Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '07

 
Kategori
Haber
 

Olmadı sayın Cumhurbaşkanı…

Olmadı sayın Cumhurbaşkanı…
 

Pazar günü gazetelerde Sudi Arabistan Kralı ile otel odasında görüntülenen fotoğrafınız ile olmadı Sayın Cumhurbaşkanı…

Dünyanın hiçbir yerinde, misafir devlet başkanının, ziyaret ettiği ülke mevkidaşı onuruna, ülkesinin elçilik binasında vereceği yemek dışında, ev sahibi, misafirinin ayağına gitmez.

Hele fotoğraftaki görüntü içinde hiç olmaz…

Sudi Arabistan Kralı ortada. Arkasında kendi veya kendinden önceki her hangi bir ülkesinin kralının fotoğrafı ve sadece ülkesinin bayrağı ile orta yere, tahta oturmuş gibi iki yanında da misafir gittiği ülkenin Devlet Başkanı, yani siz, diğer tarafında da hükümet başkanı oturmaz.

Kişisel yakınlığınız (!) gereği veya olabilirlik çerçevesi içinde hava alanında uçağının merdiveninde karşılamanız bir tarafa…

Ama…

“Hadi gel, başbakan ile görüşüyoruz, sen de bulun” mantığı içinde veya her hangi bir nedenle bu fotoğraf çektirilmez Sayın Cumhurbaşkanı…

Hele ki siz Dışişleri Bakanlığı mevkiinde bulunmuş ve bütün devletlerarası kuralları bilmesi gereken birisi olarak bunu yapmanız olmadı.

“Efendim, Kralın yaşına hürmeten böyle bir istisnai uygulama oldu” deniliyor ki, bu da yapılan hataya kılıf uydurmanın ötesinde bir açıklama değil.

Siz “Bu benim kişisel tercihim” diyebilirsiniz…

Eğer bu kanıdaysanız Sayın Cumhurbaşkanı, bilmenizi isterim ki diyemezsiniz.

İki nedenle diyemezsiniz…

Birincisi; TBMM’de kürsüye çıkmış ve bir yemin etmiştiniz. O yeminin içeriğinde de şöyle bir cümle vardı. “…Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek…” demiş, sonunu da şöyle bağlamıştınız: “…Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

İkincisi Sayın Cumhurbaşkanı…

Size seçilmiş “Cumhurbaşkanı” sıfatınız ile gönül rahatlığı içinde ve huzurla “Cumhurbaşkanım” diyebilmem için yukarıdaki yemininize uyduğunuzu ve “…Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek…” görevinizi gereği gibi yerine getirmekte olduğunuzu görmemiz gerek.

Sizin burada “kişisel tercih” kullanmanız asla mümkün değildir.

Eğer, protokol konusunda görevli olanların uyarılarına rağmen bu şekilde davranmışsanız, hatalısınız. Yok, eğer bu konudaki görevliler uyarılarını yapmamışlarsa, bundan böyle benzer hatalar yapabilirler ki, derhal görevlerinden uzaklaştırmanız gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletinin onuru, her şeyin üzerindedir.

Hoşgörünüze sığınarak, bağ komşumuzun oğlu, hemşerim ve eski (!) arkadaşım olarak uyarmayı görev saydım.

11 KASIM 2007

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..