Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '09

 
Kategori
Dünya
 

Obama'nın Türkiye ziyareti

Obama'nın Türkiye ziyareti
 

Washington Post.com


Milliyet blog’da, 14, Kasım 2008 tarihli , “Obama Yorumları” başlığı ile yazdığım bir yazı,

Haber kaynaklarına göre, Obama Beyaz Saraydaki ilk yüz günü içinde bazı İslam başkentlerinde önemli açıklamalar yapmayı düşünüyor…İran ABD ilişkilerinin düzeleceği üzerine yorumlar yapılmaktadır, şeklindeydi

Geçtiğimiz hafta ABD dışişleri bakanı, bayan Hillary Clinton Türkiye ziyareti sırasında, Obama’nın bir ay içinde Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Açıklama Türkiye’de büyük bir sürpriz olarak karşılandı.Oysa bu ziyaretlerin yukarıdaki yazıdan da anlaşılacağı gibi aylar önceden planlandığı belliydi.

Obama’nın benzeri ziyaretlerinin özellikle ABD dış politikasında yumuşama mesajları içereceği, Bush dönemindeki sertlik politikalarından vazgeçileceği yönünde olması tahmin edilebilir.

Dünyaya ve İslam ülkelerine yapacağı önemli açıklamalar, dünya kamuoyunda var olduğuna inanılan Amerikan antipatisini yumuşatmaya yönelik olacaktır.

“ABD Başkanı Barack Obama’nın 6-7 Nisan’daki Türkiye ziyareti sırasında halkla yakınlaşmak için programında ayarlamalar yaptığı öğrenildi. Obama’nın Türk halkına hem TBMM’den hem de uygun bir televizyon programından seslenmek, İstanbul’da yapacağı kültürel bir gezi çerçevesinde de birebir temas kurmak istediği bildirildi” Milliyet

Haberden de anlaşılacağı üzere, resmi görüşmelerin dışında halkla direk temas etmek ve onlara seslenmek , vereceği mesajların birinci elden, sahibinin sesinden duyurmak istemesinden kaynaklanmaktadır.

Çok yakın bir gelecekte İran’nın başkenti Tahran’a da ziyareti söz konusu olursa sürpriz olmasın.Bu konuda, İran Devlet başkanı Ahmed-i Nejad’ın Türkiye’nin arabuluculuğuna ihtiyaçlarının olmadığını belirterek olumlu sinyaller vermesi İran ve ABD arasında da buzların eriyeceğinin işareti sayılabilir.

Bu arada, TBMM başkanı, Köksal Toptan’ın, Obama’nın Türkiye’ye geldiğinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden konuşma yapmasını arzu ettiklerine dair açıklaması , 13.Mart.2009 tarihli Washington Post.com’da yer aldı

ABD dış politikalarında ne gibi değişikliklerin olacağını önümüzdeki aylar ve yıl içinde bekleyip göreceğiz.
 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..