Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

ORMANLARIMIZ YANIYOR

ORMANLARIMIZ YANARKEN

YÜREĞİM DE YANIYOR                                                     

İstanbul’u 21 yaşında iken fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ın bir sözünü hatırlatmak ve bununla yazıma giriş yapmak istiyorum:

 ” Ormanlarımdan bir dal, bir ağaç keseninin başını keserim “ diyordu. İstanbul Fatihi Fatih Sultan Mehmet’i rahmetle ve saygıyla anıyorum. Yaklaşık 10 gündür devam eden orman yayınları yüreklerimizi yaktı,geçti.  Daha önce  yazdığım  “Ormana Güzelleme” adlı şiirimden siz değerli okuyucularıma bir iki dörtlükle merhabalar diyorum:   

Yeşersin yurdumun boş yamaçları

Dağları ormanda ormanda güzel

Koyu gölgesinin gür ağaçları

Bağları ormanda ormanda güzel

 

Gezince haz verir yeşil korunun

Bir gök kuşağıdır renkler morunun

Ormanlar can verir bin bir sorunun

Çağları ormanda ormanda güzel

 

Kereste, pencere, kapı olursun

Telefon direği yapı olursun  

Kazmanın, baltanın sapı olursun

Belleri ormanda ormanda güzel

 

                 ***     ***     ***

 

Sevgili Okuyucularım,

 

Yaklaşık 10 gündür ormanlarımız cayır cayır yanıyor.  Ormanlarımız yanarken inanın benim yüreğim yanıyor.  Son zamanlarda Rize’de, Artvin’de meydana gelen sel felaketlerinin yanı sıra bir de orman yangını çıktı. Bununla birlikte birçok vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti, evleri yıkıldı, evleri yandı,  mal, mülk, bağ, bahçe ne varsa yok oldu, hayvanları telef oldu. Bilanço ağır oldu.  Yangınların meydana gelmesinde bazı önemli nedenler vardır:

 

  • İhmal.
  • Kazalar.
  • Sıçrama.
  • Doğa olayları
  • Sabotaj.
  • Bilgisizlik.
  • Korunma önlemlerinin alınamaması

 

Basından ve çeşitli medyadan aldığımız bilgilere göre 5 İlde tam 14 yangın çıktığını öğreniyoruz.  Bir başka basın haberlerine göre 39 ilde çıkan yangın olayından sonra 160’ı kontrol altına alınarak söndürüldü. Ancak ANTALYA,  MUĞLA, ISPARTA,  DENİZLİ ve AYDIN’DA bazı illerde yangınlar devam ediyor. Ancak devlet, millet ve ilgili görevliler  canla, başla  canları pahasına mücadele ediyorlar… 

 

Antalya’da iki ilçe yanıyor, örneğin Manavgat’ta 19 mahalleyi yakan yangın, Kızıldağ’da etkisini sürdürüyor.  Gündoğmuş ve Ortakonuş Mahallesi yangın nedeniyle boşaltıldı.  Her iki ilçede de yangın söndürme ekipleri havadan ve karadan canla başla müdahale ediyorlar.

Aydın  / Bozdoğan ve Karacasu ilçelerinde başlayan orman yangınları rüzgârın de etkisiyle büyüdü.  Bozdağan kontrol altına alınırken diğer yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Bu bölgede 1 uçak,  1 helikopter ve çok sayıda arazözlerle yangın söndürmeğe çalışılıyor,  orman kül oldu ve arozözlerle yangın söndürmeye devam ediliyor bu bölgede bazı ağaçlar kül oldu. Ben yazımı yazdığım sıralarda Aydın / Yatağan’dan sıçrayan orman yangını İncirliova’ya sıçradığı haberleri yüreğimi bir kez daha yaktı, geçti. Sayın Valimiz Hüseyin AKSOY, Aydın – Karacasu’ da yaptığı bir konuşmada:  Bu yangınlardan dolalı Aydın’ da 450  Hektar  orman alanı   zarar gördüğünü  açıkladı…  Muğla /  Yatağan’da Hacıevliler ve Hisarardı mahalleleri de tahliye edildiğini öğreniyoruz.  Ayrıca aynı saatlerde yangının Karabük’e ulaştığını da öğreniyoruz.     

 

                   ***    ***     ***

Harmanda tırmık, ok, hem dirgen olur

Yaba, kağnı, saban, merdiven olur

Boyunduruk, sandal, taş düven olur

Elleri ormanda ormanda güzel

 

EROZYONU önler, karadut gibi

Meşe, ardıç, köknar, palamut gibi

Güney Toroslar’da bir umut gibi

Evleri ormanda ormanda güzel

 

Yeşile burunsun yurdun bozkırı

Sivas, Kırşehir, Tokat, Çankırı

Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır’ı

İlleri ormanda ormanda güzel

 

***     ***    ***

Yurdun bir başka yerinde Isparta yöresinde de yangınlar görülmeğe başladı,  Örneğin Isparta / Sütçülerde çıkan orman yangının kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor. Çandır Köyü, Yazılı Kanyon ve Tabiat Parkı’ndaki ormanlık alanda çıkan yangında rüzgârın da etkisiyle kısa sürede etrafa yayıldı.  Ekipler gece boyunca arazöz ile müdahale ettiler.  Çalışlalar gündüz de devam etti…

Muğla’da Milas, Bodrum,  Marmaris ve Mehteşe’de alevler yerleşim birimlerini sardı. Milas’ta yangının ortasında kalan 25 genç son anda kurtarıldı. Söndürme çalışmalarına katılan Muğla İl Tardım ve Orman Müdürü Barış Saylak boğulma tehlikesini gerdi. Görev sırdaşında zor anlar yaşadı. Sevgili Barış’a geçmiş olsun diyorum… Bölgede asırlık zeytin ağaçları ve çamlar kül oldu.  

Denizli’de art arda yangınlar başladı.  Önce Buldan’da ardından Tavas’ta başlayan orman yangınları büyük bir hızla yayıldı. Denizli Büyük şehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait arasözlerinin yanı sıra devletin tüm birimleri araç ve personeli ile birlikte ve 2 helikopterle çalışmalara destek verildi. Meydana gelen yangınlar başka bir yere ulaşmadan söndürülmeye çalışılıyor.  

Yüce Mevla’m Yangınla mücadele edenlere tüm insanlarımıza yardım olsun. Yaklaşık 5 ilimiz ormanlarında ormanlarımız,  ağaçlarımız, bağ ve bahçelerimiz yandı yakıldı, kül oldu. Köylerimizi. Bu arada yangınla müdahale edenlerden de vefat edenler, yaralı olanlar oldu. Vefat edenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum… Ne var ki   ateş düştüğü yeri daha çok yakıyor. Bu vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum.  Devlet baba ve sayılı zenginlerimiz onları yalnız bırak mamalarını temenni ediyorum.   Sözlerimi “ORMANA GÜZELLEME ” başlıklı şiirimle   bitirmek istiyorum…

Destana sığmazsın ey yaşlı ağaç

Yeşile susamış dağ, bayır, yamaç

Yüce dağ başında kar topaç topaç

Halleri ormanda ormanda güzel

 

Allah’ım yurdumu yangından koru

Alnından parıldar ateşin topu

Orman işçisinin işin  en zoru

Yüzleri ormanda ormanda güzel

 

Şairim ormanı övmek amacım

Ezelden ebede, ona muhtacım

Medeni âlemde her an baş tacım

Gülleri ormanda ormanda güzel 

 

                          Abdülkadir GÜLER

  • Av Tutkunu Dergisi, yıl: 2,Sayı:21, Nisan 1999- İzmir
  • Eylül Sonrası / Şiirler, Abdülkadir Güler, Söke-2016

 

    Abdülkadir GÜLER 

  07  Ağustos  2021-  SÖKE 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..