Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '10

 
Kategori
İnançlar
 

Onlarca korkuyla yaşayıp yalnızca Allah'tan korkmamak

Onlarca korkuyla yaşayıp yalnızca Allah'tan korkmamak
 

http://www.allahinsonsuzgucu.com/


Allah korkusu, iman eden insanların kalplerinde sürekli taşıdıkları bir duygudur. Allah Kuran’da, Kendisinden korkup-sakınmalarını tüm inananlara emretmiştir;

“Ey iman edenler, Allah’tan korkup-sakının ve (sizi ) O’na (yaklaştıracak) vesile arayın; O’nun yolunda cihad edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz.” Maide Suresi, 35

Allah korkusu dünyevi korkulardan farklıdır. Kuran’da Allah korkusu, ‘haşyet’ kelimesiyle ifade edilir. Bu kelime, ‘içi titreyerek saygı duyma’ anlamındadır. Allah’ın dünyada yarattığı imtihan ortamında, bu korku inanan insanın en önemli desteğidir. Çünkü Allah korkusu, müminin her an şuurlu, şeytana ve kendi nefsinin istek ve tutkularına karşı teyakkuzda olmasını sağlar. Bu, diğer korkulara benzemeyen, insana acizliğini ve kulluğunu hatırlatan bir korkudur. Dünyevi korkular insanı telaşa sürükler, şuursuzlaştırır, doğru karar almasını engeller. Oysa Allah korkusu, Allah’ın dilemesiyle müminlere ‘doğruyu yanlıştan ayıran bir anlayış’ verir. İman eden insanlar, her konuda olduğu gibi, Allah’ın Kendisinden korkulması konusundaki emrini de yerine getirmeye çalışırlar.

Mümin, Allah’ın rızasını, rahmetini ve cennetini kaybetmekten korkar. Bu korku, onun kaybetmekten korktuğu şeylere karşı umutvar olmasını sağlar.

“..O’na korkarak ve umut taşıyarak dua edin.Doğrusu Allah’ın rahmeti iyilik yapanlara pek yakındır.” Araf Suresi, 56

İnsan, Allah’ın sevgisini kaybettirecek kötülüklerden Allah korkusu sayesinde sakınır. Örneğin bir ayette, “Allah, her büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez” (Nisa Suresi, 36) buyrulmaktadır. Allah korkusu olan insan, büyüklük taslayıp böbürlenmekten şiddetle kaçınarak Allah’ın sevgisini kazanacağını umduğu bir hareket yapmış olur. İşte bu nedenle, Allah korkusu ve Allah sevgisi birbirinden ayrılmaz.

Allah, iman edip Kendisi’nden korkup sakınmalarına karşılık insanlara Katından özel bir anlayış verir. İmanın kazandırdığı bu çok önemli ayrıcalık olan akıl, Allah’ın insanlar için belirlediği ve uyulduğunda en mükemmel sonuçlara ulaştıran bir özelliktir. Allah bir Kuran ayetinde; “Ey iman edenler, Allah’tan korkup-sakınırsanız, size doğruyu yanlıştan ayıran bir nur ve anlayış (furkan) verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allah büyük fazl sahibidir.” (Enfal Suresi, 29) buyurmaktadır. Ve ancak akıllı bir insan, karşılaştığı olaylarda pek çok insanın göremediği detayları görebilir, olaylardan en doğru sonuçları çıkarabilir. Akılsızlık ise, insanın dünya hayatını çeşitli zorluk ve sıkıntılarla yaşamasına neden olur.

Yüce Allah Kuran’da, Kendisinden korkup sakınanlara; işlerinde kolaylık vereceğini, çıkış yolu göstereceğini, kötülüklerini örtüp ecirlerini arttıracağını, rahmetinden iki kat vereceğini ve ibadetlerini kabul edeceğini bildirmiştir. Ve Allah Katında en üstün olan kişi, Allah’ın gücünü takdir eden, O’nun sınırlarını koruyan, salih amellerde bulunan ve samimi olan kuludur. Hucurat Suresi’nde şöyle buyrulmaktadır;

“..Şüphesiz, Allah Katında sizin en üstün (kerim) olanınız, takvaca (Allah korkusunda) en ileride olanınızdır.Şüphesiz Allah, bilendir, haber alandır.” Hucurat Suresi, 13

İman etmeyen insanlar, Allah’ı gereği gibi takdir edememeleri, yaptıkları hatalarının karşılığını o an görmemeleri, cehennemde bir süre kalıp sonra bağışlanacaklarını zannetmeleri, kendilerini cennete layık görmeleri, Allah sevgisinin yeterli olduğunu, azap göreceklerin yalnızca çok azgın kişiler olacağını ve “Allah nasılsa affeder” diye düşünmeleri nedeniyle Allah korkusunu içlerinde taşımazlar. Bu yanlış düşünceler nedeniyle şuursuz, gururlu ve kibirli, kendini yeterli gören bir ahlak yapısına sahiptirler. Allah korkuları olmadığı için, şeytan ve nefslerinin kötülüklerinden sakınamazlar.

Ayrıca bu insanların dünyevi korku ve endişeleri nedeniyle yaşamları tam bir kaostur. Onlarca farklı korkuları vardır. Bu kadar çok sayıda korkuyla yaşayıp, sadece Allah’tan korkmazlar. Yaptıkları bir hata nedeniyle patronundan, eşinden, ailesinden korkan bu insanlar, kıyamet günü uğrayacakları o korkunç ‘sarsıntı’dan korkmazlar. Oysa Allah’ın gücü, makamı ve azabı karşısında duyacakları korku, Allah’ın izniyle hem imanlarına, hem de dünya ve sonsuz ahiret mutluluğuna neden olabilecektir.

Ey insanlar, Rabbinizden korkup-sakının, çünkü kıyamet saatinin sarsıntısı büyük bir şeydir. (Hac Suresi, 1)

 
Toplam blog
: 145
: 1324
Kayıt tarihi
: 08.11.09
 
 

Dünyaya sevginin hakim olması için iyilerin ittifak etmesi gerektiğine inanıyorum. Sevgi, şefkat,..