Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Obez olmamak ve obezite vergisinden kurtulmak için nasıl beslenmeliyiz?

Obez olmamak ve obezite vergisinden kurtulmak için nasıl beslenmeliyiz?
 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite sorun olmaya artarak devam ediyor.

Peki, obez olmamak için nasıl beslenilmeli? Türkiye’nin obez haritası nasıl? Hangi bölgelerdeki beslenme tipi obeziteye neden oluyor?

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı son araştırmaya göre Türkiye’de obezite artış oranının en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesi’nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koyuyor.

Türkiye’nin önemli sağlık sorunları arasında yer almaya başlayan obezite ile mücadelede Ege mutfağının hem lezzetli hem de sağlıklı gıdaları etkin rol oynuyor.

Uzmanlar sebze-meyve, salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının obeziteyle mücadelede etkili olacağını belirtiyor.

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı son araştırmaya göre Türkiye’de obezite görülme oranı son 5 yılda yüzde 26.5’ten yüzde 28.7’ye yükselmiş.

Her 3 kadından birinin obez olduğunun belirlendiği araştırmada Türkiye’de ortalama vücut kitle endeksi 2006’dan 2011’e kadar geçen 5 yıl içinde 0.7 kilogram arttığı ve 30 yaşından küçük bireylerde de obezitenin yaygınlaştığı ortaya çıkmış.

Obeziteyi önlemek için yetkililerimiz ne yapıyor?

Obezite vergisi alam peşindeler!..

Dünyada da örnekleri görülen obezite vergisi iktidar partisine yeni bir gelir kapısı açla konusunda istekli görünüyor.

Türkiye’de obezite konusunda çocukları bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu hem okullarda hem de evlerde alınabilecek önerileri ise şöyle sıralıyor:

“-Düzenli ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı okul programlarına dâhil edilmeli.

-Okul kantinlerinde yüksek kalorili, şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar yerine ayran, süt, yoğurt, meyve, taze meyve suları ve sütlü tatlılar satılmalı.

-Yemekhanelerdeki menü seçiminde hassas olunmalı, çocukların sevecekleri, bütün besin gruplarını içeren sağlıklı ve dengeli menüler oluşturulmalı. Her çocukta bazı gıdaları yememe durumu olabileceğinden yemeklerin isimlerini ya da sunumlarını değiştirerek ilgilerini çekme yoluna gidilebilir.

-Kahvaltı konusunda büyükler çocuklara örnek davranışlar sergilemeli. Beslenme çantalarına yağlı, şekerli gıdalar koymamaya özen gösterilmeli.

-Çocuğa, ödül olarak abur cubur yiyecekler vermekten kaçınılmalı.

-Fast food gıdalar az miktarda tüketilmeli, bu bir beslenme şekli haline dönüştürülmemeli. Bu yiyeceklerin zararlı olduklarına inanmaları için ailelerin mutlaka örnek davranışlar göstermeli.

-Aileler evde yemeklerini birlikte, yemek masasında yemeğe özen göstermeli ve yemek listesini hazırlarken, beslenme piramidinde yer alan besin gruplarının her birinden yeterli ve dengeli miktarlarda olacak şekilde hazırlamaya önem vermeli.”

Türkiye’nin obezite haritasına gelince:

TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 17,2’si obez. Vücut kitle indeks değerleri incelendiğinde; bireylerin yüzde 34,8’i fazla kilolu, yüzde 44,2’si normal kilolu, yüzde 3,9’u ise düşük kilolu.

Kadınların yüzde 20,9’un obez .

Erkeklerde ise bu oran yüzde 13,7.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..