Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '11

 
Kategori
Güncel
 

Orman yangınları başladı

Orman yangınları başladı
 

Yaz mevsiminin gelmesiyle ormanlarda yangın tehlikesi en yüksek seviyeye ulaştı. Basına yansıdığı kadarıyla bu yazın ilk yangını Muğla'nın Milas ilçesinde oldu. Bilinmeyen bir sebeble başlayan yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyümüş ve yangın kontrol alındığında 1, 5 hektarlık tarım arazisi zarar görmüş. 

Her yıl yaz aylarında bu haberden çok fazla duyuyoruz. Orman yangınlarını önleme de yeterlimiyiz diye kendime sorduğumda bu soruya cevap veremiyorum. Hayır dersem yangına müdahale eden, yangını kontrol altına almak uğruna kendisini ateşin içine atan itfaiyecilere ve yetkili amirlere haksızlık etmiş hissederim. Evet cevabımda ise ; yangına sebeb veren sorumsuz vatandaşlar , arazisini tarım amaçlı kullanmak için ormanı yakan kişiler , özellikle kıyı şeridinde değerli arazileri imara açmak için kasti çıkartılan yangınlara sebeb olan kişiler vicdanımı sızlatır. 

Orman yangınları sadece ülkemizde değil yakın geçmişteki önemli örnekler olan California ve Yunanistan'daki çok büyük yangınlar, orman yangınlarının sadece ülkemize özgü bir problem olmadığını gösteriyor. 

Sadece biraz dikkatli olarak bu yangınların hepsi olmasa da büyük bir kısmının önüne geçebiliriz. Çünkü çıkan yangınların %91 'i insan hatasından kaynaklanıyor.Orman yangınlarını önlemek için ilk olarak yangına sebebiyet verecek davranışları sergilememeye dikkat edilmeli.. 

- Ormanlarda cam veya cam kırığı atılmamalı. Güneşten aldığı ısıyı zemindeki çimlere, otlara aktaran cam yangın çıkmasına sebeb olabiliyor. 

- Mangal külleri tamamen soğutulmadan dökülmemeli. Tamamen soğumayan küller yangına sebeb olabilir. 

- Sigara izmariti yanık olarak atılmamalı. Hatta çevreyi kirletmemek için mümkünse hiç atılmamalı. İzmaritin ucundaki ufacık bir ateş çok büyük bir yangına sebeb olabilir. Özellikle araçta sigara kullanırken izmariti aracın kültablasında tamamen söndürmeli. 

 
Toplam blog
: 161
: 1259
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

İzmir Karşıyaka'da yaşıyor Maliye mezunu http://www.karsiyakahaber.com/ yazarı   ..