Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '13

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenciler beklenen Performansı niçin gösteremiyorlar

Öğrenciler beklenen Performansı niçin gösteremiyorlar
 

DERSE İLGİSİZ ÖĞRENCİ (GÖRSEL NETTEN ALINTI)


Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu bazı okullarda ders ve genel kültür bakımından yetiştirilemiyor. Lisenin arka kapısından mezun oldu? Sözleri, öğrencinin her yönüile yetişmediği anlamına geliyor. Bu bağlamdaki yetersizlikleri TV Programlarında üzülerek izliyorum. Öğrencilere mikrofon uzatılıp sualler yönetiliyor, o kadar gülünç cevaplar veriliyor ki şaşmamak mümkün değil. Lise bitirip Üniversiteye gelmiş bir genç: Cumhurbaşkanı'nın ismini bilemiyor. Aileler İlk Öğretim döneminde öğrencinin öğrenime esas, temel bilgileri almak, kendisini geliştirebilmesi için yol ve yöntem belirlemesi, okuma ve araştırma zevkini kendisine mal edebilmesi üzerinde önemle durmalıdırlar.

Veliler, onlara sevgi ve ilgi ile destek vermeli, psikolojik durumunu tetkik ve tahlil etmeli, öğrenciye bir veli olmanın ötesinde, arkadaş anlayışı ve desteği ile yaklaşmalılar. 

Bu anlayış ve destekle, bir çok sorununu aşmada, aileden temel yardımı almış olan  öğrenci, programlı bir şekilde, günü gününe derslerine çalışırsa, elde ettiği başarı, onu hırs ve azim temposu ile ateşleyecektir.

Pedagojik formasyonunu tamamlamış bir öğretmen, öğrencinin dikkat süresinin 20-25 dakikayı geçmeyeceğini bilerek, dağılan dikkati toplamak için konu değiştirir ve öğrencinin dikkatini yeniden toplamasını sağlar. Sorunlu olmayan çocuklar dersi dikkatlice dinlemekte, konuyla ilgili esaslara dair notlar almakta ve dersi  derste öğrenmektedir. Bu ilkeler içerisinde yetiştirilmiş ve gayretini ortaya koymuş bir çocuğun, başarısızlığı söz konusu olamaz. 

Ancak, öğrenmek yerine, vakit geçirmek üzere okula gelen, ailenin kontrol ve ilgisinden uzak çocukların ise, başarısızlığı mukadder olup, Aşağıdaki Erzurum fıkrası buna güzel bir örnek teşkil etmektedir:

Hoca derste arkadaki öğrenciye seslenir: Arkadaki, Buyur Hocam neki???Oğlum söyle bahim adın neki??Hocam Gollik Zeki? Numaran neki?? ?İkiyüz iki??Melmeketin nereki?? ?Hocam Erzurum?un içi.Baban işi neki???Hocam belediyede işçi??Söyle bakim soriyi bülürmisen ki???Hocam sormirsan ki?.Oğlum Irak’ın başşehri nereki???Oni bülmiyecek ne var Helsinki?. Hoca bu cevap karşısında sinirlenir ve: ?Ne herze yiyirsen ki, ola niye bülmirsen ki, otur bahim, ahan verirem sene iki?. Öğrenci boynunu büker ve: ?Hocam ahan ben ne ettim ki?der.

NAHİDE ÇELEBİ

  

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..