Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Öcalan'a ev hapsi düzenlensin mi?

Öcalan'a ev hapsi düzenlensin mi?
 

Bu konuda temel sorun şiddetin halen siyasal bir mücadele yöntemi olarak algılanmaya devam ediliyor olması..
Şiddeti siyaset sanıyorlar.

Şiddet direk siyaseti olanaklı olmaktan çıkarıyor, dolayısıyla şiddete kimin neden yaptığından bağımsız olarak karşı çıkılması zorunlu..

Ayrıca kürt sorunu anayasanın bir parçası. İzmir Küçük Millet Meclisinin son toplantısında anayasa konuşulurken BDP temsilcisi kürt sorununu öne alarak ısrarla konuşmayı tercih etti. Derdini anayasal anlamda dahi ifade etmeye çalışmadı.

Son aylarda 3- 5 merkezli gözüken kürtler şiddet yoluyla hatta bi süre meclise de girmeyerek; siyasetten kaçarak   tüm mağdurların geciktirilmesinin ana aktörlerinden biri oldular. 

Bu gelişmelere rağmen Aysel Tuğluk'un önerisi önemsendi..  Bu teklife DTK ve KCK ne diyor acaba esas olan bu..

Öcalan' ev hapsi.. olsun mu?
 
Ev hapsinin tek koşulu şiddeti siyasal bir yöntem olarak kullanmayacakları ilan etmeleri ve buna istisnasız uymalarıdır.

Varolan Anayasa'nın 104. maddesi işletilerek;  Cumhurbaşkanı'nın hükümlülerin cezalarını, 'sürekli hastalık' gibi gerekçelerle affetme veya hafifletme yetkisi  ile ev hapsi uygulanabilir. Ev hapsi barışa hizmet edebilir.

Diğer sorunlar anayasa yapılma sürecinde çözülebilir temel insan hakları sorunlarıdır.

Yeni anayasa herkesin temel insan haklarını esas almalı devletin tüm halkın devleti olduğunun tespitini açıkça yapmalıdır.

Demokratikleşmeye aracılık edecek ve   ülkenin demokratikleşme yolundan bir daha geri döndürülmesine yönelik her türlü yolu, yöntemi kapatacak bir anayasal sürecin esas alınması gerekir..  
 
Etyen Mahçupya'nın geçen yazısında yaptığı ileriye doğru tespit doğru bence " Siyaset sonucu belirsiz bir dinamik. Yerel özerkliğin olup olmayacağı, ne tür olacağı, bunun Kürtler tarafından ne derece benimseneceği bilinmiyor. Siyaset zaten bu riskin alınmasını ifade etmekte. PKK işte bu riski almak istemiyor... Şiddet PKK'yı siyasi sorumluluktan uzak tutmaya yarıyor... Şiddetin apolitikleşmenin aracı olduğunu, apolitik ortamların ise totaliter kalıpları teşvik ettiğini göz ardı ediyorlar. Oysa siyaset imkânı varken tercih edilen şiddetin bir sorumluluğu var ve ondan kaçmak hiç kolay değil."

Siyasal fayda için tüm mağdurları geciktirmeyin... Ve hangi etnik kokenden olursak olalım  siyasetin vicdan ve adalet önceliğini gözardı etmeyelim. Faydacılıkla adalet aranmaz..

 

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..