Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '08

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS adayının kaynak sıkıntısı

Sevgili Üniversite adayı;

Üniversiteye hazırlandığımız 1987 li yıllarda bizler hayli kaynak sıkıntısı çekmiştik. O zamanlar ÖSS ye hazırlık kursları bu kadar yaygın olmadığı gibi, her ilçede hatta her ilde bile ÖSS ye hazırlık kursu bulunmamaktaydı. ÖSS ye hazırlık dergisi sanırım iki taneydi ve her gazete bayiinde bunlardan bulmakta mümkün olmamaktaydı .Abone olmakta her babayiğidin harcı değildi.üstelik ÖSS ye hazırlananlara kaynak beğendirmek o kadar da kolay olmamaktaydı.Bu şartlar altında ÖSS Ye hazırlanmıştık.Kasabada okumamıza rağmen, okul başarımızda yüksek olmamasına rağmen okumayı sevmemiz, planlı çalışmamız sayesinde ÖSS de başarılı olmuştuk.

Sevgili ÖSS adayı,

Bugün gene de herkes ÖSS ye hazırlık için dershaneye gidememekte, kendi kendine çalışmaya bakmaktadır.Bu tabii ki takdir edilecek bir durumdur.Bizlere zaman zaman kaynak sıkıntısı çektiklerini söyleyen gençler başvurmakta, ama ne hikmetse , insanlar kaynakları almaya gelmemekte, her şeyin onların ayağına gitmesini istemekteler.Kısaca kendilerine yol gösterecek ağabeylerine ve ablalarına saygı duyacak yerde , onlarla hafiften hafife alay etme cüretini bile göstermekteler.Bu durumlarla karşılaşınca üzülmekteyiz ama ne yaparsın ki yapacak bir şey de bulunmamakta.

Sevgili Kardeşim,

Şunu iyi bilmelisin ki iyi niyetli bir ÖSS adayı hiçbir zaman kaynak sıkıntısı çekmez. Fakir olsun, dershaneye gitsin veya gitmesin asla kaynak sıkıntısı çekmez insan . Sıkıntı bence gençlerin samimi olmamasından ve kendilerine kucak açan dershanelerini, ağabeylerini ve okullarını gereği kadar ciddiye almamalarından kaynaklanmakta. Eğer ÖSS adayı samimi olursa o zaman , her şey , her imkan onun emrinde olacaktır. Unutmamak lazım ki insan ilişkilerinin , ast üst ilişkileri kadar belli kurallara bağlanmış yöntemleri vardır Buna gelenek görenek ve kültür deriz.Bunlar belki yazılı olarak belirlenmemiştir ama çoğu zaman hayatımızı tamamen kuşatmışlardır.Bu kurallara uymadan davranırsak bizlere kimse yardımcı olmaz.

Bu kurallar kısaca bilgice az olanın çok olanın ayağına gitmesi, yaşça küçük olanın büyük olanı ziyaret etmesi olarak görülebilir.Ama insan buna dikkat etmeden , kaynak benim ayağıma gelsin, büyükler kitapları benim yanıma getirsin derseniz o zaman kimseden kaynak bulamazsınız, sevgi bulamazsınız , ilgi dahi göremezsiniz .İşin esası bu yazılı olmayan gelenek ve göreneklere bakmak.

Sevgili ÖSS adayı,

Diyelim ki 100 bin nüfuslu bir şehirde yaşamaktasınız ve burada 10 adet kırtasiye dükkanı var ve Bir kaynak kitap aramaktasınız 9 kitapçı gezip 10. kitapçıya sormamanız belki de o kaynağı bulma şansını tepmiş olmanıza sebep olur.İnsanlarla da ilişkiler böyledir.Bir insanın 9 güzel hasleti varda siz tek kötü hasletini görmekte ısrar ederseniz o adam sizden kaçarsa , sizler de O’nun neden kaçtığını anlayamıyorsanız , kaynak sıkıntı çekmeniz de aynen böyle bir şeydir. Yani onu arayıp bulmak ve elde etmenin yolunu bilmelisiniz.

Canım Kardeşim,

Sadece kaynak değil de sizleri iyiye güzele ve doğruya götürecek olan arkadaşlara ulaşmak ve onları elde tutmakta aynen öyledir.Ne yazık ki insanların çoğu kendilerine iyiyi güzeli aşılayacak insanlardan faydalanmasını bilemezler.Onlarda güzel özellikleri görmek yerine onlarda kötü hasletleri görerek onları kendilerinden soğuturlar.

Sevgili Kardeşim,

İnsanlar genelde yardımseverdir.Ancak , insan sadece güvendiği, sevdiği ve kendisine yapılan iyiliğin kıymetini anlayan insana yardım eder.Ya da ben öyle anlamaktayım. Bizler yeter ki, istemesini ve insanların mizaçlarının ne olduğunu bilerek ona göre davranalım.İstemesini bilen herkese , yüce yaratıcı istediğini verecektir bana göre.

Sevgili Kardeşim,

Sizlerden maddi imkanı olmayan insanlar olabilir.Onlardan kaynak isteğinde bulunabilirsiniz . Ancak onları yakından tanıyarak , onların yanına giderek kaynak istemeye bakın.Bazı gençler var ki , ÖSS ye hazırlanmaktalar ve nerede ise aynı şehirde 5 veya 10 metre ötede oturan insanlardan bile kaynak isteklerini ya telefonla ya da internetten istemekteler.Acaba bu ne kadar doğru ?

Sevgili ÖSS adayı,

Başka insanlarda kendilerine faydalı olacağına inandıkları ağabeylerine ablalarına , sizlere ihtiyacım var, bana yardımcı olun, sizin yanınıza geleceğim demelerine rağmen , onlara verdikleri sözde durmayarak , tutarsız davranarak onları ziyaret etmemekteler.Ziyareti durmadan ertelemekteler.Sonra sıkıştıkları zaman ziyarete gittikleri zamanda zamanında niye gitmedik, faydalanmadık diyerek pişman olmaktalar.Demek ki ÖSS adayı olan insan, zaman planlamasını, eşref saatinden faydalanmasını, kaynak sıkıntısını ne zaman aşacağını tecrübelerden nasıl faydalanacağını, arkadaşları ile ne zaman buluşacağını hep bir plan dahilinde yaparsa o zaman sıkışmayacak ve sessiz ve sakin kafa ile yapacağı çalışmalar ona fayda sağlayacaktır.

Sevgili Kardeşim,

Bugün dernekler ve vakıflar ile il Halk Kütüphaneleri, dershane kütüphaneleri , ÖSS ye hazırlık kurslarına hazırlık kitapları ile dolu.Kütüphaneler evlere kitap ödünç bile vermekteler. Okulların kütüphaneleri de aynen öyle.Ama ne yazık ki öğrencilerin çoğu bunu da bilmemekte. ÖSS adayının bir kütüphaneye üye olarak kaynak temin etmede onlardan faydalanması , kaynak imkanı bol olan arkadaşlar edinerek onların kitaplarından faydalanması ve zamanında da ödünç aldığı kitabı iade etmesi onlara belki de kaynak sıkıntısı hissettirmeyecek. Daha önceden de söylediğim gibi , dürüst olmak, dürüst davranmak her zaman insanın işlerin yolunda gitmesini sağlayacak altın hazinedir anlayana .

Sevgili Kardeşim,

Sizler dostlukla, güzellikle elde edebileceğiniz şeyleri, tehdit veya şantajla elde edebilir misiniz ? Ama ne yazık ki gençlerin çoğu işlerin tehdit ve şantajla daha iyi yürüyeceğine inanmakta i veya umursamaz tavırları ile kendilerine her türlü maddi ve manevi desteği sağlayacak insanlardan uzak kalarak şanslarını tepmekteler. Bence her şey sevgi ile , güvenle, kaynaşmakla ve kucaklaşmakla elde edilebilir. Bunu sizler Üniversitenin kapısında anlamazsanız ne zaman anlayacaksınız .O halde sizler kaynak vereceklerin , sizlere umut vereceklerin ayaklarına giderek onlardan faydalanmaya bakacaksınız .

Sevgili Kardeşim,

Başarmak ve idealinizdeki Üniversiteyi, sonrasında da yarışma sınavlarını aşarak güzel bir meslek edinmek istemekteyseniz o zaman hayatta sizlere kaynak verecek, bilgi verecek, sevgi verecek, umut verecek insanlara koşarak gitmek onlardan o cevherleri almak , önce kendinize faydalı hale getirmek ve sonra da çevrenize ve insanlığa faydalı hale getirmek zorundasınız.Hayatta önce öğretmen, sonra uygulamak ve başarılı olmak , sonra da kazanırken başkalarına öğretmek hayatın asıl amacı olursa insan o zaman mutlu ve bahtiyar olabilir.

Sevgili Kardeşim,

Kaynak sıkıntısı var , çalışamadım, bana yol gösteren yoktu, dershaneye gidemedim gibi boş şeyler insanın avuntusu ve bahanesidir.Başarılı insan bunları dert etmezde başarılı olmaya bakar.

TURAN YALÇIN
TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..