Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Nişasta Bazlı Şeker Oyunu

Nişasta Bazlı Şeker Oyunu
 

Nişasta bazlı şeker kotası her yıl giderek artırılıyor.

Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker kotası halen %10’da iken ve giderek azalması gerekirken artırılıyor. İthal mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker ülkemizde şeker pancarı üretimini ve şeker sektörünü olumsuz etkiliyor. Nişasta bazlı şeker, bu ürünü ithal eden sektörün baskıları sonucu her yıl yapılan düzenlemelerle giderek artıyor.

Böylelikle şeker pancarı üretimi ve şeker sektörü olumsuz etkileniyor.

İstihdam azalıyor.

Nişasta bazlı şeker gibi insanlara çok zararlı bir ürün kullanılıyor.

Nişasta bazlı şeker normal şeker pancarı şekerine göre daha ucuz olduğu için pasta, tatlı yapımında ve şekerin kullanıldığı birçok üründe kullanılarak düşük maliyetle üretim yapılıyor. Yüksek fiyatla satılıyor ama vatandaş zararlı şekerli ürün tüketmiş oluyor.

Dolayısıyla vatandaşın sağlığının düşünülmedi bir ülkede nişasta bazlı şeker kotasının yükseltilmesinden daha doğal ne olabilir ki ?

Konuyla ilgili haber ekte yer alıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, Türkiye’de pancar şekeri üretimi yerine nişasta bazlı şeker üretimini teşvik eden yasal düzenleme çalışmalarını eleştirdi.

Turhan Tuncer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümet tarafından hazırlanarak TBMM`ye gönderilen Şeker Kanunu Tasarısı`nda, "pancar dışı kaynaklardan" elde edilen şekerin halen yüzde 10 olan kotası yüzde 15`e çıkartılmak istendiğine dikkat çekerek, "İthalatçı olduğumuz mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekere karşı kamuoyunda oluşan tepkilerden kaçınmak için nişasta bazlı şeker ifadesinin kullanılmadığı tasarı, içerdiği kelime oyunlarıyla daha en başta gizli hedefleri olduğunu ortaya koymaktadır." iddiasını dile getirdi.

Türkiye`nin yüzde 10 olan nişasta bazlı şeker kotasının hemen hemen her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50 oranında artırıldığını belirten Tuncer, şöyle devam etti: "Şeker pancarı sektörü, fabrikalarda çalışanlar, tarım işçileri ve üretici ailelerle birlikte 8 milyonu aşkın insanı doyurmaktadır. Türkiye`nin yıllık şeker gereksinimi 2.5 milyon tondur. Bunun yüzde 85`i şeker pancarından, yüzde 15`i ise nişasta bazlı şekerden karşılanmaktadır. Nişasta bazlı şeker fabrikaları, içerden ve dışarıdan aldıkları mısırı işleyerek fruktoz ve glukoz şurubu üretmektedirler. Mısır şurubundaki yüksek fruktozun pek çok sağlık sorununa neden olduğu belirtilmektedir. Ayrıca nişasta bazlı şeker fabrikaları yurtiçi üretimlerinde yerli mısır kullanmak zorunda olsalar da, her yıl binlerce ton mısır ithalatı yapılması ve nişasta bazlı şeker kotasının yükseltilmesiyle bu ithalatın daha da artacak olması, beraberinde GDO riskini de getirmektedir. Ülkemizde yaygın olarak tarımı yapılan ve üretiminde dünya dördüncüsü olduğumuz şeker pancarında ise GDO yoktur.”

TÜRKİYE PANCAR ŞEKERİNDE AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ

Oda Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Türkiye’nin pancardan şeker üretiminde Avrupa ülkeleri arasında Fransa ve Almanya`dan sonra üçüncü sırada geldiğine işaret etti. Birinci sıradaki Fransa üretiminin tamamını şeker pancarından sağladığını, nişasta bazlı şeker üretimi olmadığına kaydeden Tuncer, "
İkinci sıradaki Almanya`nın nişasta bazlı şeker üretimi, toplam şeker üretiminin sadece yüzde 2,5`tir. Polonya`nın NBŞ kotası yüzde 3,9 iken, onun arkasından gelen İngiltere ise üretimini tamamıyla şeker pancarından elde etmektedir. Görüldüğü üzere Avrupa şeker pancarına sahip çıkmakta ve üreticisini korumak için nişasta bazlı şeker kotalarını düşük tutmaktadır." dedi.

"ŞEKER PANCARI SEKTÖRÜ TAMAMEN ULUSALDIR"
Tuncer, şeker pancarı sektörünün tümüyle ulusal olduğunu, dolayısıyla üretilen katma değerin de ülke içinde kaldığını belirterek, şöyle konuştu: "Oysa ülke mısırda dışa bağımlıdır, başka bir deyişle yapılan dışalım ile yurtdışına kaynak aktarılmaktadır. Nişasta bazlı şeker sanayi piyasasının yüzde 75`ine çokuluslu şirketler egemendir, üretilen katma değer de bunlara transfer edilmektedir. Pancar tarımı buğdaya göre 13, mısıra göre 8, ayçiçeğine göre 5 kat daha fazla istihdam sağlamakta ve bu yönüyle kırsal alandan kentlere göçü de önlemektedir. Yan ürünleri olan pancar posası ve melas ile pancarın baş ve yaprak kısmı hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Şeker pancarı sanayi yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Bulundukları birçok ilde tek sanayi tesisi olma özelliği taşıyan şeker fabrikaları 20 binden fazla insana istihdam sağlarken, 6 nişasta bazlı şeker fabrikası sadece 1.000 kişiyi istihdam etmektedir."

"NİŞASTA BAZLI ŞEKER, TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

Bugün gazozdan çikolataya ve hamur tatlılarına dek uzanan pek çok şekerli üründe kullanılan nişasta bazlı şekerlerin bir yandan toplum sağlığını olumsuz yönde etkilerken, diğer yandan da Türkiye’de önemli bir geçim kaynağı olan şeker pancarı tarımının gerilemesine neden olduğunu ifade eden Tuncer, Türkiye şekerini şeker pancarından üretmeli, sadece gıda dışı sektörlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla nişasta bazlı şeker kotası yüzde 1 veya yüzde 2`lere düşürülmesini istedi.

Tuncer, "
Tasarı ile gıda dışı amaçla sanayide kullanılmak üzere kotasız şeker üretimi de öngörülmektedir. Oysa herhangi bir denetim eksikliğinde bu şekerlerin piyasaya sürülmesi tehlikesi her zaman için vardır. Özetle TBMM gündeminde bulunan tasarı, yarattığı inanılmaz rant ile "siyaset-iş dünyası" ilişkisini yeniden kurgulayan şeker sektöründe, üreticiler, tüketiciler ve kısaca tüm halkımız aleyhine işleyecek bir sürece işaret etmektedir. Bu kapsamda TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak AK Parti hükümetini, çokuluslu şirketler yerine kendi halkının yanında yer almaya ve tüm halkımızı da şeker sektöründeki oyunlara artık ‘dur’ demeye çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

http://www.bugun.com.tr/son-dakika/pancar-sekerine-karsi-nisasta--haberi/594729

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..