Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '14

 
Kategori
Edebiyat
 

Nurdane Uzun ve eserleri

Nurdane Uzun ve eserleri
 

Didim 5. Şairler Şöleni'nde Balıkesir’den gelen şairler arasında Nurdane Uzun’da vardı. Nurdane uzun’u  daha öncede Aydın, Bursa, Kütahya, Isparta, Simav ve en son Aydın / Didim’de gördüğüm. Yakından tanıdığım kadın şairlerimizdendir. Nurdana Uzun 1956 Artvin / Şavşat doğumludur. Sağlık Okulundan mezun olup, Bursa, Samsun ve Bursa / Karacabey’de görev yaptı. 21 yıl hizmetten sonra emekli oldu ( 1995 ).  Sanat ve kültür alanında bir bir çok kurum ve kuruluşlardan çeşitli ödüller aldı. Şiirlerinin bir kısmı bestelenmiş olup TRT 1, TRT2‘de ve özel radyolarda Nedret Seçuker, İkbal Gülpınar, Bedirhan Gökçe ve Ahmet Selçuk İlkan gibi tanınmış sanatçılar tarafından okunmuştur. Şiir veyazıları Müzik Magazin, Ahenk, Dikili Ekin, Gülhpınar, Sevgi Yolu, Ozan, Anadolu, Milliyet, Hisler Bulvarı, Alternatif, Duygu Seli, Ra-Sanat veİremcik gibi dergilerde yayımlanmıştır.  

Nurdane Uzun boş durmuyor ev işlerinin yanısıra sanatla ve edebiyatla da uğraş veriyor. Bu açıdan takdir ediyorum. Çeşitli sanat ve kültür dergilerinde şiir ve öyküleri, denemeleri yayımlandı, Eserlerinden bazıları; Gülnaz Ninenin Tavukları, Leylek Yuvası, Mavi Kurdele, Tepedeki Ağaç, Vuslat ve Beklenen Şarkı, Duygulardan Esintiler, Yılların Ardından, Hayal Çeşmesi, Gönül Bahçesinin Gülleri, Gönülden Kaleme, Sevgi Oldukça, Güneşime Gölge Oldu Hasretin, Yeşil Sevda, Bir Güz Akşamı, Üçüncü Mevsim, gibi  şiir ve öykü kitapları yapıtları yayımlanmıştır. Öykülerinin çoğu öğretici / eğitici ve çocukları yöneliktir. Bir öğretmen gibi yazıyor. Dili duru ve sadedir. Akıcıcı, yalın bir Türkçesi vardır.

Nurdane Uzun 31,05.2014 5. Didim Şairler buluşmasında bana imzalı olarak iki - kitabını armağan ettiler. Ben de kitaplarımdan verdim. Karşılıklı bir kültür  alışverişi oldu… Gülnaz Ninenin Tavukları  (3. Baskı -2013 ). Yılların Ardından Memleket Anıları, Ağustos ( 2010 ) tarihinde kaleme alınmıştır. Bu kitapta Nurdane Uzun doğup yaşadığı Artvin ili ve Şavşat’tan söz ediyor. Bu yazılar yıllardan sonra içinden duyduğu bir özlemle kaleme almıştır. Kitap 196 sayfa olup tertemiz bir baskısı ve ilgi çekici albenisi olan bir kapak kompozisyonu vardır. Star Ajans Yayınları arasında Ankara ‘da günışığına çıkmıştır. Kitapta yer alan konulardan bazıları:

Memleket Anıları, Köyümüzün, Yöremizin Hav Koşulları Ve Elini Samsun, Muratlı Barajı, Merhaba Şavşat, Tarihi ve Sosyal Yönü, Tanıdıklarımı Ziyaret, Koşu Ve Akrabalarımızı Ziyaret, Evimiz Virane Olmuş, Sahipsiz Kalan Baba Ocağı, Ziyaretime Gelenler, Köy Ziyaretlerim, Gülnaz Yengenin Anlattıkları, Köyümüzün Eski Muhtarı, Nur Yüzlü Amca, Köy Düğünleri, Köyümüzün Yeni Muhtarı, Köyün Eski Havasından Yeller Esiyor ve “ŞAVŞAT’A GELSİN” Şiiriyle son buluyor…  Nurdane Hanımın Şavşat’ı anlatan en güzel şiirlerinden biri olarak gördüm. Şair ve yazarımız Nurdane Uzun bu verimli çalışmalarından dolayı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Adı geçen şiirini burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım sizler de beğeneceksiniz.

ŞAVŞAT’A GELSİN

Cennet Türkiye’mden şirin bir köşe

Görmek isteyenler Şavşat’a gelsin

Burada bulursun huzur ve neşe

Yazı geçirmeden Şavşat’a gelsin

***

Serin yaylaları, yüce dağları

Yeşil çayırları, zümrüt bağları

Eriyip bitmeden gençlik çağları

Gezmek isteyenler Şavşat’a gelsin

***

 Çiçek ballarından tatmak isteyen

Başından dertleri atmak isteyen

Serin gölgelerde yatmak isteyen

Düşleyen kim varsa Şavşat’a gelsin

***  

 Şavşat’ın güzeldir bahçesi, bağı

İlkyazda yaşanır en güzel çağı

Kaymağı, kuymağı ve tereyağı

Yemek isteyenler Şavşat’a gelsin

***

Doğası bir yana, suyu bir yana

Sen de gel Şavşat’a iç kana kana

Selam osun benden bütün cihana

Gezmek isteyenler Şavşat’a gelsin

***

Ormanlarda eksik olmaz meşesi

Cenneti andırır her bir köşesi

Acılar çekse de sönmez neşesi

 Gülmek isteyenler Şavşat’a gelsin

***

Şavşat Geleneği çok yerden farklı

Mazinin içinde ne sırlar saklı

 Misafir perverdir ilçemin halkı

Kalmak isteyenler Şavşat’e gelsin.

 

Nurdane UZUN

05.07.2010

------------------------------------------------------

Abdülkadir Güler 

04.06.2014- SÖKE 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..