Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Odalardan ve ihracatçılardan Mersin Liman İşleticisine tepki...

Odalardan ve ihracatçılardan Mersin Liman İşleticisine tepki...
 

Başkan Lokmanoğlu ve Mersin'deki Oda ve Birlik yöneticileri uyarılarda bulundular.


Mersin Liman İşleticisi tarafından fiatlara yapılan ressen uygulaması Mersin’deki Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası ve Akdeniz İhracatçı Birliklerini harekete geçirerek , Mersin Deniz Ticaret Odası’nda Başkan Cihad Lokmanoğlu başkanlığında basın açıklaması ile kamuoyuna bilgi verildi.
Lokmanoğlu’nun basın açıklaması yaptığı masada Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Zübeyde Oğuzcan’da yer aldılar. Başkan Cihad Lokmanoğlu’nun açıklamsını aynen aktarıyorum:

Değerli Basın Mensupları,

Hatırlanacağı üzere, TCDD tarafından işletilmekteyken özelleştirilerek, 11 Mayıs 2007 tarihinde devri yapılan Doğu Akdeniz’deki deniz ve hudut kapımız Mersin Limanı’nın işletme hakkı, imzalanan imtiyaz sözleşmesiyle 36 yıl süre ile Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye devredilmiştir.

Bilindiği üzere MIP söz konusu imtiyaz sözleşmesi uyarınca, 3 yıl tarifelere zam yapmayacaktı. Ancak, aynı sözleşme gereği ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi)’de ABD Doları/TL paritesindeki farklılığı gerekçe göstererek, 15 Nisan 2008 tarihinde Liman Hizmetleri Ücretleri ortalama %10 artırmıştır.

Hal böyleyken, Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş., 11 Mayıs 2010 tarihinde üç yıllık sürenin dolmasını fırsat bilerek, yeni liman hizmet tarifelerini “ben yaptım, oldu” dayatmasıyla 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe koymuştur. Tarifelerde yapılacak herhangi bir değişikliğin en az 3 ay evvel kullanıcılara duyurulması uluslararası teamül gereğidir.

Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin, yeni hizmet tarifeleri ve yürürlük tarihi üzerinde, liman kullanıcılarının üyesi olduğu Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası yanı sıra Akdeniz İhracatçı Birlikleri ile hiçbir mutabakat sağlamadan ve TCDD’nin de uyarılarını dikkate almadan yeni liman hizmet tarifelerini re’sen yürürlüğe koymuş olması, Mersin Limanı kullanıcılarını ciddi sıkıntıya düşürmüştür.

Bölge ve ülke limanları hizmet tarifeleri göz önüne alınmadan, re’sen uygulamaya konulan yeni hizmet tarifeleri, başta Mersin ekonomisi ve buna bağlı olarak ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek; liman kullanıcılarını telafisi imkansız zararlarla karşı karşıya bırakacaktır.

Değerli Basın Mensupları,

Dünyada yaşanan ve ülkemizi de derinden etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ülkemiz ve bölge limanları fiyat indirimine giderken, MIP’nin bu tutumunu anlamak mümkün değildir.

Gemi hatları ile armatör sözleşmelerinin yıllık olarak yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda;

- Meydana gelecek karmaşa ve iş kaybının önüne geçilebilmesi,
- Liman kullanıcıları ile 3. kişilerin telafisi imkansız zararlara uğramasının önlenebilmesi için eski tarifenin uygulanması Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’den beklediğimiz bir “lütuf” değil, Mersin ve ülke ekonomimizin bugünü ve yarınları adına bir gereklilik ve sorumluluktur!

Değerli Basın Mensupları,

Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’yi, topluma karşı olan sorumluluğumuz ve görevimiz gereği
uyarıyor;

- Liman kullanıcılarının görüş ve önerilerini dikkate almaya,

- Hakim durumu, hizmet alanlar aleyhine/kendi lehine ‘tekel’ oluşturacak nitelikte değiştirmemeye,

- Hukuk, adalet, mantık ve vicdan anlayışına vurulmuş bir darbe olarak gördüğümüz “Ben yaptım, oldu” dayatmasından bir an önce uzaklaşmaya davet ediyor;

- Mersin Limanı gibi Mersin ve Türkiye ekonomisi çok önemli bir değeri işleten Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye, Mersin ve Türkiye’ye olan sorumluluklarını hatırlatmayı görev sayıyoruz.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..