Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '16

 
Kategori
Kültürler
 

Noel Baba değil Ayaz Ata

Noel Baba değil Ayaz Ata
 

Türklerin Noel Babası: AYAZ ATA!


Yılın sonuna doğru gelirken yılbaşı konusunu işlemeden olmaz.
Türklerde yılbaşı kutlanır mı?
Yılbaşının tarihimizde yeri var mı?

Bunun cevabı elbette ki evet. Dünya insanlık tarihinin büyük bir bölümünü oluşturan Türkler iken Türklere ait geleneklerin, mitolojilerin olmaması çok tuhaf olurdu. Sizce de öyle değil mi? Bir Türk olarak gelin bu unutulmuş değerlerimizi öğrenelim ve bu değerlerimize sahip çıkalım.

Ayaz Ata, Türk Altay ve Orta Asya mitolojilerinde, özellikle Kazaklar ve Kırgızlar'da soğuk tanrısıdır.

Noel Baba sadece İskandinav ve diğer Hristiyan topluluklara aittir, Ayaz ata ise Türk kültürünün önemli bir parçasıdır.

Ayaz, açık ve bulutsuz havada ay göründüğünde çıkan soğuk demektir. Evet Ayaz Ata özerk ve bağımsız Türk devletlerinde Noel Baba'yla özdeşleşmiş bir şekilde karşımıza çıkmaktadır, ancak Ayaz Ata tamamen Türklere özgüdür.

Hikaye şöyle geçmektedir: Ülker burcunun altı yıldızı, göğün altı deliğidir ve oradan soğuk hava üfler. Bu da soğuk havaya neden olur. Böylece kış gelir. Ayaz, tüm Türk coğrafyasında "yakıcı soğuk" anlamına gelir ve ay ışığından yaratıldığı söylenir. Mitolojilere göre kışın soğukta ortaya çıkan, kimsesizlere ve açlara yardım eden bir evliyadır.

Maalesef bu kültür diğer Türk topluluklarında devam ederken ülkemizde pek devam ettiği söylenemez. Sonuç olarak yılbaşı kutlamalarının sadece yabancılarda değil Türk kültüründe de yer edindiğini unutmayalım. Noel Baba'ya değil Ayaz Ata'ya sahip çıkalım!

 
Toplam blog
: 2
: 314
Kayıt tarihi
: 24.09.16
 
 

Bize bir gençlik lazımdır. Temelinde cehalet, duvarlarında riya, tavanlarında dalkavukluk bulunma..