Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Nihaba!

Nihaba!
 

``Orta Krallik``

En buyuk, en cok, en fazla gibi cumle baslariyla hakkinda cok konusulan, yazilan ve giderek gundemde daha cok yer bulan, ekonomik ve dolaysiyla siyasi alanda agirligi daha cok hissedilen, dunyada her bes kisiden birinin yasadigi ulke olan Cin`den bahsediyoruz..

2004 yazindan bu yana bizzat sahada bulunan biri olarak gorduklerimi, daha dogrusu Oteki Cin`i sizlerle paylasmak uzere boyle buyrun...

IN MI DIR CHIN MI DIR ?

Cin`in daha cok ucuz mal fabrikasi olarak tanitildigi , isi daha da ileriye goturenlerin `Cin tehdidi` naralari attigi donemlerde ``Cin, bizim icin pazardir`` deyip, in mi dir chin mi dir yakindan gormek uzere yola koyuldum..

2002 yili Ekim ayinda gerceklestirdigim 1.Cin seferimde Cin Seddini THY destegiyle havadan asip, ilk ayak bastigim yer olan Sangay (Shanghai)`a vardim. Cin`in Istanbul`u, olan bu sehir ilk bakista Cin`i ziyarete gelen isadamlarimizin ifadesiyle `abi adamlar isi bitirmis` dedirtiyor..

Kaldigim Grand Hyatt Oteli, o zaman icin Cin`in en yuksek, dunyanin 5. yuksek kulesi olan Jin Mao`nun 53.katindan baslayip, 87.katina kadar devam ediyor.

Toplam 88 kattan olusan kulenin 84. katindaki odamdan sehire kusbakisi gozatarken en azindan Sangay`in yansittiklarindan Cin`in basdonduren hizli gelisimini anlamak fazla vaktimi almiyor..

Uc gunluk Sangay tecrubesi beni bu ulkeye uzun vadeli olarak yerlesmeye ikna etti..

UZAK SARK HIZMETI

2001-2004 arasi (SARS dolaysiyla zorunlu bekleme dahil) yogun hazirliklar yaparak degerlendirdim..

`Ni hao (merhaba) !` diyerek Cince ogrenmeye basladim.. Ne de olsa Uzak Sark Hizmeti icin gidiyordum, tam tekmil hazirlanmaliydim.. Zira annem Cin`de bortu bocek ile beslenecegimi dusunerek beni gitmekten alikoymaya calisiyordu.. Hos, sonralari Cin`de bortu bocek yemeye de alistik pek de fena olmadigina kanaat getirince…

DILIN AZIZLIGI

Izmir`de yerlesik, Turkce ogrenmek , universite egitimini ulkemizde tamamlamak uzere gelen Cinli hemsehrilerimle cok iyi anlastik..

Dil ogrenimi ve gunluk pratik calismalarda zaman zaman yaptigimiz is kazalarini birer yasanmis fikra gibi paylasip, kahkalarlar esliginde dogru telafuzu anlatip, ilerleme kaydettik..

Tanistigim iki Cinli kiz ogrenciden biri Izmir Bornova`da oturuyordu.. Iki ekmek almak uzere gittiginde dil surcmesi sonucu mahalle bakkalina Turkce seslenisi halen tatli tebessumle hafizalarimizda yer eder:

`Iki erkek lutfen` ….

ASYA-PASIFIK : IDEA PACIFIC

Turkiye`nin tekstil-giyim ihracatinda hizli donemlerine denk geldi benim bu sektore uretici-ihracatci firmada gorev almam ve ardindan 9 yil suren Turkiye, ABD, Pakistan, Dubai, Oman , Hindistan ve Cin`in de dahil oldugu uluslararasi tekstil-giyim seruvenim..

2000`li yillarin basinda basta ABD ve AB`de olmak uzere bilinen buyuklerde artik ekonomik gelisme belli bir olgunluga erismis oldugundan kuresel oyuncular yeni alanlar ariyordu.. Asya-Pasifik bolgesi hem uygun sartlarda urun ve hizmet temini, hem de ``yeni pazar`` arayislarina tam uyuyor..

Ozellikle Cin , bu tarifi halihazirda en cok hakeden isim.. Halen uygun sartlarda uretim bakimindan `dunyanin fabrikasi iken, ayni zamanda hammadde ve luks mal ve hizmet ithalati basdondurucu hizla artan cok buyuk bir Pazar konumunda.

Bu vesileyle Pasifik`te is yapma fikri ile yola koyulduk ve Idea Pacific sloganimiz oldu..

Cin`deki gozlemlerimi sizlerle paylasmak uzere yazilarim devam edecek. Kullanmakta oldugum yazilim ve klavye ile bazi karakterleri Turkce dusunmek durumunda birakacagim sizleri, anlayisla karsilayacaginizi umarim.

Nihaba: Turkce ve Cince`de ayni anlama gelen ``Merhaba`` nin dostca paylasimi olarak aklima geldi ve blog basligi yaptim.

Tekrar bulusmak uzere..
21 Agustos 2007, Shanghai
Saruhan Ruiyang

 
Toplam blog
: 7
: 1207
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

5: Okula ve işe başlama yaşım.(Okula kayıt yaptırabilmek için nüfus kayıtlarında 2 yaş birden terfi ..