Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ölüm acı bir olayken kefenin rengi neden siyah değil de beyaz?

Ölüm acı bir olayken kefenin rengi neden siyah değil de beyaz?
 

İnsanlar olaya göre davranış gösterirler aslında; düğünde pembe, cenazede siyah giyerler. Bu durum ölüyü gömerken farklılık gösteriyor; ölüm acı bir olaydır ama kefenin rengi siyah değil beyaz. Bu konuda din temelli bazı gerekçeler öne sürülmüş, peygamberin tavsiyesi olduğu, sıcak iklimlerde beyaz giyildiği, ayrıca beyazlığın saflığı ve temizliği ifade ettiği falan.

Ama sonuçta ölülerinizi şöyle gömeceksiniz diye bir emir yok. Aslında siyah renk olur muydu bilmem ama beyaz kefen de insana korku veriyor. Ama zaten kefenin kendisi korkutucu. Yine de sanki örneğin pembe(ya da mavi, sarı vs) olsaydı daha az korkardık. Bu konu pek düşünülmemiş. Dinin dokundurmaları etkili. Oysa bir sınırlama yok. Birisi kalkıp pembe kefen kullansa bir şey olacağı yok.

Yalnız beyazın saflığı simgelemesi önemli. Meleklerde ve ahiret hayatında da sanki beyaz renk hâkim, melekler beyaz olur. Keza gelinlik de beyaz. Bu bizim dileğimizi yansıtıyor. Ölüyü sanki gelin eder gibi yolluyoruz. Peki, doğru mu? Bence başta pembe olmak üzere mavi ya da sarı daha az korkutucu olabilirdi.

Siyah ölüme yakışıyor da beyaz renge rağmen ölüm algısı korkutucu. Hatta kefenin beyaz olması daha çok korkutuyor. Yani ne gereği var, pembe de mavi de sarı da ne var ki beyaza sarıp ürkütücü kefen gerçeği yaratıyoruz. Beyaz kefen, beyaz idam gömleği bence sorun, insanları korkutuyor. Bilemiyorum tabi siyah olsa nasıl olurdu. Ama sanırım renkten ziyade kefen kavramında sorun var.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..