Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

O saatleri çöpe atın!

O saatleri çöpe atın!
 

tumhaber.com.tr


Eğer siz veya tanıdıklarınız 5.- veya 10.- TL.lık saatlerden kullanıyorsanız, hemen o saatleri çöpe atın. 

 
Bugün saatimin pilini değiştirmek için saatçiye gittiğimde elindeki saatin pimini tamir ettirmek isteyen başka bir müşteri de içeri girdi. Saatçinin o kişiye ilk söylediği söz, "Bu saatler tamir edilmez, üstelik bunlar ağır metal ve kanserojen maddelerle kaplıdır. Ben elimi o saate sürmem" dedi. Söz ettiği saatler ise piyasada 5-10 TL. ya satılan saatlerdi. 
 
Yaz boyunca sahilde Afrikalı göçmenler ellerinde bu tip saatleri 10.- TL. ya satıyorlar, ve sahilde birçok kişi de bu saatlerden satın alıyordu. Aslında saatlerin görünümü gayet güzeldi. Böyle güzel saatler bu fiyata nasıl satılıyordu? 
 
Bu konuların bloglarda yazılıp yazılmadığını araştırdığımda, öyle bir yazıya rastlamadım. Ancak bu yılın Mayıs ayında bu konuda basında çıkan birçok haber vardı. Şimdi o haberleri burada paylaşacağım. Haberin metni şöyle:
 
İTÜ'nün raporu son yıllarda artış gösteren sahte saatlerde kanser tehlikesini ortaya çıkardı. Genellikle Afrikalı göçmenlerin tezgahta sattığı saatleri takmak bir yana, elde tutmak bile kanser tehlikesi yaratıyor. Türkiye'ye yılda kaçak yollardan 21 milyon saat giriyor.
 
Türkiye'de son dönemde satış patlaması yaşayan Uzakdoğu'da üretilen kaçak ve imitasyon ucuz saatler, adeta kansere davetiye çıkarıyor. Büyük bir ekonomiye dönüşen ve genellikle Afrika kökenli göçmenler tarafından sokakta satılan saatlerde ağır metal ve insan sağlığına zararlı kimyasallar tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Metalürji Fakültesi'nin raporuna göre saatlerdeki metal örgü terleme ve tuzlanmanın etkisi ile vücuda giriyor. Ağır metal ve kimyasallar vücutta yayılarak kansere neden oluyor. İTÜ'nün raporuna göre saatler kanser oluşumunda da üst düzey risk seviyesinde bulunuyor. Kaçak ve imitasyon saatlerin Türkiye'deki ekonomik boyutu da dudak uçuklatıyor. SABAH'ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'ye yılda 21 milyon adet kaçak saat giriyor. Yurda demonte olarak sokulan saatlerin montajı Türkiye'de yapılıyor. 
 
5 TL'YE SATILIYOR 
İstanbul'daki fabrikalarda birleştirilen saatler daha sonra Eminönü ve Tahtakale'den tüm Türkiye'ye hatta Ortadoğu'ya gönderiliyor. Türkiye'de sahte saatlerin pazarlanmasında Afrika kökenli kişiler büyük paya sahip. Sadece İstanbul'da 5 binin üzerinde göçmen sokak tezgâhında saat satışı yapıyor. Ortalama 5 TL'ye satılan saatlerden satıcılar saat başına 1 veya 2 TL kazanç elde ediyor. 
 
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/05/09/sokaktaki-saatte-kanser-var
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..