Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Osmanlı'nın yaptığını Cumhuriyet yapamamış…

Osmanlı'nın yaptığını Cumhuriyet yapamamış…
 

Sıcaklığın kırk dereceyi aştığı şu günlerde insanı üşüten bir ifade. Sayın başbakan bu cümleyi katıldığı bir iftar yemeğinde söylemiş. Başbakanın konuşması sadece dinlenen tip bir konuşma olduğu için kimse bir şeyler sormamış veya söylememiş.

Anlayamadığımız şey neden neden Osmanlı’nın Türkiye cumhuriyeti ile kıyaslandığıdır. Bu kıyaslamayı sadece sayın başbakan değil, birçok kimse yapıyor. Ben şöyle bir soru sorayım. Geçen konuşmasında sayın başbakan “soy”un önemli olduğunu söyledi. Şimdi buna göre Osmanlı Türk’müdür? Yoksa Türk’ler Osmanlı imparatorluğu içinde yaşayan halklardan biri midir?

Osmanlı her ne kadar Türkler tarafından kuruldu ise de giderek birleştirici unsurun din olduğu çok uluslu bir devlete dönüşmüştür. Yükselme devri ile birlikte Türklerin sayısı çoğunluğu kaybetmiştir. Türklerin asker olarak kullanılması, fetihlerden sonra bir kısmının alınan yerlerde bırakılması ve o yöre insanına benzemesi imparatorluk içinde Türk nüfusun çoğalmasını önlemiştir.

Bazılarının bahsettiği gibi Osmanlının çok ta fazla özgürlükçü olduğu kanısında da değilim. Boğazlanan paşalar, halledilen vezirler, padişahlar bu düşüncemi destekliyor.

Bildiğimiz kadarı ile Osmanlı padişahlarının bir iki tanesi dışındakilerin anneleri Türk değildir. Böyle bir durumda saray ve çevresinin Türk olduğunu düşünmek hiç de akılcı değildir. O çevre hiçbir zaman ben Türküm demezdi. Osmanlıyım derdi. Hatta son dönem birçok Osmanlı aydını ve saray erkânı için “Türk” kelimesi bir küfürdü. En son Osmanoğlunun vefatında toplanan ailenin büyük çoğunluğunun adlarının bile yabancı olması bu yüzden hiç de şaşırtıcı gelmedi.

Mustafa Kemal, Türklüğünden utananlardan değildi. Bilakis Türk olmakla gurur duyanlardandı. Bu yüzden “Ne mutlu Türküm diyene” demiştir. Günümüzde göğsünün gererek “Türküm” diyemeyenlerin o Türklüğü küfür sayanların soyundan gelip gelmediklerini düşünmüşümdür.

Osmanlı içinde bir halk olarak onların altın saraylarda zevk-i sefa içinde yaşamalarının bedelini cumhuriyetten sonra kuruşuna kadar ödedik. Artık ben olarak onların yaptıklarını Türklere mal etmenin veya onlarla kıyaslamalar yapmanın hoş olmadığını düşünüyorum.

Bu anlattıklarımdan ırkçılık çıkarılmasın lütfen. Türkiye cumhuriyeti üniter bir ulus devlettir. İçinde barındırdığı farklı etnik kökenler azınlık değil cumhuriyetin eşit birer unsurudur. Herkes bunu aklına bir güzel yazmalıdır.

18/8/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..