Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Onbeş Ay

 

 Diş fırçalama

Çocuğunuzun doktorla on beşinci ay randevusunda doktorunuz sağlıklı bir ağız hijyeninin öneminden bahsedebilir. Çocuğun diş sağlığı için evde de rutin alışkanlıklar geliştirmek önemlidir, çünkü ağaç yaşken eğilir. Bilhassa küçük çocuklar için yapılmış,  plastiği ve  telleri  yumuşak bir diş fırçası seçin. Eğer çocuğunuz diş fırçasını reddederse, en azından diş etlerini gazlı bezle veya bir temizleme bezi ile ovmayı deneyiniz. Önceleri sadece ılık su kullanın, çocuğunuz çalkalamayı ve tükürmeyi öğreninceye kadar diş macunu kullanmak için bekleyin.

 Yeni yürüyenlerin diş fırçalamayı reddetmesi sık rastlanan bir durumdur. Diş fırçalamada  başarılı olmak için bazı önerilerimiz olabilir. Unutmayın ki bu aylarda birçok konu kontrol üzerine yoğunlaşmıştır,  çocuğunuz  her şeyi  kendi  yapmak ister. Mağazada çocuğunuzun kendisine çocuklar için yapılmış bir-iki- diş fırçası seçmesini sağlayın. Ve de onları tutup incelemesini temin edin. Bu ağıza sokulan eşya hakkında daha çok şey bilmek isteyecektir. Her sabah ve akşam rutin faaliyetlerin bir parçası olarak dişlerini fırçalaması için onu cesaretlendirin. Diş fırçasını musluğun altına koymasını ve sonrada dişini fırçalamasını sağlayın. Biraz zaman alacak fakat ona alışacaktır. İlk  zamanlar  öğrenene  kadar  o  işini  bitirince  esas  fırçalamayı siz yapın. Son olarak sizin ve aile fertlerinizin de dişlerini fırçaladığını görmesini sağlayın. İyi bir ağız hijyen örneği veren sizleri taklit etmek hoşuna gidecektir.

  Televizyon ve bebekler

Televizyon iyi bir bebek bakıcı değildir. Aslında bu yaştaki çoğu küçük çocuk TV dışında başka şeylerle vakit geçirmeyi daha  çok sever. Onu  TV’ye  alıştıran  aslında  biz  büyükleriz. Televizyon seyretmek çocuğunuza ihtiyacı olan kas egzersizini sağlayamaz. Onun araştırmasına ve aktif bir öğrenici olmasına şans vermez. Hele de onunla birlikte televizyon seyretmiyorsanız yalnız kalır. Bu  durum  da  otizm  ve  benzeri  bozukluklara davetiye çıkarır. Bazı aileler çocuklarının sessiz kalmasını sağlamak için onların televizyon seyretmesini tercih ederler, bu  durum da onlarda bağımlılık yapar. Yaşları ilerledikçe oturup saatlerce televizyon seyreden  çocuklar  haline  gelirler ve daha  da  önemlisi onları oynamaktan ve arkadaş edinmekten alı koyar. Çocuğunuza bir iyilik yapın ve televizyonu belirli özel programlar haricinde kapalı tutun.

 Zehirlenmelere dikkat!

Zehirlenmeler genel olarak çocuklar küçük iken meydana gelir. Bu dönemde etraflarındaki  her şeye çok meraklıdırlar, fakat daha neyin zararlı olabileceğini öğrenmemişlerdir. Birçok bahçe ve ev bitkisi yenildiği takdirde zehirli olabilir. Bazı bitkiler kusmaya neden olurken, diğerleri çocuğun kalp atışında, vücut ısısında ve bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden olabilirler. Evinizin içindeki ve etrafındaki bitkileri mutlaka  raştırıp,  ne  gibi  sakıcalar  doğruabileceğini öğrenin. Tüylü yaprakları, sütlü ve özsulu suyu olan veya dikenli yaprakları, meyveleri ve tohumları olan bitkilere dikkat ediniz.

 Dolayısı ile evinizde zaman zaman emniyet kontrolleri yapmanız gerekir. Zararlı her şeyin kilitli veya çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlerde olmasına özen gösteriniz. Yeni yürümeye başlayanlar tırmanmayı öğrenmeye başladıklarında daha önceleri yetişemedikleri dolapları açmayı becerebilirler.

 Acil yardım numaralarını el altında bulundurun. En yakın zehirlenme kontrol merkezinin, doktorunuzun ve diğer acil servis hizmetlerinin telefon numaralarını evde telefonunuza yakın bir yerde asılı bulundurun, ya da  hafızaya  ekleyin,  cep  telefonunuzun  sık  kullanılanlarına ekleyin. Eğer çocuğunuz acil bir müdahaleye tabi tutulacaksa, çocuğunuzun yuttuğu maddedenin kutusunu beraberinizde doktora veya hastaneye götürmeyi unutmayın.  Doktora  giderken  , ilacı  saat  kaçta  içmiş  olabileceği,  kutuda  ne  kadar  vardı  gibi  bilgileri  de  sizden  isteyebilirler. 

 

Dr. Anıl Yeşildal
 
Bu videolarımız da  ilginizi çekebilir
Pencere, Balkon ve Merdiven Güvenliği
Çocuk Odası Güvenliği
Mutfak Güvenliği
Çocuklarda Düztabanlık
Çocuklarda Yan Basma

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..