Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '18

 
Kategori
Kitap
 

Okuyarak Görün

Okuyarak Görün
 

Kitap okumak insana bir çok değer kazandırır. Hayatta görmek istediğiniz ve fırsat bulamadığınız bir çok şeye rehberlik eder. Kokusu, dokusu ve kelimelerin ağızdan dökülüşü garip duygular uyandırır içimizde…

Yazmak ile Başlar Herşey
Kendini ifade etmenin en güzel yoludur, yazmak. Konuşarak anlatamayacağınız her şeyi yazarak hem kendinize hem karşınızdakine rahatlık ile anlatabilirsiniz. Çekinmeden içinizden gelen her şeyi anlatmabilir ve kaleme yön vermek zorunda kalmazsınız. Dudaklarınızdan dökülmesinde zorlandığınız her şeyi kalem sizin için yazar ve sadece onu takip edersiniz.

Kitap yazmak da böyle başlar. İnsanlara anlatmak istediğiniz yaşanmış ya da yaşanmamış hikayelerinizi, belki hayatınızı anlatmak için başlarsınız yazmaya… Sonu yoktur kalemin, bitmek nedir bilmez. Sizi, sizden daha iyi anlatır ve yazarken fark edersiniz size dair bir çok şeyi…

Kitabın Geçmişi
Yüz yıllardır süre gelen kitap okuma geleneği o kadar tarih kokuyor ki bilemezsiniz. İlk kitaptan bu yana yazmaya doyamadığımız ve okumaya değer bir çok kitap yayınladığımız ülkemizde belki de her konuda yazabilen tek ülkeyiz. Okuduğumuz her kitabın üzerimizde yarattığı his çok ama çok eskiye dayanmaktadır. Öncelikle bize öncülük eden ilk kitabımız ve ondan öğrendiğimiz büyük bir hayat var.

Efsaneler, hikayeler, derlemeler ile başlayan kitapların geçmişi şimdiler de romanlar, denemeler, şiirler, özlü sözler ve daha nicesi ile devam etmektedir.

Kitap geçmişinizi hatırlatır, geleceğinize ışık tutar.

Kütühane
Kitapların kokusunun oda parfümü havası yarattığı ve içeride bütün karakterlerin gezindiği yerdir. Eski görünen ancak edasında bir dünya saklayan yerdir, kütüphane. Okunmak için sabırsızlıkla sizi bekleyen, tozlu rafların gölgesinde hikayelerini taze tutan kitaplar vardır.

Kokusunu içine çektiğinizde daha o anda başlar hikayelerin duyguları üzerinizde gezinmeye. Sadece kitaplar değil; atlarlar, ansiklopediler, biyografiler ve daha bir çok şeyi öğrenebileceğiniz yol göstericiler.

Kütüphaneler birer mücevherdir, kıymetini bilin.

Kitap…
‘’ Hayatımı yazsam, roman olur ‘’ … Yazmışlar ve gerçekten olmuş. Bir çok yazar, şair, profesör yazmış ve gerçekten kitap olmuş. Okuyabilelim, öğrenebilelim diye bir çok örnek hikaye yol arkadaşlığı yapmaktadır. Sayfalarının dokusunda bir çok el ile tanışabilir ve kalem tutan karakterlerin izlerinin tadını alabilirsiniz.

Hayatlarını öğrenmek istediğiniz herkesin yüreğine dokunabilir, kendinizden bir çok parça bulabilirsiniz. Sadece okuyarak bir çok hayat ve memleket görebilirsiniz. Okuyarak, görebilirsiniz.

Online Kitap
Şimdiler de trend online kitap okumak ve dizüstü kitap yazmak. Tuhaf bir başlangıç oldu fakat epey ilerledi ve şuan da daktilonun ve dolma kalemlerin yerini tuşlar ve parmaklar aldı. Daha hızlı olduğu gerçeğini göz ardı etmek mümkün değil. Böylece bir çok kitapla kısa sürede bir araya gelebiliyoruz fakat ne kadar doğru yazılar çıktığı konusu tabii ki göreceli oluyor.

Dizüstü kitap yazımı neredeyse yadırganmadı ama online kitap okumak epey yadırganıyor gibi. Kitabı hissetmeden okumak, kokusunu almadan hikayeyi canlandırabilmek pek mümkün görünmüyor. Kendimden yola çıkarak söyleyebilirim ki, kitabın o pürüzlü sayfalarına dokunmadan ve ellerimde bıraktığı o saklı kokuyu almadan hikayenin canlanmasının sağlayamıyorum.

Ama kitaba dokunarak ya da online olarak fark etmez, mutlaka okuyun.

Kitap Sevgisi
Ktap okumak, dergi ya da gazete okumaya benzemez. Onun kalbinde yaşayan hikayeler, kahramanların başlarından geçen olaylar gerçeğe yakındır. Zihninizde canlandırarak okuduğunuz her kitabı seneler sonra hatırlayabilirsiniz.

Hayatı öğretir size, gezip görmeniz gereken yerleri anlatır. Aslında evrende ne kadar güzel şeyler olduğunu gösterir. Doğru yola girmenizi ve her zaman dürüst olmanızı sağlar.

Kitap sadece kelimelerin bir araya geldiği yer değil, hayatın ta kendisidir.

Küçük Yaşta Kitaba Dokunmak
O ufak ellerin dokunduğu her kitap başka bir hayatı görmelerini sağlar. ‘’ Ağaç yaş iken eğilir ‘’ … Çocuklara sadece siz eğitim veremezsiniz, onlar asıl hayatı kitapların sayfalarından öğrenirler. Dikkatlerini çeken her şeyi merak eder ve sorgularlar. Dokundukları her şeyi sevmeleri ya da sevmemeleri gibi kitaplardan öğrenecekleri her kelime de hayatlarına yön verecektir.

Küçük bir çocuğun eline aldığı ilk kitap hayatının şeklini belirler. Hayatta neler yaşayacağını, yapmak istediklerini tekrarladığı her kelime de gösterir.

Okula gitmeden sadece kitabın kabağına gösterdiği tepkiden bile anlayabilirsiniz. Çocuklara o kokuyu yaşatın.

Onlara Ömür Biçmek mi?
Yüz yıllar öncesinde yazılmış bir çok kitaba hala ulaşabiliyorsak kitapların bir ömrü olduğunu söyleyemeyiz. Onlar eskimezler, yıpranmazlar ve asla yok olmazlar. Eğer yaşamınızdan geriye bir şeyler bırakmak istiyorsanız mutlaka bir şeyler yazın. Sizi anlatsın ya da anlatmasın ama mutlaka size ait olan bir kaç kelime bırakın geride…

Bir kaç sayfada parmak izleriniz olursa eğer sizde kitaplar gibi ölümsüz olursunuz. Kaybolmazsınız ve her zaman o hisli kokular arasında nefes alırsınız. Kitaplara ömür biçmek mi? Mümkün değil, yaşlanmayan tek şey kitaptır.

Kendinize Bir Kütüphane Oluşturun
Hayatınızın bir köşesine mutlaka kitaplarınızı koyun. Hayatınıza yakın hissettiğiniz, hayran kaldığınız ve pekte içinize sinmeyenleri aralarında ayırın. Tekrar okumak istedikleriniz hep kütüphanenizin orta rafında olsun. Onlar diğer kitaplarınızın da ilgisini çekecektir.

Kitapların birbirinin ilgisini çekmesi gerçektir. Onlar kendi aralarında sayfaları da sakladıkları kelimeler ile konuşurlar. Sizin onları okumanız gibi onlarda sizi ezberlerler. Kütüphanenizdeki bütün kitaplar sizi, sizden daha iyi tanır.

Kütüphaneniz olsun, içinde her zaman kokusunda kaybolacağınız kitaplarınız…

Hayatınız, Kitaplarda Saklı
Yaşınız kadar yaşadığınız bir hayatınız var. İyi kötü paylaştığını bir çok anı ve geri de bırakamadıklarınız… Onları da yanınızda götürmek istediğiniz de size sadece kitaplar yardımcı olabilir. Bir kalem ve kağıt bulun, yazın ve sadece dokunduğunuz yerlerde izleriniz kalsın.

Kendinizi öyle yazın ki okuyan siz bile olsanız bilmediğiniz bir çok noktanız olsun. Başkalarının hayatlarını, hikayelerini okuyun. Mutlaka size benzeyen ya da benzemesini istediğiniz kelimeler bulacaksınızdır.

Kitap okuyun, görün ve yaşayın.

 

 
Toplam blog
: 99
: 120
Kayıt tarihi
: 30.03.18
 
 

Merhaba :) Herkesin yazmaya olan isteği ve hayranlığı ile burada buluşabiliyor olmasından çok büy..