Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Eğitimci ve Yazar Uğur KALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/ugurkalkan

08 Haziran '14

 
Kategori
Eğitim
 

Okuma kültürü ve hızlı okuma *

"Kitapları seviyor musunuz öyleyse

hayatınız boyunca mutlu olacaksınız demektir."  - Jules Chore

Ülkemizde temel sorun ‘okuma alışkanlığı’ olsa da ben bunu es geçip ‘anlayarak hızlı okuma’ konusunda beceri kazanmanıza yardımcı olacak bilgiler vereceğim. Ancak okuma eylemini yerine getirmeyen bireylerin hızlı okuyamayacağını da belirtmeliyim. Öncelikle burada yapılması gereken ilk şey, okuma alışkanlığını kazanmak adına, irade oluşturmaktır.

Kitap okumaktan haz almıyorsanız bile, farklı işlere duyduğunuz isteklerinizi bir müddet iradenizi zorlayarak okuma eylemine yöneltmeniz, alışkanlık kazanmakta size yardımcı olacaktır. Burada devreye iç disiplin girmeli ve okumanın zorunluluğunu göz önüne alarak irade oluşturmalısınız. Ben de etrafımda, öğrencilerimde kitap okumasını seven çok kimse görmüyorum. Bu insanlarımızın ortak derdi. Bu sorun ülkemizde hep vardı ve iç disiplini öğrenemezsek hep var olmaya devam edecektir. Bununla birlikte okumamak başarısızlık ve mutsuzluğu da beraberinde getirecektir.

Okuma alışkanlığı ailede ve okulda ne yazık ki tam olarak oluşturamadığımız bir konudur. Bunun nedenini de eğitim sistemimizdeki yanlışlıklara bağlıyorum. Tabi ki sosyal öğrenme, yavaş okuma, bilgiye değer vermeme, teknolojinin kötüye kullanılması, hayat boyu öğrenmenin önemini kavrayamama, tembelliği karakter haline getirme gibi birçok nedeni de sayabilirim.

Günümüzde bilgiye en doğru olarak ulaşma kaynağı kitaptır. Sanal ortamda paylaşılan bilgilerin geçiciliğinin ve yanlış olma durumunun yanında; kitapların kalıcı bir eser olma özelliği ve yazarlarının arkasında durma zorunluluğu bilgiyi okuma eylemini günümüzde daha önemli kılıyor. Sonuç olarak okumak zorundayız hem de çok okumalıyız. Bilginin değişen doğası gereği öğrenmeyi bırakmamak adına okumalıyız.

Okumayı bilen bir kimse; kendini yüceltme, çok yönlü olabilme;

yaşamını ilginç, üstün ve kusursuz yapabilme gücüne de sahip demektir. - Aldous Huxley

Şimdi hızlı okumanın insanlar için neden önemli olduğu daha rahat anlaşılıyordur umarım. Zamanın kısalığı göz önüne alınırsa ve dünyada bunca okunacak şey varken yavaş okuma ve beraberinde az anlama meselesi bizleri hızlı okumayı öğrenmeye itmektedir. Öğrenme diyorum; çünkü yavaş ya da hızlı okuma öğrenilen bir durumdur. Bizim yapmamız gereken yavaş okumamıza neden olan alışkanlıklarımızı unutmak ve hızlanmamızı sağlayacak yeni okuma alışkanlığını edinmek olacaktır.

  * Uğur KALKAN’IN Hayat Boyu Başarı ve Mutluluk İçin - Kuantum Zeka adlı kitap çalışmasından…

 

 Uğur KALKAN / Kişisel Gelişim Eğitmeni

 
Toplam blog
: 16
: 1189
Kayıt tarihi
: 28.01.14
 
 

Eğitimci ve Yazardır. Uzmanlaştığı alanlarda seminer ve eğitimler veren yazar, farklı kurum ve de..