Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Olumsuz davranışları düzeltmek

Olumsuz davranışları düzeltmek
 

MARDİN


Çocuklarımızın davranışlarını düzeltmek bizim elimizde. Biz nasıl davranırsak onlarda öyle davranmaya başlarlar. Bir arap atasözü der ki “İlbeyt mektebve” okul bir mekteptir. Tabi ki aile içi eğitimin de büyük bir faktörü vardır. Çocuklarımızı överek, gülümseyerek, sarılarak, öperek, sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak, sevdiği bir oyuncağı ona hediye alarak, en çok istediği ve her zaman yediği bir çikolata şekerleme türü bir şey alarak, parka götürerek gibi.) olumsuz davranışlarını düzeltebiliriz.

Unutmayalım ki çocuk ödüllendirildiğinde başardığını anlayacaktır ve bu ödüllendirme, onun olumsuz davranışı sürdürmesini engelliyecektir.

Övgü ana babalarında kendilerini iyi hissetmelerini, devamlı eleştirmek ve tehdit etmek ise kendilerini kötü hissetmelerini sağlar.

Beğendiğimiz davranışı övmemiz ve onaylamadığımız davranışı ise bazen görmezden gelmemiz gerekir. Aynı zamanda çocuklarımızın olumlu davranışlarını bir başkasına izin vermeden kendimiz ödüllendirmeliyiz.

Olumsuz davranışlarıyla ilgi çektiklerinde çocuklar sıklıkla bu durumdan hoşnut olurlar ve her zaman yapmak isterler. Buna arada bir izin verilebilir. Ama sürekli verilirse ters tepki yaratabilir.

Onlara tavırlı olduğumuz zaman bile aslında onlara ilgi göstermiş oluruz. Diğer bir yolu da yalnızca görmezden gelmeye çalışırsak daha etkili oluruz.

Sık sık bağırarak, yüz asarak yada küserek davranmamız ; istenmeyen davranışları arttırır. Çocuklarda istenen ve istenmeyen davranışları arttırmak bizim elimizdedir.

Çocuklarımızın;

Cimri olmasını istemiyorsak, onların önünde sadaka vermemiz,

Yalan dolan konuşmalarını istemiyorsak, dürüst olmamız,

Büyükleri ile konuşunca saygılı olmalarını istiyorsak, insanlara sevgiyle yaklaşmamız,

Cebimizden veya çekmecemizden yada bir başkasından para çalmalarını istemiyorsak, bizim izin alarak hareket etmemiz,

Paylaşımı ve mutlu etmeyi öğrenmelerini istiyorsak, bizim hediyeleşmemiz lazım.

ÇOCUKLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZDIR ONLARA İYİ BAKALIM.

 
Toplam blog
: 15
: 3418
Kayıt tarihi
: 22.02.09
 
 

Mardin doğumlu, evli ve 3 çocuk babası olup üniversite mezunuyum. Mardin'de yaşıyorum. ..