Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Operasyon isimleri nasıl konuluyor?

Operasyon isimleri nasıl konuluyor?
 

Bartın'da gerçekleştirilen Kalkan Operasonu sonrası


Emniyet operasyon isimlerini nasıl koyuyor?

Bartın İl Emniyet Müdürlüğü son yılların en büyük operasyonunu gerçekleştirdi… Ülkemizde bütün operasyonlarda olduğu gibi Bartın’daki operasyona da bir isim verildi. “KALKAN”… Peki “Kalkan” ismini kim ya da kimler koydu, nasıl düşünüldü, neye göre kalkan denildi. Başka isimlerde geçti mi? ? Ve operasyonun adı tam olarak ne zaman kesinleşti. Bunları tam olarak bilemiyoruz.

***

Yaklaşık 10 aylık bir hazırlık süreci olan bu operasyonun ismi konulurken acaba emniyette eller şakaklara konularak “Ne olsun” diye düşünüldü mü? Diğer emniyet birimleri ile birlikte ismin belirlenmesi için bir toplantı mı düzenlendi bunları da bilemiyoruz. Bildiğimiz ve söyleyebileceğimiz tek şey, Bartın İl Emniyet Müdürlüğünün operasyonda gösterdiği başarıyı isim konusunda da ortaya koyduğudur.

***

Yaptığımız araştırma ve incelemelere göre operasyon isimlerinin belirlenmesinde ismin, kamuoyunda ilgi uyandırması ya da medyatik bir nitelik taşıması gibi kaygılar yatmıyor. Operasyonların bu şekilde isimlendirilmesinin altında profesyonel çalışma anlayışı bulunuyor. Operasyonda görev alacak ekibin şifreli haberleşme yapabilmesi, her defasında konunun ayrıntılarıyla dile getirilmemesi için bir isim koyma zorunluluğu doğuyor. İsim saptamasında da akılda kalması, mümkünse tek kelimeden oluşması ve yapılan işi çağrıştırmasına dikkat ediliyor. Ekipteki görevlilerin de görüşü alınarak, en çarpıcı ve beğenilen isim seçiliyor.
***

Operasyona isim vermek, o ekibin sadece başarısını değil, yaratıcılığını ve mizah anlayışını da ortaya koyuyor. İsmin medyatikliği, etki ve caydırıcılığıyla doğru orantılı.

İsimde mizah, en vurucu psikolojik silah. Öyle bir isim bulacaksınız ki, sizin gücünüze ve yenilmezliğinize vurgu yaparken, karşınızdakini de küçük ve zayıf gösterecek.

***

Operasyonların içeriği kadar isimleri de hayli ilginç… Matador, Fırtına, Süpürge, Zincir, Taksi, Buldozer, Uluslararası Orkide, Kasırga, Beyaz Enerji, Bufalo, Barbie, Küre Operasyonu, Asalak, Örümcek Ağı Operasyonu, Define, Gökyüzü Operasyonu, Huzur operasyonu, Halka, Güz Rüzgarı, Altın Vuruş, Küre, Bindirme 13, Neşter, Ruhsat, Yayla, Beyaz Dalga, Balina, Küre, Puro, Neşter, Atabeyler, Sanal Tuzak gibi çok konuşulan operasyon adları yakalama ve operasyon öncesi hazırlık aşamasında belirleniyor. İsimlerde sadece olayın türü, merkezi, ürün, adı karışan kişiler mi etkili. Çok ayrıntılı, her şey düşünülüyor. O günkü hava koşulları bile etkili oluyor.

***

Birçok operasyon bir özelliğinden yola çıkarak isimlendiriliyor. Mesela Matador Operasyonu, İspanyollarla ortaklaşa düzenlendiği için bu ismi almış. Bufalo Operasyonu denilmesi ise faillerin sığır eti diye bufalo eti satmasından alıyor.

***

İsmi en ilginç olan operasyonlardan biri de 2001'de yapılan 1. Perde operasyonu. İsim devlet tiyatrolarına atıf yapıyor. Bu operasyon sonucunda Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil gözaltına alınmıştı. Ertesi gün yapılacak operasyondan habersiz olan Dilligil; Başbakan Yardımcısı, Kültür Bakanı ve İçişleri Bakanı'nı tiyatro izlemeye davet etmişti. Gerçek tiyatronun perdesi kapanırken 1. Perde operasyonunun başlangıç emri veriliyordu.

***

617 kilo eroinin ele geçirildiği Son Tango Operasyonu bunun en güzel örneği. İstanbul narkotiği bu ismi vererek sanki kaçakçılara şunu soruyor: Siz kiminle dans ettiğinizi biliyor musunuz?

***
Ve bu yazıyı yazdığım sırada PC’den uyarı mesajıyla aldığım bir son dakika operasyon haberi… “Giresun Cumhuriyet Savcılığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, bir operasyon düzenlendi. “Diyaliz” adı verilen operasyonda 1’i doktor 6 kişi göz altına alındı.”

***

Evet bu da operasyonun içeriğine uygun düşen bir isim. Peki Bartın’da gerçekleştirilen operasyona neden Kalkan ismi verildi. Buna bir yorum getirmemiz zor… Ama kalkan adının bir korumalık olduğu düşünüldüğünde akıla ilk gelen korunması gereken masumların olduğu gerekçesiyle bu ismin kullanıldığı… Tek yürütebileceğimiz fikir bu. Bizlerde o zaman sadece Kalkanın sözlük anlamını vermekle yetinelim ve yorumu sizlere bırakalım… Kalkan: 1- Oktan veya kılıçtan korunmak için savaşçıların kullandığı korunmalık. 2-Toplum olaylarında güvenlik görevlilerinin çeşitli saldırı araçlarından kendilerini ve başkalarını korumak için kullandıkları, özel olarak yapılmış korumalık.

 
Toplam blog
: 6
: 1567
Kayıt tarihi
: 21.04.08
 
 

Gazeteciyim. Gazetecilik vazgeçilmezim. Hergün yenibir şeyler. Tabi her kesimden her yerden farklı i..