Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '19

 
Kategori
Edebiyat
 

Okunması Gereken 10 Kitap

Kesinlikle okunması gereken 10 kitap listesi yapalım mı? Dünya edebiyatında okunması gereken kitaplar, Türk edebiyatında okunması gereken kitaplar, psikolojik, felsefi, distopik… Okunması gereken o kadar kitap varken listeyi 10 eserle sınırlandırmak zor ama bunu başaracağız!

Dünya klasikleri, okunması gereken kitaplar listesinde mutlaka yer alması gereken eserlerdir. Okunması gereken kitaplar dünya klasikleri olunca da Ezilenler, Kamelyalı Kadın, Kırmızı Zambak, Yüzbaşının Kızı, İki Şehrin Hikayesi gibi eserleri anmak uygundur. Üniversite öncesi ve üniversitede okunması gereken kitaplar arasında gösterebiliriz bu eserleri. Ayrıca, okunması gereken modern kitaplar, modern klasikler arasında da Kafka’nın Dönüşüm’ü, Camus’nün Yabancısı, Burgess’in Otomatik Portakal’ı gösterilebilir. Modernist romanın öncülerinden Fowles’ın Büyücüsünü de unutmamak gerekir.

Mutlaka okunması gereken kitaplar Türk edebiyatından olsun istersek, Bir Cinayet Romanı, Yaban, Dağın Öte Yüzü, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Leylâ’ya Mektuplar gibi eserleri listeye almamalı mıyız? Evet, Türkiye’de mutlaka okunması gereken kitaplar roman özelinde şimdilik bu kadar olsun.

Felsefe alanında okunması gereken kitaplar için de listemize birkaç ekleme yapalım: Böyle Buyurdu Zerdüşt, Ethica, Sofie’nin Dünyası, eğer okunması tamamlanabilirse Varlık ve Hiçlik. Felsefeyi anlamak için okunması gereken kitaplar listemizi bu kadarla sınırlayalım şimdilik.

Türk ve dünya edebiyatında okunması gereken en iyi psikolojik kitaplar için Oğuz Atay - Tutunamayanlar, Dostoyevski - Suç ve Ceza, Emre Karadağ - 6 diyebiliriz. Kesinlikle herkesin okuması gereken psikoloji kitapları listemiz de böyle.

Diğer yandan, okunması gereken postmodern kitaplar arasında da gösterebiliriz bu eserlerden bazılarınızı. Nedir bunlar? Tutunamayanlar, 6, Leylâ’ya Mektuplar, Bir Cinayet Romanı, Büyücü. Ölmeden önce okunması gereken kitaplar listesi doğal olarak uzundur.

Okunması gereken geliştirici, faydalı, farklı kitaplar elbette çoktur. Şimdiden 10 kitabı aştık ama birazdan küçük bir derleme yapacağız. Şimdilik en iyi, en çok okunması gereken kitaplar, diyelim ve devam edelim.

Mutlaka okunması gereken değerli kitaplar için distopik türde birkaç eserden de bahsedelim. Kesinlikle okunması gereken distopik kitaplar nelerdir? Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451, 1984 desek, yeterli olur mu acaba?

Kesinlikle okunması gereken kitaplar yerli, yabancı, yeni, eski, pek çok kitap paylaştık. Şimdi bu özel kitapları bir listeleyelim mi?

1-Puşkin | Yüzbaşının Kızı

2-Dostoyevski | Suç ve Ceza

3-Ahmet Hamdi Tanpınar | Saatleri Ayarlama Enstitüsü

4-Oğuz Atay | Tutunamayanlar

5-Orwell | 1984

6-Emre Karadağ | 6

7-Nietzsche | Böyle Buyurdu Zerdüşt

8-Spinoza | Ethica

9-Fowles | Büyücü

10-Zweig | Satranç

Kesinlikle okunması gereken 10 kitap listesi yazımız şimdilik burada tamamlanmış olsun. Kitaplar deyince, söz konusu olan romansa özellikle, kendimizi kaybediyoruz.

Bu yazıyı okuyan herkese bu 10 kitapla keyifli yolculuklar dileyelim.

 
Toplam blog
: 5
: 696
Kayıt tarihi
: 14.12.15
 
 

Blog editörü ve iyi bir okuyucu... ..