Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '10

 
Kategori
Siyaset
 

Oktay Sinanoğlu ne güzel Cumhurbaşkanı olur

Oktay Sinanoğlu ne güzel Cumhurbaşkanı olur
 

Anladığımız kadarıyla işler iktidarın planladığı gibi gitmeyecek. Hissettiğim plan, Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanı olmasına yönelikti. Gerçi bu meselenin gizli saklı tarafı da yoktu. Genel seçimlerde yine AKP tekbaşına iktidar olacak, iktidarın başı olan Başbakan da halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilecekti. Daha bundan birkaç ay öncesine kadar başka seçenek yok gibi görünüyordu.

Talih midir, nedir bilmiyoruz, Kılıçtaroğlu adında bir adam toplumun fiziğini, kimyasını bir anda değiştiriverdi. Halk iktidarı kurmaya kararlı ve azimli görünüyor. Gerçi, halk iktidarından ben farklı şeyleri anlıyorum ama olsun... Belli ki halka yakın, halkın öncelikleriyle hareket edecek.

Bu durumda bize de ülkeyi her yönüyle temsil edecek bir Cumhurbaşkanı seçmek düşer.

Kendi kendime dedim ki; mademki sen, bu ülkenin şöhreti evinin duvarlarını aşmayan bir yazarı, şairisin, geleceğe dair bir önerin olsun. Düşün, taşın bir adam buldum: Oktay Sinanoğlu!

Bu bahiste, Oktay Sinanoğlu'nun bilim dünyasında uluslararası ününden bahsetmeye gerek yok sanırım. Fizik, kimya, biyoloji gibi dallarda yığınla kuram, yığınla ödülünü sözdışı tutalım.

Gelelim, toplumsal konulara nasıl baktığına. Üç kitabını arka arkaya ve heycanla okudum:

By By Türkçe, Ne Yapmalı, Büyük Uyanış. Fikirleriyle bire bir örtüştüğümü söyleyemem ama önemli bilgiler aktarıyor ve gelecek için önemli tesbitler yapmış.

Türkçe'nin bir milyon kök kelimeyle matematiği olan bir dil olduğunu, buna rağmen İngilizce'nin anaokullarından başlayarak öğretilmesinin sakıncalarını anlatıyor. Eğitim dilini yabancılaştıran ülkelerin 1, 5 nesil sonra kendi dillerini unuttuklarını söylüyor. Dili kaybolan ulusların da tarih içinde yokolup gittiklerini örnekliyor.

"Bağımsızlık ruhunun temelinde kimlik bilinci, kişilik, onur/ haysiyet duygusu ve öz güven yatar" cümleleriyle başlayan bölümde, batıya karşı duyduğumuz aşağılık kompleksinin ne kadar gereksiz olduğunu anlatıyor. (Büyük Uyanış, S: 193) Bu kısa yazıda değindiği toplumsal sorunları anlatmam olası değil.

Kısaca, Oktay Sinanoğlu'nun toplumun ortak paydasında duran bir adam olduğunu söyleyebilirim. İşi, hakedene vereceksek, bu işi en iyi yapabileceklerden biridir.

 
Toplam blog
: 23
: 703
Kayıt tarihi
: 03.07.10
 
 

Eski adıyla İ.İ.T.İ.A, yeni adıyla Marmara Üniversitesi İşletme mezunuyum. Çeşitli ulusal dergile..