklarımı şüpheyle karşıladım.Ama bir gün geldi anladım ki onları bu kadar merak etmeseydim yaratıcılığım kuru gürültü olarak kalacaktı.

Şimdi derinlikle ilgili bir egzersiz daha yapalım. Yapmanız gereken şey şu siyah ve beyazı karıştırarak 6 tane gri ton elde edin ve onları yan yana dizdiğinizde arada açıktan koyuya doğru bir düzen olsun. Yani biri diğerinden çok açık veya koyu olmasın ama aralarındaki fark kolayca sezilsin. Tuvaliniz içine yapmanızı istediğim şey bir oda, odada duran bir sandalye sandalyenin arkasında duvarda bir bütün bir tuval içinde bir gemi yolculuk yapıyor.Bakalım bu altı tonu bu resmi yaparken nasıl kullanacaksınız.Çok fazla matematiğe başvurmadan serbest bir şekilde bu resmi kafanızda canlandırın çizin ve bu altı tonu kullanarak yapın, kendinizi kasmayın ve gözünüzün yorulduğu yerlerde mutlaka ara verin.

Bu verdiğim iki egzersizi üst üste yapmak yerine kendi kendinize küçük buluşlar yaparak çeşitlendirebilirsiniz.

Resimde derinlik dediğimiz zaman elbetteki perspektif akla gelir yani uzaktaki cisimlerin küçük olma kuralı.Aynı zamanda uzaktaki cisimler netliklerini de kaybederler.Yani belirsizleşirler.Çok uzaktaki bir nesneyi ya da insanı çok net yaparsanız bu öndekilerin belirginliklerini anlamsızlaştırabilir.

Aynı zamanda iyi bir resimde yaratılan bütün boşluk ve derinliklerin bir biriyle belli ölçüde de kaynaşmış olması gerekir. Yani yarattığınız leke alanları, boşluklar, birbirini itip çekmemeli tam tersi taşımalıdır. Bunu nasıl sağlayabilirsiniz mesela, yarattığınız bir alanın içinde sarı varsa yanındaki alana da biraz sarı koyabilirsiniz. Bu işlem resminiz zenginleştirir de aynı zamanda…

En fazla derinlik ve boşluk hissi yaratan renk mavidir. Mavi tonlarında yapılan resimler bizi içlerine doğru çekerler. Tek bir rengin bolca tonunu kullanmak da aynı şekilde derinlik hissini ortaya çıkaran resimlere vesile olurlar. Özellikle kahverengi bu çalışma tarzına uygun bir renktir. Sarıyı da kahve ile beraber açık renklerde kullanabilirsiniz.

Bence resim yaparken önce kara kalemle sonra tek rengin tonları, sonra renkle çalışmaya devam etmek gerekir. Birden bire renge başlarsanız. Resmin matematiğini kavrama şansınız hemen hemen ortadan kalkmış olur. Ancak çok aşırı yetenekli kişiler bu durumun içinden çıkabilirler. Çünkü renk tek başına sözü olan bişidir en ufak bir fırça darbesi aşırı kaçan bir renk resminizi sevimsizleştirir.

Soğuk renkler genel olarak derinlik, mesafe; sıcak renkler, samimiyet, sıcaklık, yakınlık duygusu yaratır. Bir bayan resmi yaptınız paltosu gri tonlarda boynuna kırmızı bir şal yaptınız. Artık resminizde şal ön plandadır. Çünkü gri renk artık kırmızı şala hizmet eder.Ama palto da turuncu olsa şalla ikisi bir bütünlük arzetmeye başlar.

Resim yaparken öğrendiğiniz her bilgi aslında resmin bütünlüğüne hizmet edebiliyorsa iyidir.Ve ayrıca resmin en kenar yeri merkezi kadar önemlidir. Bunu yapabilecek sinir sağlamlığına sahip olun, o zaman resimde boşluk ve derinliklerin önemini ve resmi ne kadar değiştirebileceğini anlayacaksınız.

Bol resimli neşeli günler dilerim.

 
Toplam blog
: 7
: 2639
Kayıt tarihi
: 11.07.07
 
 

İstanbul 1973 doğumluyum. Gazetecilik ve Güzel Sanat Eğitimi alanında çift diplomaya sahibim. Sanat-..