Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '15

 
Kategori
Deneme
 

OKUL İDARECİLERİ VE VELİLER DİKKAT

OKUL İDARECİLERİ VE VELİLER DİKKAT
 

görsel netten alıntı


OKUL İDARECİLERİ VE VELİLER DİKKAT

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının gerek okul kantinlerinde gerekse okul önlerinde satılan sağlıksız besinleri yasaklamasına rağmen hala daha bu yasağa riayet edilmediği gözlenmekte. Okul kantinleri bu yasağa uysa da okul dışında bulunan ve bu tür yiyeceklerin satışını yapan seyyar satıcılar, öğrenciler tarafından ilgi görüyor. 
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, ortaklaşa aldıkları karar ile birlikte okul kantinlerindeki hamburger tipi fast food gıda, kolalı içecek, hazır meyve suları, enerji içecekleri, kızartma ve cips tipi ürünler öğrencilere satılmasını yasaklamıştı. Bunun yerine ayran, yoğurt, meyve satışı zorunlu hale getirilmişti.
Okul kantinlerinde gazlı içecek ve cips satışlarının yasaklanmasının ardından bazı öğrencilerin, okula yakın işletmelerden bu tür içecek ve yiyecekleri alarak, okula getirdikleri ve yasağı bu şekilde delmeye çalıştıkları biliniyor.

Bu gün Ankara’da tanınmış bir okulun önünden geçerken, bahçede teneffüse çıkan öğrencilerin bir kısmının, okul bahçe demirlerinin arasından ellerini çıkararak dışarıda yiyecek ve içecek satışı yapan satıcıdan sağlıksız gıdaları aldıklarını gördüm. Satıcının gıda ve içecekleri koyduğu kasa son derece pisti ve gıdaların üstüne yarıya kadar örttüğü bez parçası yırtık, kirliydi. Hijyensiz bir ortamda satılan gıdaları öğrenciler kapış kapış alıyordu. Okul bahçesini gözden geçirdim bir tane öğrencileri denetleyen nöbetçi öğretmen göremedim. Emekli bir öğretmen olarak içim sızladı.  Olsaydı o duruma derhal müdahale etmesi gerekirdi.

Bahçe dışında bulunan velilerin bir kısmı da dışarıdaki denetimsiz ve sağlıksız yiyecek ve içekleri alarak çocuklarına demir parmaklıkların arasından veriyorlardı. 2 tanesini ikaz ettim yaptıklarının doğru olmadığını, elleri ile çocuklarının sağlıkları ile oynadıklarını bildirdim. Ama maalesef ikazlarım nafile.

Okul idarecileri, öğretmenler ve velilerin, iş birliği yapmaları gerekir. Özellikle öğretmenler: Yeterli ve dengeli beslenme konusunda çeşitli etkinlikler düzenlemeli (bilgi yarışması, beslenme köşesi, okul gazetesi vs.) Dışarıda açıkta satılan yiyecekleri neden tüketmemeleri konusunda açıklayıcı bilgiler vermeliler. Ayrıca dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemi iyice anlatılmalı öğrencilere.

Okulların nöbetçi öğretmenler tarafından bu konularda sıkı bir denetimde bulunmaları gerekir. Bilinçsiz velileri de uyarmak ve bilinçlendirmek yerinde olur. Özellikle grip ve diğer salgın hastalıkların çok yaygın olduğu bu aylarda: Gelişme yaşındaki yavrularımızın sağlığı açısından gerek veli gerekse okul yöneticilerinin bu konulara çok dikkat etmeleri ve duyarlı yaklaşmaları önem arz eder.

Geleceğin umut ve ışıkları olan yavrularımızı korumak kollamak onların her türlü gereksinimleri ile ilgilenmek görevimiz olmalı. Açıkta satılan besinler yeterince temiz ve güvenilir değildir, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar, aman dikkat yavrularımız okul çevresinde satılan bu gıdaları kesinlikle satın almayınız, alanları uyarınız.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..