Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '20

 
Kategori
Sağlık
 

Öncesi - Sonrası

Burun Ameliyatı Öncesi Sonrası Nerelere Dikkat Edilmelidir?

Burun estetiği ameliyatları öncesi ve sonrası burun ameliyatının sonucu son derece etkilemektedir. Her zaman belirttiğimiz gibi her ne kadar doğru yapılmış bir burun ameliyat olsa da ameliyattan öncesi ve sonrasın da hastanın sonucu belirleyen önemli faktörlerden birisidir. Bu yüzden her aşamada muayeneniz sırasında, planlamanız yapılırken, hastanede işlemleriniz yapılırken sürece hakim olanız gerekmektedir. Doktor veya asistanları, hemşiresi tarafında yapılacak işlemleri bir adım öncesinden biliyor ve bilgilendirilmeniz gerekiyor.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Nelere dikkat edilmedir;

  • Ameliyat öncesinde hastanın grip, soğuk algınlığı, hava yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan kendini normalden daha fazla koruması gerekmektedir. Aksi durumda ameliyatın iptal olarak ileri bir döneme ertelenir.
  • Ameliyat öncesinde panik veya telaş olmamalıdır. Bu durum hem ameliyatı yapan ekibi hem de ailenizi telaşlandırarak operasyonun sürecini olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Burun ameliyatı öncesin de makyaj yapılmamalıdır.
  • Burun Ameliyatı genel anestezi altında yapılacak ise hastanın ameliyattan 8 saat önce yemeği kesmeli ve su içmemelidir midenin boş olması gerekmektedir.
  • Hastane prosedürlerini tamamlamanız gerektiği için ameliyat saatinden en az 2 saat önce hastanede olmanız gerekmektedir.
  • Kan sulandırma etkisi olduğu için ve ameliyat esnasında kanama doktorun görüş açısını daraltıp, ameliyattan sonra şişlik ve morluklarınızın daha fazla olması sebebi ile alkol tüketimi ameliyattan 10 gün önce kesilmelidir.
  • İyileşeme sürecini ve operasyon sonucu doğrudan olumsuz etkilediği için her estetik ameliyatında olduğu gibi sigara tüketimi ameliyattan 6 ay önce kesilmelidir ve ameliyattan sonra hiç içilmemesi gerekmektedir.
  • Piercing, küpe, kolye, bilekliklerin vs. ameliyattan önce çıkarılmalıdır. Çıkarmadıysanız ameliyatta başlanmadan önce hemşireler çıkaracaktır.
  • Ameliyattan önce mutlaka ameliyat olacak kişinin burun iç kıllarını temizlemesi ve kesmesi gerekmektedir.
  • Merak edilen bir diğer husus ise kadın hastaların adet dönemleri ile burun estetiği dönemine denk gelmesi bu durum istenilen bir durum değildir. Adet dönemine gelir ve burun estetiği olursanız kanama ve şişliğiniz daha fazla olacaktır. Bu yüzden adet döneminin mümkün olduğunca ameliyata denk gelmemesini sağlamanız gerekmektedir.
  • Ameliyattan önce zayıflama ile ilgili kullandığınız ilaç, ilaç olmayan, bitkisel bv. tüm maddeler bırakılmalı ve kullanılmamalıdır.
  • Ginseng, ginko, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitemin hapları burun estetiği öncesinde kullanılmamalı
  • Apranaks, Voltaren, Vermidon, gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir)

 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası

Burun ameliyatı genel anestezi alında ortalama olarak 2,5 saat sürmektedir. Genel anestezi alındığı için 1 gece gözlem altında hastanede kalmanız gerekmektedir ve genel anestezi verilme uyutulma, uyandırılma ve hasta tamamen kendine geldiğinde odasına alındığı için ameliyat 4 – 5 saat sürmüş gibi gözükebilir bu durum aileyi telaşa sokmamalı ve panik yasamamalılardır. Bu durum hastanın yanına ameliyattan önce mutlaka bildirilmelidir. Ameliyattan sonra hastaya hem nefes hem estetik müdahale yapıldığı için burunun iç kısmına silikon tampon ve dış kısmına atel yerleştirilir. Bu tampon ve atel burunun kontrollü şişmesini sağlamaktadır. Ameliyattan sonra hasta bol bol dinlenmeli, verilen ilaçları düzenli kullanmalıdır. Protein ağırlıklı beslenmeli ve iştahsızlık olsa bile kendini zorlayarak yemek yemeli ilk 1 hafta boyunca sert yiyeceklerden kaçınmalı ve yumuşak yemek tercih etmelidir. İlk bir hafta boyunca hasta sırt üstü yatmamalı ve arkasına 2 – 3 yastık desteği koymalıdır. Hasta ağırlık kaldırmamalı ve başını aşağı eğmemelidir. Burnun iç ve dış kısmına yerleştirilen atel ve tamponlar ameliyattan 7 gün sonra alınır. Atel ve tampondan korkan hastalar kesinlikle endişe etmemelidir ve korkmamalıdır, atel ve tamponlar tereyağından kıl çeker misali çıkmaktadır ve o an hiçbir şey hissetmezsiniz sadece çok fazla nefes alırsınız ve aç olursanız o an baş dönmesi olabilir bu yüzden atel ve tamponlar alınmadan önce yemek yenmesi gerekmektedir. Atel ve tamponlar alındıktan sonra hasta normal hayatına dönebilir. İlk iki ay burnunu olası darbelerden daha fazla korumalıdır bu dönemde buruna alınacak darbe de burun yeniden yamulur ve yeniden ameliyat olmanız gerekebilir. İlk iki hafta sonra denize girebilirsiniz, ikinci aydan itibaren  gözlük kullanabilir ve spor yapabilirsiniz. Ancak tam iyileşme süreci 1 yıl olmaktadır.

Doç.Dr. Süleyman TAŞ

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah

https://www.suleymantas.com.tr/burun-estetigi/amp/

https://www.tasklinik.com/burun-estetiginde-atel-ve-tampon-kullanimi/

 

 

 
Toplam blog
: 85
: 60
Kayıt tarihi
: 01.03.14
 
 

Doç.Dr. Süleyman TAŞ, başarıyı kendine ilke edinmiştir. Türk ve Avrupa Plastik Cerrahi Dernekleri..