Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

Ortadoğu'da Hamas çemberi

Ortadoğu'da Hamas çemberi
 

27 Nisan 2008 Pazar günü Hamas Örgütü’nün Şam’da ki siyasi büro şefi Halid Meşal bir beyanatta bulundu. Beyanatta Meşal “Mısır’ın arabuluculuğuyla yaptığı İsrail ile ateşkes önerisine sıcak baktıklarını ifade etti. Fakat Meşal bu açıklamayı yaparken rakibi İsrail’e aba altından sopa göstermeyi ihmal etmedi.

Gazze Şeridi’ne yönelik var olan İsrail ablukasını hatırlatan Meşal söz konusu ablukanın kaldırılması gerektiğini aksi takdirde Gazze Şeridi’nin bütün yan komşularına patlayacağını ifade etti.

Yine 2003’te yapılan ateşkesi hatırlatan Meşal fakat daha sonra İsrail’in yarım bıraktığı operasyonları tekrar başlattığını ifade ederek adeta İsrail’i oyunbozancılık yapmakla suçladı.

Şimdi Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’in söz konusu ifadelerinden ne anlaşılabilir? Bu sual üzerine tartışmak gerekir. Aslında Halid Meşal bu ifadelerle sanki iki sene önce Temmuz ayında ki savaşı İsrail’in dikkatine çekmek istiyor.

Hatırlarsak İsrail’in operasyonları önlemek için Hamas bir İsrail birliğine baskın yapmış ve dokuz İsrail askerini öldürmüştü. Daha sonra da Hizbullah iki İsrail askerini kaçırmış ve sonunda ki Filistin’de ki savaş Lübnan’a sıçramıştı. Savaşın sonunda da hepimizin bildiği üzere İsrail başarı sağlayamamış ve ülke içinde Genelkurmay Başkanı’nın istifası bile konuşulur hale gelmişti.

Sanki şu anda da aynı senaryo yazılmış ve yazılan bu senaryonun oyuna dönüştürülmesi düşünülmekte.

Buradan aynı zaman da şunu anlayabiliriz. Geçmişte İsrail’le yaptıkları 1967 ve1973 Savaşlarını kaybeden Arap Ülkeleri İsrail’le tekrar savaşıp kaybedeceği düşüncesinden olsa gerek Hamas vb. gerilla örgütleri yaratmışlardır.

Yani aslında 1967ve 1973 Arap-İsrail Savaşları devam etmekte fakat taktikler ve yöntemler değişmiştir.

Arap Devletleri savaş meydanlarında yenemediği İsrail’i bu tür gruplarla sindirme yoluna gitmişlerdir. Özellikle 2006 Temmuzu’nda ki Hizbullah-İsrail Savaşı’nda ki netice İran’ı olduğu kadar aynı zaman da söz konusu Arap ülkelerini memnun etmiştir. Savaş sırasında oluşan ve pekişen İran-Suriye İttifâkı’da bunun en güzel kanıtı niteliğindedir.

Bütün bunlardan sonra Meşal’in sözleri daha fazla anlam ifade etmekte. Anlaşılan Hamas çok tehlikeli bir bomba ve bu bombanın pimi de Meşal’in elinde.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..