Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '09

 
Kategori
Futbol
 

Öğrenilmiş çaresizlik!

Öğrenilmiş çaresizlik!
 

Psikolojide bir kavram var; öğrenilmiş çaresizlik. Organizmanın davranışlarıyla olumsuz bir sonucu kontrol edemeyeceğini öğrenmesinden sonra, davranışlarıyla olumsuz sonucu ortadan kaldırabileceği durumlarda gereken çabayı gösterememesi olarak tanımlanıyor. Karışık gibi duruyor ama mantığı çok basit: belirli sayıda başarısız tekrardan sonra başarısızlık alışkanlık oluyor! Bu durum çaresizliğe yol açıyor.

İşte FB- GS derbilerinin geldiği nokta budur. GS tarihinin en iyi kadrolarından biri ile ve üst düzey form ile çıktığı bir FB derbisini daha kaybetti. Muhteşem seyirci, baskılı atmosfer ve FB' li futbolcularınn büyük kazanma hırsı ve mücadele gücü; GS' ın öğrenilmiş çaresizliği ile birleşti ve FB maçı bol pozisyon ve iyi futbol ile kazanmayı bildi. Galatasaray bu öğrenilmiş çaresizlik psikolojisinden çıkmayı başarmak zorunda. Aksi halde, FB derbilerinde taraftarını üzmeye devam edecek.

Maçın analizine bakarsak, FB' de geçtiğimiz hafta Gaziantep' de yenilginin mimarı olarak belirlediğimiz Daum, bu maçta da galibiyetin mimarı oldu. Kazım' ı forvette oynatması, sağda Mehmet Topuz' a yer vermesi ve futbolcularına verdiği motivasyon ile maçın adamı olmayı hak etti.

Maçın diğer göze batan adamları Kazım, Emre ve Alex idi. Takımın kalanı da defansif olarak mükemmele yakın oynadı. Özellikle de Mehmet Topuz ve Vederson GS' ın kanat akınlarını resmen bloke ettiler. Kazım forvette, Semih ve Guiza' dan daha iyi. Bu açıkça gözüküyor. Son vuruşları sorunlu olsa da, ayağında iyi top tutuyor. Servet ve Zan' ı çok zorladı. Tek başına GS defansını inanılmaz rahatsız etti. Emre ise FB' nin orta sahadaki dinamosu idi. Kazandığı toplar, presi, pasları ile FB taraftarını mest etti. Alex için söylenecek tek bir şey var; kaptan dümeni eline alıyor ve FB' yi fırtınalı havalarda limana sağ salim ulaştırıyor.

FB ölçülü, kendini bilen ve sinirlerine hakim olan taraftı. Kazım, Guiza ve Alex' in kaçırdığı pozisyonlar ile Lugaono' nun direkten dönen topu olmasa, maçın skoru çok daha farklı olabilirdi. GS' a gelince, Rijkaard hatalı bir takım tertibi ile sahaya çıktı. Elano yerine Mehmet Topal ile başlasa, FB' nin ilk 20 dakikadaki baskısını rahat aşabilirdi. Üstelik Elano' nun oynaması Arda' yı sola hapsetti ve Arda, Topuz ve Gökhan Gönül gibi iki güçlü oyuncu karşısında silindi gitti. Baros' un maçın başındaki sakatlığı ise GS adına büyük şanssızlıktı.

Sahaya atılan maddeler bir kısım FB taraftarına hiç yakışmadı. Bu maç ne ligin finali ne de 15 puanlık bir maç. Tansiyonun bu denli yükseltilmesi ve bir kısım taraftarın kendini kaybetmesi hoş olmadı. Umarım saha kapatma veya seyircisiz oynama cezası verilmez. Ancak bu olayların cezasız atlatılması mümkün değil. FB taraftarı birkaç kendini bilmez nedeni ile takımını bir maçta destekleme şansını kaybetmiş oldu.

FB buna benzer bir oyunu Gençlerbirliği maçında da sergilemişti. Futbolcular tüm maçları ciddiye alır, Daum' da dehasını konuşturmaya devam ederse fark açılır. Ancak lig uzun bir maraton ve bu sadece bir üç puan. Haftaya kaybedilecek puan veya puanlar, bu maçta alınan üç puanı değersiz kılabilir. Her maça aynı ciddiyetle çıkılması gerekiyor.

Herkese iyi haftalar dilerim.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..