Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '06

 
Kategori
Eğitim
 

ÖSS yerleşme stratejileri (2. ek yerleştirme) -1

ÖSS yerleşme stratejileri (2. ek yerleştirme) -1
 

Bu yıl ilk defa 3. kez ÖSS yerleştirmesi (2. ek yerleştirme) yapılacak. Adaylarımız bu fırsatı en etkili şekilde nasıl kullanabilir? İsabetli tercihler için hangi stratejiler izlenmeli? Tercihlerin yapılacağı şu günlerde adaylarımızın gözden kaçırmamaları gereken önemli bir nokta neler?

2006-ÖSS 2. ek yerleştirme boş kontenjanları, merkezi yerleştirme ile ek yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ve merkezi ve ek yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlardan oluşuyor. Bu kontenjanların dağılımı şöyle;

Lisans programları: 8 bin 141 devlet üniversitesi, 9 bin 268 vakıf üniversiteleri ve 6 bin 966 KKTC üniversiteleri olmak üzere toplam 24 bin 375.

Önlisasn programları: 14 bin 598 devlet üniversiteleri, 3 bin 90 vakıf üniversiteleri ve bin 192 KKTC üniversiteleri olmak üzere toplam 18 bin 880.

Adaylar, 2. ek yerleştirme kılavuzunu hiçbir yerden satın almayacaklar. Kılavuz şu anda ÖSYM”nin resmi web sitesinde yayımlanıyor ve adaylar kılavuza buradan ulaşabilecekler. ÖSYM, şu ana dek önce kılavuzları satıyor daha sonra sitesinde yayımlıyordu. İnsan düşünmeden edemiyor;

Madem kılavuzun internet üzerinden yayımlanmasıyla bu işlem yapılabilir, şu ana kadar adaylardan haraç mı toplandı!...

Adaylar 2006-ÖSS 2. ek yerleştirmelerine 16-18 Ekim tarihleri arasında olmak üzere sadece 3 gün başvuru yapabilecekler. Bu nedenle adaylarımıza son günü beklemeden hızlı davranmalarını tavsiye ediyoruz.

Adayların tercih yapabilmesi için 2006-ÖSS”ye başvurmuş olmaları gerekiyor ve tercih yapma hakları bulunan tablolardan (Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4) toplam 8”i geçmemek üzere istedikleri sayıda tercihte bulunabiliyorlar.

2006-ÖSYS Merkezi ve Ek Yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) kayıt yaptırmamış olsalar dahi 2. ek yerleştirmeye müracaat edemezler. 2. ek yerleştirmede tercih yapabilmek için merkezi ve ek yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına (açıköğretimin kontenjansız programları hariç) yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Fakat 2006”da özel yetenek ile yerleşmiş olan adaylar 2. ek yerleştirme için başvuru yapabilirler.

Tablo 3A ve Meslek Yüksek Okulu Tercih Stratejileri

Tablo 3A, meslek lisesi öğrencilerini alanlarının devamı hükmünde olan meslek liselerine sınavsız olarak geçiş hakları bulunan meslek yüksek okullarından oluşmaktadır. Meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş haklarından faydalanabilmek için 2006-ÖSS”ye müracaat etmiş olmalıdırlar (sınava girme şartı aranmaz). Meslek lisesi öğrencileri sınavsız geçiş hakları dışında da tercih yapmak istiyorlarsa ÖSS sınavına da girmiş ve yeterli puan barajlarını açmış olmalıdırlar.

Tablo 3A”daki meslek yüksek okullarına yerleşme önceliği ilgili meslek lisesi mezunlarınındır. Meslek lisesi mezunları kendi aralarında mezuniyet yılı, okul türü ve kendi mesleki teknik eğitim bölgesi önceliklerine göre orta öğretim başarı puanı (OBP) üstünlüğün göre yapılır. Tablo 3A”daki Meslek yüksek okullarının kontenjanları ilgili meslek lisesi mezunlarınca dolmaması halinde genel lise mezunları ve diğer meslek lisesi mezunlarının da yerleştirmeleri yapılır. Bu durumda adayların programın öğrenci aldığı puan türünden en az 160 puan almış olmaları gerekir ve genel lise ve diğer meslek lisesi mezunları için bu kontenjanlar alan dışı tercihi olacağından puanlarının 0,3 orta öğretim başarı puanı çarpımıyla oluşan Y-ÖSS puanları dikkate alınır.

Eğer Tablo 3A”nın en küçük puan sütununda (sütun 6) 100”ün üstünde rakam varsa bu, ilgili programın ilgili meslek lisesi mezunlarınca dolmayıp genel lise mezunlarının ve diğer meslek lisesi mezunlarının Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirildiği anlamına gelir. Meslek yüksek okulu tercihi yapmak isteyen genel lise mezunları bu programları tercih ettiklerinde (programın öğrenci aldığı puan türünden 160”ı geçmeli) yerleşme ihtimalleri daha fazladır.

Eğer Tablo 3A”nın en küçük puan sütununda (sütun 6) hiçbir puan yoksa ve 7. sütunda ““ işareti varsa, bu programın hiçbir şekilde (hem ilgili meslek lisesi mezunu hem de genel liselilerce) doldurulamadığı anlamına gelir. Meslek yüksek okulu tercih etmek isteyen genel lise mezunları yada alanları dışında tercih yapmak isteyen meslek lisesi mezunları (programın öğrenci aldığı puan türünden en az 160 alınmalıdır) bu programları tercih ettiklerinde yerleşme ihtimalleri çok daha yüksek olacaktır.

Makalenin Devamı İçin şu anda yayında olan “ÖSS yerleşme stratejileri (2. ek yerleştirme) -2” başlıklı blogu mutlaka okuyunuz…

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..