Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS katsayıya son- biraz daha eşitlik -2

ÖSS katsayıya son-  biraz daha eşitlik -2
 

Yıl 2009:

28 Şubat 1997’de RP-DYP koalisyonunda MGK bir bildiri yayımlayarak, irticai faaliyetlere karşı mücadele çağrısı yapmıştı.

8 yıllık kesintisiz ilköğretimin yasalaştı.

YÖK Genel Kurulu, 1999’da, meslek lisesi mezunlarının alanlarında bölüm seçmeleri durumunda AOBP’lerini 0.5 alan dışı program seçmeleri durumunda 0.2 ile çarpılması kararını almıştı.

2003’te bu katsayılar 0.3 ve 0.8 olarak nedeni niyeti bilinmeden yükseltildi!

2004’te AKP Hükümeti bir yasa tasarısı hazırlayarak katsayıların kaldırılmasını istedi. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu yasayı veto etmişti…

Yıl 2009:

Meslek lisesi mezunlarına yükseköğretime girişte farklı katsayı uygulaması ortadan kaldırıldı.

    Genel ve meslek lisesi mezunlarına eşit katsayılar uygulanacak. Lise ayrımı yapılmaksızın tüm adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları (AOBP) 0.15 katsayısıyla çarpılacak. Meslek lisesi mezunları alanları dışındaki tıp, hukuk, kamu yönetimi, iktisat gibi bölümleri seçerken genel lise mezunları ile eşit şartlarda olacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunları alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’leri önce 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak. Bunun sonucunda bulunan değer, 0.15 katsayısı ile çarpılarak yerleştirme puanı hesaplanacak. Örneğin; İHL mezunu İlahiyat Fakültesi’ni tercih ederse AOBP’si önce 0.06 ile çarpılacak, elde edilen değer 0.15 ile çarpıldıktan sonra yerleştirme puanı bulunacak. İHL’li hukuk, tıp, mühendislik gibi bölümleri tercih ederse genel liseli ile aynı şartlara sahip olacak. İHL ve genel lise öğrencisi arasında fark-ayrım bulunmayacak. Ancak, sözel puan türünde sınava giren İHL öğrencileri tıp isterse LYS’deki Matematik-Fen sorularını çözecek. Yeni sistemde ön lisans programlarına YGS puanıyla girilecek. Adaylar LYS’ye girmişse ve LYS puanı yüksekse adayın yüksek olan puanıyla istediği önlisans programına girmesine imkân verilecek.

SORU:

— Yeni sistem 'fırsat eşitliği', 'alan bilgsini' ve 'kişisel başarıyı' ön plana çıkaracak mı?

 
Toplam blog
: 23
: 1322
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

Sosyolog olarak mezuniyetimle birlikte; iki yıl köy öğretmenliği (birleştirilmiş 5 sınıfta tek öğr..