Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '10

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Okulunu Çok Seven kızım

Sevgili Kızım ,
Okullar açılmak üzere ve sen senelerce okuluna gide gele, okulundaki arkadaşlarını kendi kardeşlerin kadar benimsedin. Öğretmenlerin de sana bir anne veya baba kadar yakın oldular ve okulda öğretmenliğin yanında anne ve baba rolünü de üstlenerek sana yol gösterdiler.
Canım kızım,
Okulun açılacağı zamana yakın sana sorduğumda “ Okulumu özledim, öğretmenimi özledim” demen, aslında bana şu mesajı verdi. “ Benim özlediğim sadece okulum , arkadaşlarım ve öğretmenim değil, aynı zamanda , öğrenme sevgim , okuma azmim ve okuldan hayatımı kolaylaştıracak, beni iyi ve güzel şeylere yaklaştıracak, kötü şeylerden uzaklaştıracak bilgiye hasret kaldım, özlediğim gerçek budur” demektesin. Buna ben candan inanmaktayım.
Canım kızım,
Okulunu seven kızlar , ilerde okulda başarılı oldukları takdirde , hayatı da sevecek , iş yaşamına katılmak için can atacaklardır. İş hayatında başarılı olan kızlarda , ilerde evlendikleri zaman ekonomik bağımsızlıklarını elde edecekleri için hem ailesi tarafından saygı görecek, hem de kariyerlerinde başarı göstererek, insanlara faydalı olmanın sevincini yaşayacaklardır.
Canım kızım,
Çevremizdeki insanlardan görmekteyim ki, zamanında okulu, okumayı ve öğrenmeyi önemsemedikleri için veya anneleri babaları tarafından engellendikleri için okullarını tamamlamayanlar , ki bunlar ülkemizde milyonlarca vardır, sonradan okumadıkları, okullarını ciddiye almadıkları, sevmedikleri ve okumalarını tavsiye edenlerin sözlerini dinlemedikleri için çok pişmanlık duymaktadırlar.
Canım kızım,
Bunlara nazaran ben senin okumanı , en güzle okullardan üstün başarı ile mezun olmanı ve gene en verimli olacağın, en seveceğin ve seni hayatta en mutlu edecek olan mesleği seçmeni canı gönülden isterim. Bu yüzden sana her zaman ödevlerini zamanında yapmanı, yapamadıklarını mutlaka bana , ağabeyine ve annene sormanı, okulda anlamadığın konuları da mutlaka öğretmenine sormanı her zaman tavsiye etmekteyim. Bunları yaptığın zaman hayat sana başarıyı verecek mutlaka.
Canım kızım,
Okula sadece okulda derslere çalışıp da yüksek not almak için gidilmez. Orada sosyal faaliyetlere katılmak, sportif faaliyetlere katılarak “ Sağlam kafalar sağlam vücutlarda bulunur” sözü gereği, hem vücutça hem akılca sağlam insan olmak için çaba harcamalısın.Bunun faydasını ilerleyen zamanlarda hem iş hayatında hem de sosyal hayatında fazlası ile göreceksin.
Canım kızım,
Çocuklarına anne ve babalığı sadece onlara mal biriktirmeyi öğretmek, sadece maddi haklarını öğretmek olarak zanneden ve çocuklarının zenginleşmesini “ İyi insan olarak” göstermeye çalışan, kendi çocuklarının hatalarını ört bas ederken, kıskandıkları , küçümsedikleri akrabalarının , komşularının çocuklarının sosyal olduklarını gördükleri zaman tebrik edecek yerde olur olmaz eleştirenlere inat ben sosyal yaşamında başarılı olan tüm yakınlarımın çocuklarını candan kutlayarak , seninde bu doğrultuda bir hayatı benimsemeni temenni ederim.
Canım kızım,
Gelişmiş ülkelerde , anne ve babalar çocuklarına evlerinde en güzel eğitimi vererek , okulda öğretmenlere fazla bir şey bırakmazlar. Evlerde durmadan maddi şeylerin konuşulduğu, başkalarının maaşlarının çekiştirildiğini duyarak büyüyen çocuklarda ister istemez parayı ön plana alan insanlar olacaklar. Para da hayatımızda gerekli ama paranın kölesi olmayacak kadar.
Canım kızım,
İyi bir eğitim insana paranın yönettiği insan olmayı tavsiye etmez. Parayı yöneten insan olmayı tavsiye eder, öğretir. Okulda sende paranı, çevrendeki insanları yöneten insan olmayı öğrenmeye bakarsın.
Canım kızım,
Kendi gelirini az, başkalarının gelirini çok görmeye başlarsan bil ki para seni yönetiyor demektir. Zengin olmak demek çok maddi şeylere sahip olmak demek değil, az şey ile mutlu olarak bilgi ve sevgiye doyamamak, sevdikçe insanları sevesi gelmek , bildikçe bilesi gelmek denektir. Yani insan hayatının her anını sevmeye , her zamanda sevilmeye ayırmaya bakması ve okulunda öğrendikçe öğrendikleri ile yetinmeden daha çok şey öğrenmesi demek. Hani sen , sadece okul kitapları ile yetinmeyerek benim sana armağan ettiğim hikaye kitaplarını okuyorsun ya, hani sen beni , anneni ve ağabeyini sevdikçe daha çok seviyorsun ve akrabalarını, koşunun kızı arkadaşlarını daha çok seviyor ve tatillerde sohbet ediyorsun ya , hani komşu kızının küçük kızını kardeş imiş gibi benimsiyorsun ya aynen bunların artması gibi…
Canım kızım,
Tabii ki “Maddi şeylere sahip olmak kötü şeydir” demiyorum. Bunları üstünlük gibi görmek kötü huydur. Üstünlük ancak bilgi ve sevginin çokluğu iledir. Biz bir insanın başka insanı sevdiğini nasıl anlarız ? “ Kendi için istediğini kardeşi içinde istemesinden “ Bir insan elindekini satıp savmıyorsa, kardeşinin de satıp savmasına karşı çıkıyorsa bu sevgi değil de nedir ? Bir insan yakının sevdiğini söyleyip sonrasında elindeki maddi şeyleri yok pahasına değerinden düşüğüne satın alıyorsa onu seviyor mu yoksa fırsattan istifade mi ediyor ? Onu düşünsün insan.
Canım kızım,
“Seven insandan çok “ Seviyormuş gibi yapan insan” çoktur hayatta. “Biliyormuş gibi yapan ama davranışları ve sözlerinden cehalet fışkıran ve biliyormuş gibi yapan” insanlardan sakınmanı ve okulda öğrendiklerini iyi analiz ederek, bilmediğine “ Bilmiyorum” demeyi bildiğine ise “ Biliyorum” diyerek insanların bilgisinden faydalanacağı insan olmaya gayret edersen sen de mutlu olursun bizde.
Sevgili kızım,
Okulda belki bu anlattıklarımı öğretmenin sana böyle anlattığım gibi anlatmıyor ama , aşağı yukarı anlattıklarımı öğretmenlerin buna benzer şekilde sana anlatarak hayatta bilmenin, sevmenin önemini sana anlatmaktalar. Sen de onlardan alacaklarını almanın sevincini yaşamaktasın işte. Okul hayatınız bizim okul hayatımızdan daha modern ve bilgiye siz de daha hızlı ve daha kolay yoldan ve bizim edindiğimiz bilgiden daha fazlasını edinmektesiniz. Bu yüzden bizlerden daha bilgili olmanızı beklemek de bizlerin hakkı .
Canım kızım,
Okulların açıldığı “ İlköğretim haftasında” aklımdan ve gönlümden bunları yazmak geldi sana. Okulların açıldığı ilk haftaya biliyorsun “ İlköğretim haftası” denmekte ve öğrencilere okumanın , öğrenmenin ve ilk öğretimin önemi anlatılmakta farklı yönlerden ve açılardan . Sen de işte bu yüzden gelişerek , genişleyerek hayata sıkı sıkıya bağlanmaya bakmalısın.
Canım kızım,
Güzelliklerin en güzel şekilde yaşanacağına inandığım bir öğretim yılının ve tüm öğrenim hayatının hep öğrenerek, hep severek öğrenerek geçmesini ve insanların senin bilgin ve sevginden severek faydalandığı , güzellikleri senin sayende fark ettiği ve sana duacı olduğu bir geleceğine zemin hazırlana her zaman candan duacıyım. Bu zemini hazırlamak ve sana bilgimi sevgimi aktarmaya devam edeceğim. Anlamayan olursa bu senin veya benim suçum mu ?
Biricik kızım,
İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır? Diyen Yunus Emre’nin bu ve benzeri dizelerine kulak verirsek, Mevlana’nın okumakla alakalı düşüncelerini iyi benimsersek hayat bize sadece gülümseyecek ve hayat bizi biz hayatı seveceğiz hem de büyük aşkla...

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..